Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Συνεργασία Περιφέρειας - Πανεπιστημίου για τη Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη της Κρήτης


 Συνεχίζοντας τις επαφές με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Κρήτης, η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη συναντήθηκε στα γραφεία της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέα Ζώρα, τον Αναπληρωτή Πρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού, Υποδομών και Ανάπτυξης, Γιώργο Τσιρώνη και τον Αναπληρωτή Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Γιάννη Καρακάση.

Σκοπός της συνάντησης, που έγινε στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της προώθησης δράσεων για την πρόοδο της εξοικονόμησης ενέργειας της Κρήτης, ήταν ο προσδιορισμός των κατευθύνσεων και των τομέων συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας και Πανεπιστημίου. Παράλληλα, συζητήθηκαν και θέματα έρευνας, ανάπτυξης και υλοποίησης καινοτόμων δράσεων και προγραμμάτων για την ενέργεια και το περιβάλλον, αλλά και η επίδραση αυτών των δράσεων στη φιλοσοφία και την «ενεργειακή» κουλτούρα που προσφέρουν στους απόφοιτους του Πανεπιστημίου.

Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου και οι αρμόδιοι της Τεχνικής Υπηρεσίας ενημέρωσαν για τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες μελέτες που εκπονούν προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια και να βελτιώσουν τις υποδομές του ιδρύματος, που επενδύει στη γνώση και οφείλει να πρωτοπορεί υπαγορεύοντας με αυτό τον τρόπο την μελλοντική πολιτική σε αυτά τα θέματα. Η πρόταση του Πανεπιστημίου, για ολοκληρωμένο σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών και όχι αποσπασματικών δράσεων, επιδιώκει τη δημιουργία ενός πόλου προώθησης (Green Campus) της «ενεργειακής» κουλτούρας, προάγοντας έτσι στους φοιτητές του και στο ευρύ κοινό τη νέα φιλοσοφία και τη ευαισθησία στα θέματα της εξοικονόμησης ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στις προσπάθειες της Περιφέρειας Κρήτης, τόσο στην κατεύθυνση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, όσο και στην κατεύθυνση της ουσιαστικής εφαρμογής μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

Εκτός από τα παραπάνω συζητήθηκαν και άλλα πεδία συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου και Περιφέρειας Κρήτης, όπως για παράδειγμα το Κέντρο Ενεργειακών Τεχνολογιών Κρήτης και η προσφορά που μπορεί να έχει το υπερυπολογιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου στις εφαρμογές του, αυξάνοντας έτσι τις προοπτικές του πρωτοπόρου εγχειρήματος. Έγινε τέλος αναφορά και στις πρόσφατες εξελίξεις του ενεργειακού σχεδιασμού της Κρήτης, τη διασύνδεση του νησιού και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε δηλώσεις της αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Βιργινία Μανασάκη – Ταβερναράκη τόνισε: 

«Η προετοιμασία της Περιφέρειας Κρήτης με στόχο να δημιουργήσουμε τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες που θα μας οδηγήσουν στο ενεργειακό αύριο του τόπου μας με ασφάλεια, συνεχίζεται με μεθοδικότητα και οραματικό σχεδιασμό. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ένα ίδρυμα – κόσμημα για τον τόπο μας, με σημαντικά επιτεύγματα, διεθνή αναγνώριση και κύρος. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι ένας ακόμα ισχυρός σύμμαχος που συνδράμει στην προσπάθεια της Περιφέρειας Κρήτης για να δημιουργηθεί ένα «εξειδικευμένο ενεργειακό δίκτυο» στο οποίο θα συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες και στελέχη από ιδρύματα και φορείς, με σκοπό να υλοποιήσουμε καινοτόμες εφαρμογές και να δώσουμε αποτελεσματικές λύσεις στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας που μας απασχολούν» και πρόσθεσε: 

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρύτανη κ. Οδυσσέα Ζώρα, τους Αντιπρυτάνεις και όλους τους καθηγητές για την πολύ καλή διάθεση συνεργασίας που επιδεικνύουν και να τονίσω ότι με τέτοιους συνεργάτες, οι συμπολίτες μας μπορούν να είναι βέβαιοι ότι η Κρήτη δεν θα είναι απλά παρατηρητής των ενεργειακών εξελίξεων που έρχονται, αλλά θα πρωταγωνιστήσει σε αυτές, με γνώμονα πάντα και μόνο, το συμφέρον του τόπου και των κατοίκων της».

Στη συνάντηση, συμμετείχαν επίσης ο Καθηγητής Αθ. Κουτσολέλος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ι. Κομίνης, από το Κέντρο Κβαντικής Πολυπλοκότητας και Νανοτεχνολογίας Κρήτης Φρ. Κασωτάκη και ο Γ. Νεοφώτιστος, καθώς και τα στελέχη της τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Γρ. Φραγκουλιδάκης, προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων και ο Χ. Κυριακάκης. Από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης, συμμετείχαν οι Ν. Ραπτάκης (Εκτελεστικός Γραμματέας Περιφέρειας Κρήτης), Μ. Αποστολάκη (μηχανικός περιβάλλοντος), Ν. Ζωγραφάκης (Δρ μηχανικός) και ο Μ. Γολοβάνης (Πολιτικός Μηχανικός).
 
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου