Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Σχεδιασμοί Τουρκικής Εταιρείας για Φυσικό Αέριο Από Ισραήλ στην Τουρκία σε 5 Έτη

Ίδρυση ενός κονσόρτιουμ 15 εταιρειών που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας δρομολογείται σύμφωνα με τον CEO της τουρκικής εταιρείας Turcas, Μπατού Ακσόι, ο οποίος δήλωσε ότι το πρώτο φυσικό αέριο μπορεί να φτάσει στην Τουρκία τα επόμενα πέντε χρόνια.
Σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα “Χουριέτ Ντέιλι Νιους”, ο Μπατού Ακσόι είπε ότι σχεδιάζουν να ιδρύσουν ένα κονσόρτιουμ για να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. "Κάθε μέλος του κονσόρτιουμ θα πάρει κάποιο αέριο σε αυτό το σχέδιο. Τουλάχιστον 15 εταιρείες έχουν επικοινωνήσει μαζί μας μέχρι στιγμής και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε αυτό το κονσόρτιουμ που σχεδιάζουμε", ανέφερε προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αναλάβει μόνο μια εταιρεία τέτοιες μεγάλες εξαγωγές. Εκτιμούν ότι μπορούν να λαμβάνονται 8 δις κυβικά μέτρα φυσικό αέριο το χρόνο από το Ισραήλ και το ρίσκο να το διαμοιράζονται οι συνεταίροι.

"Οι πιθανοί συνεταίροι του κονσόρτιουμ που έχουν επικοινωνήσει μαζί μας αποτελούνται από εταιρείες οι οποίες είτε αξιοποιούν είτε διανέμουν φυσικό αέριο. Δηλαδή που έχουν ενεργό ρόλο στον τομέα. Χρειάζεται η ίδρυση ενός κονσόρτιουμ", είπε.
Ανέφερε ότι σε τέτοιους σχεδιασμούς η περίοδος κατασκευής είναι μικρότερη και ότι περισσότερο χρόνο παίρνουν οι πολιτικές συζητήσεις, η έκδοση διακυβερνητικών συμφωνιών ή οι οικονομικές μελέτες.

"Σε σχέση με το ισραηλινό αέριο μπορεί να χρειαστούν κάποιες διμερείς συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας. Ο σχεδιαζόμενος αγωγός μπορεί να παίξει ρόλο στην επίλυση μακροχρόνιων περιφερειακών προβλημάτων. Εάν τα μέρη θέλουν και δημιουργηθεί το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον το φυσικό αέριο μπορεί να φτάσει στην Τουρκία το 2021", ανέφερε.

Όπως είπε, η Τουρκία έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο καταναλωτή φυσικού αερίου με κατανάλωση γύρω στα 50 δις κυβικά μέτρα το χρόνο και καλύπτει το 55-60% των αναγκών της από τη Ρωσία.

"Όσο λιγότερη εξαρτημένη είναι μια χώρα από έναν και μόνο προμηθευτή τόσο μικρότερο είναι και το κόστος που αντιμετωπίζει. Η Ευρώπη θέλει να μειώσει το μερίδιο της Gazprom στην αγορά του φυσικού της αερίου ανοίγοντας περισσότερο την αγορά της και αυξάνοντας τις πηγές υγροποιημένου αερίου. Η Τουρκία χρειάζεται να κάνει το ίδιο. Η Τουρκία είναι συνδεδεμένη με τη Ρωσία, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν με αγωγούς. Υπάρχουν δύο άλλες πηγές για να αυξήσει το φυσικό της αέριο δια των αγωγών και αυτές είναι η ανατολική Μεσόγειος και το Ιράκ. Η ροή φυσικού αερίου μέσω έξι ή περισσότερων αγωγών από πέντε προμηθευτές παρά από τέσσερις αγωγούς και τρεις προμηθευτές θα βοηθήσει την Τουρκία στην διαπραγματευτική της θέση για καλύτερες τιμές φυσικού αερίου. Πιστεύουμε ότι το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι μεγάλη ευκαιρία για την Τουρκία για να μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο", ανέφερε.

Ο Μπατού Ακσόι ωστόσο είπε ότι δεν σημαίνει αυτό ότι το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου είναι εναλλακτικό του ρωσικού.

"Η Ρωσία είναι μεγάλος και αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου, πιστεύω. Η Ρωσία δεν έκοψε τη ροή φυσικού αερίου προς την Τουρκία κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου, την ουκρανική κρίση και την κρίση με την πτώση του αεροσκάφους. Η Ρωσία δεν έκοψε τη ροή φυσικού αερίου ούτε στην Ευρώπη. Αλλά γιατί η Τουρκία να μην μειώσει το κόστος; Θέλουμε να αυξήσουμε τις πηγές μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Εάν η Τουρκία πάρει 8-10 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο και 5-10 δις από το Ιράκ το ρίσκο θα μειωθεί και θα ανοίξουν ευκαιρίες για νέες αγορές ενέργειας για την Τουρκία", όπως είπε.


 
(www.philenews.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου