Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Η Σαουδική Αραβία Χάνει Μερίδιο σε Σημαντικές Αγορές Πετρελαίου



Η Σαουδική Αραβία έχασε μερίδιο αγοράς σε περισσότερες από τις μισές πιο σημαντικές χώρες που πούλησε αργό πετρέλαιο τα τελευταία τρία χρόνια, ακόμα και αν η χώρα αύξησε την παραγωγή της σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με τους Financial Times.
Πιο συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως έχασε έδαφος σε 9 από τις 15 κορυφαίες αγορές μεταξύ των ετών 2013 και 2015, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Νότιας Αφρικής και των ΗΠΑ, παρά τον στόχο που είχε θέσει στα τέλη του 2014 για τη διατήρηση του μεριδίου της στην αγορά αργού, ενώ υπήρχε υπερπροσφορά πετρελαίου, γεγονός που προκάλεσε την κατάρρευση των τιμών αυτού.
Στοιχεία δείχνουν ότι η Σαουδική Αραβία πέτυχε μια περιορισμένη αύξηση του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς το 2015 σε σύγκριση με το 2014, αν και το ποσοστό του 2015 ήταν χαμηλότερο από αυτό που καταγράφηκε το 2013.

«Η Σαουδική Αραβία διανύει μια πολύ δύσκολη περίοδο πουλώντας πετρέλαιο σε αυτό το περιβάλλον», λέει ο Ed Morse, αναλυτής της Citigroup. «Οι αντίπαλοί της πηγαίνουν σε μια πολυσύχναστη αγορά με έναν πολύ επιθετικό τρόπο», συμπληρώνει.
Οι παραγωγοί πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και του Ιράκ, ασκούν πίεση στη Σαουδική Αραβία σε αγορές που η ίδια τις θεωρεί ως στρατηγικά σημαντικούς εμπορικούς εταίρους. Η Σαουδική Αραβία σηματοδότησε μια μεταβολή στη στρατηγική του μεριδίου αγοράς τον περασμένο μήνα με την επίτευξη μιας προσωρινής συμφωνίας με τη Ρωσία και ορισμένους άλλους παραγωγούς, προκειμένου να θέσουν ως ανώτατο όριο παραγωγής τα επίπεδα του Ιανουαρίου. Αυτή η συμφωνία αντανακλά σε κάποιο βαθμό τις επιβλαβείς επιπτώσεις της πτώσης των τιμών του πετρελαίου στις οικονομίες των παραγωγών, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας.
Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent, που βυθίστηκε σε ένα χαμηλό 13 χρόνων, λιγότερο από τα 30 δολάρια το βαρέλι τον Ιανουάριο, έχει μειωθεί από τη μέγιστη τιμή των 115 δολαρίων το βαρέλι στα μέσα του 2014 σε 38.84 δολάρια το βαρέλι την τελευταία μέρα του Μαρτίου. Το Brent άρχισε να πέφτει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, λόγω της διόγκωσης των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, που οφειλόταν στην έκρηξη του αμερικάνικου πετρελαίου σχιστών. Στη συνέχεια, βυθίστηκε μετά την απόφαση-ορόσημο του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο του 2014 να μην μειωθεί η παραγωγή αργού για τη στήριξη των τιμών.
Η κρατική εταιρεία ενέργειας Saudi Aramco, που εφαρμόζει τη στρατηγική του υπουργείου πετρελαίου της χώρας, έχει αυξήσει την παραγωγή σε περισσότερα από 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε συνέχεια της συνάντησης του ΟΠΕΚ. Οι εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας έχουν διαμορφωθεί σε περισσότερα από 7 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Από τα τέλη του 2014, αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας έχουν επανειλημμένως αναφερθεί στην περίπτωση διατήρησης του μεριδίου στην αγορά αργού θυσιάζοντας τα βραχυπρόθεσμα έσοδα πετρελαίου, υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν θα επιδοτήσει με την μείωση της παραγωγής το υψηλότερο κόστος παραγωγής των αντιπάλων της, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών εταιρειών διαχείρισης πετρελαίου σχιστών.
Το μερίδιο των συνολικών κινεζικών εισαγωγών πετρελαίου απο τη Σαουδική Αραβία μειώθηκε από το 19% το 2013 στο σχεδόν 15% το 2015 λόγω των αυξημένων εισαχθέντων ποσοτήτων από τη Ρωσία.


Αντίστοιχα, το μερίδιο των εισαγωγών της Νότιας Αφρικής απο τη Σαουδική Αραβία μειώθηκε απότομα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, από σχεδόν 53% στο 22%, καθώς η Νιγηρία και η Αγκόλα αύξησαν τις εξαγωγές τους προς την χώρα αυτή. Εν τω μεταξύ, η έκρηξη του αμερικάνικου πετρελαίου σχιστών μείωσε την ανάγκη της χώρας να αγοράσει αργό από άλλες χώρες. Το μερίδιο των αμερικάνικων εισαγωγών από τη Σαουδική Αραβία μειώθηκε από το 17% σε σχεδόν 14% μεταξύ 2013 και 2015.


Κατά τη διάρκεια των τριών αυτών ετών, η Σαουδική Αραβία έχασε επίσης «έδαφος» στην Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, την Ταϊβάν και πολλές άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία παραμένει ο μεγαλύτερος π pομηθευτής πετρελαίου σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, ενώ αύξησε το μεριδίο αγοράς αργού στη Βραζιλία, Ινδία και Ιαπωνία μεταξύ 2013 και 2015.
Η μέση απώλεια του μεριδίου αγοράς της Σαουδικής Αραβίας στις 15 κύριες χώρες επιβραδύνθηκε το 2015 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά η πτώση αυτή δεν σταμάτησε πλήρως.

Διάγραμμα 3: Πετρελαϊκός κίνδυνος για την Σαουδική Αραβία


Πηγή: Financial Times

Σύμφωνα με την ΙΕΑ και την Jodi (βάση δεδομένων για το πετρέλαιο υποστηριζόμενη από τον OPEC), η Σαουδική Αραβία αύξησε οριακά το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς της το περασμένο έτος. Οι εξαγωγές αργού της χώρας αντιπροσώπευαν το 8.1% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2015, εξαιρουμένων των ιδίων αναγκών της , σε σύγκριση με το 7.9% το 2014. Το αντίστοιχο ποσοστό για το 2013 ήταν 8.5%.
Η Σαουδική Αραβία έχει εστιάσει περισσότερο την προσοχή της στην Ευρώπη συνάπτοντας συμφωνίες παροχής πετρελαίου με παραδοσιακούς αγοραστές του ρωσικού αργού, όπως η σουηδική εταιρεία διύλισης Preem και οι πολωνικές PKN Orlen και Lotos, που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα.
«Υπάρχει αρκετό διαθέσιμο αργό εκεί έξω. Οι Ρώσοι, οι Ιρακινοί και φυσικά οι Ιρανοί, μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων, θα προσπαθήσουν να επανακτήσουν τους παλιούς αγοραστές τους. Εμείς, από την πλευρά μας, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το περιβάλλον αυτό», επισημαίνει αναλυτής της Saudi Aramco.
Τον Ιανουάριο, οι εξαγωγές αργού της Σαουδικής Αραβίας διαμορφώθηκαν σε υψηλό 10 μηνών της τάξεως των 7.8 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Αλλά δεδομένης της αυξανόμενης εγχώριας χρήσης αργού της Σαουδικής Αραβίας των περίπου 3 εκατ. βαρελιών ημερησίως και τους περιορισμούς της παραγωγής, μερικοί παράγοντες του κλάδου αμφισβητούν την ικανότητα της χώρας να αυξήσει περαιτέρω τις εξαγωγές, ώστε να περιορίσει τις απώλειες του μεριδίου αγοράς.
Άλλοι αναλυτές τονίζουν ότι η Σαουδική Αραβία παίζει ένα μεγάλο παιχνίδι. Η Saudi Aramco χρησιμοποιεί την οικονομική ισχύ της για να αποκτήσει περισσότερα μερίδια σε διυλιστήρια του εξωτερικού, για να «κλειδώσει» τις πωλήσεις αργού.
Η συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία αυτόν τον μήνα ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αναλάβει την πλήρη κυριότητα ενός διυλιστηρίου του Τέξας, το μεγαλύτερο στη Βόρεια Αμερική, ψάχνει για περισσότερες εγκαταστάσεις στην Κίνα, όπου έχει ήδη παρουσία, όπως επίσης και την Ινδία, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και το Βιετνάμ.
«Αυτή είναι η μελλοντική στρατηγική εξαγωγών της Σαουδικής Αραβίας» λέει ο Jim Krane, ερευνητής στο Ινστιτούτο Baker για τη Δημόσια Πολιτική του Πανεπιστημίου Rice στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών. «Δημιούργησε “αιχμάλωτες” αγορές σε σημαντικές χώρες εισαγωγής αποκτώντας την ιδιοκτησία των διυλιστηρίων στις χώρες αυτές. Με αυτόν τον τρόπο, το μερίδιο αγοράς τους είναι εξασφαλισμένο».
Η πρωτοβουλία αυτή τονίζει επίσης πώς η Saudi Aramco επιδιώκει ένα πιο ισορροπημένο επιχειρηματικό μοντέλο. Η εταιρεία δίνει προτεραιότητα στην παραγωγή διυλισμένων προϊόντων υψηλότερου περιθωρίου, όπως ντίζελ, όταν οι εξαγωγές των προϊόντων αυτών αυξήθηκαν ραγδαία σε πάνω από 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως πέρυσι.
Η Saudi Aramco έχει φιλόδοξα σχέδια να διπλασιάσει σχεδόν την ικανότητα διύλισής της σε 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα, η οποία θα συμβαδίζει περισσότερο με τις δυνατότητες παραγωγής της.
«Πρέπει να είμαστε πιο ισχυροί στο μέλλον», τονίζει στέλεχος της Saudi Aramco, ο οποίος προσθέτει ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει επικεντρώσει την προσοχή στο να υπάρχει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στην παραγωγή διυλισμένων καυσίμων και χημικών. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να παίρνουμε το μέγιστο από ένα βαρέλι».
«Φυσικά η Σαουδική Αραβία θέλει να εντείνει τις εξαγωγές των διυλισμένων προϊόντων», λέει ο Amrita Sen, αναλυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Energy Aspects για θέματα ενέργειας. «Αλλά για το προβλεπόμενο μέλλον, το αργό θα εξακολουθεί να είναι το βασικό προϊόν της χώρας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η στρατηγική του κ. Naimi σχετικά με το μερίδιο αγοράς ήταν πάντα για το αργό».
Η πίεση της Saudi Aramco για ένα πιο ισορροπημένο επιχειρηματικό μοντέλο έχει επισπευθεί από τον Mohammed bin Salman, τον αναπληρωτή πρίγκιπα του στέμματος και ισχυρό γιο του βασιλιά Salman bin Abdul Aziz Al Saud. Ο πρίγκιπας Mohammed, ο οποίος εποπτεύει την Saudi Aramco, είναι πρόθυμος να αποτιμήσει τους φυσικούς πόρους της χώρας το συντομότερο, λένε άνθρωποι που ενημερώθηκαν από στελέχη της εταιρείας. Αυτό περιλαμβάνει μια ενδεχόμενη εισαγωγή των τμημάτων διύλισης και πετροχημικών της Saudi Aramco στο χρηματιστήριο.
Επίσης, προσθέτουν ότι οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας ανησυχούν όλο και περισσότερο όσον αφορά την κυριαρχία της χώρας στον τομέα του πετρελαίου, ανησυχία η οποία βασίζεται εν μέρει στη πιθανότητα της ζήτησης για το αργό να φτάσει την μέγιστη τιμή του, καθώς και τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Στο αβέβαιο αυτό περιβάλλον, ο Sadad Al-Husseini, πρώην επικεφαλής του τμήματος εξερεύνησης της Saudi Aramco, επισημαίνει οτι η εταιρεία προσπαθεί απλά να υπερασπιστεί τη θέση της χώρας ως την ηγέτιδα δύναμη του πετρελαίου. «Ο στόχος είναι να έχουμε σταθερότητα στο μερίδιο αγοράς και σταθερότητα στις δραστηριότητες», προσθέτει.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου