Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Κύπρος: Αντιδρούν οι Καταναλωτές στις Νέες Αυξήσεις στα Καύσιμα


Αδικαιολόγητες θεωρεί τις τελευταίες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων στην Κύπρο η Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Φρύνη Μιχαήλ, με δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ.

Η κα. Μιχαήλ σημειώνει ότι παρά τα μέτρα που εφάρμοσε το Υπουργείο Ενέργειας για πιο αποτελεσματικό έλεγχο στις λιανικές και χονδρικές τιμές των καυσίμων, εντούτοις συνεχίζει να παρατηρείται το φαινόμενο: Όταν η τιμή του πετρελαίου διεθνώς αυξάνεται, τότε αμέσως αυξάνονται και οι τιμές στην Κύπρο, ενώ όταν η τιμή μειώνεται παρατηρείται μια καθυστέρηση στη μείωση των τιμών.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών κάνει λόγο για αδιαφάνεια στην τιμολόγηση των τιμών σε ό,τι αφορά κυρίως το περιθώριο κέρδους των εταιρειών πετρελαιοειδών και των πρατηριούχων. “Από τί αποτελείται αυτό το περιθώριο κέρδους εμείς ως Σύνδεσμος Καταναλωτών δεν γνωρίζουμε”, είπε, προσθέτοντας ότι “Αν το υπουργείο κάθε φορά που αυξάνονται οι τιμές δεν λέει τίποτε θεωρούμε ότι θεωρεί τις τιμές λογικές”.
Η κα. Μιχαήλ εκφράζει, επίσης, την ανάγκη αναθεώρησης της φορολογίας που επιβάλλεται στα καύσιμα (Φόρος κατανάλωσης και ΦΠΑ), η οποία όπως αναφέρει έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια, κάτι που έχει αντίκτυπο στην αύξηση των τιμών. “Οι φόροι είναι ένα θέμα το οποίο συζητήσαμε και με τον Υπουργό Ενέργειας και του είπαμε ότι είναι καιρός να κοιτάξουν ξανά τη φορολογία πάνω στα καύσιμα”, ανέφερε. Όπως είπε ο φόρος κατανάλωσης ανέρχεται σήμερα στα 49 σεντ το λίτρο ενώ στον φόρο αυτό προστίθεται και 19% ΦΠΑ. “Δηλαδή, μπαίνει φόρος πάνω στους φόρους και ζητήσαμε από τον Υπουργό να το κοιτάξει μαζί με τον υπουργό οικονομικών διότι δεν είναι λογικό αυτό το πράγμα”.
Σημείωσε ότι υπάρχει κατανόηση από πλευράς του Υπουργείου Ενέργειας “αλλά το αφήνουν στον Υπουργό Οικονομικών πότε θα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να αλλάξει αυτή η πρακτική κάτι που δεν αναμένουμε να γίνει σύντομα”.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου