Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Σκουρλέτης: Υπάρχουν Περιθώρια για Μείωση των Τιμολογίων της ΔΕΗ

  Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να συνεισφέρει η ΔΕΗ και τα υδροηλεκτρικά στα κοινοπρακτικά σχήματα με τους ιδιώτες, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, ο οποίος, παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη συμβιβασμού ανάμεσα σε κυβέρνηση και Eldorado για τις Σκουριές. Επίσης, εκτίμησε ότι υπάρχει περιθώριο μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ, ενώ αναφέρθηκε στα τέλη χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου και στην επέκταση της παροχής αερίου σε αρκετές πόλεις της περιφέρειας.
Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ότι η απόφαση της ΔΕΗ για τον νέο τρόπο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης των τιμολογίων, κάτι που θα είναι εφικτό, όπως είπε, με την προϋπόθεση ότι οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα παραμείνουν στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα και, παράλληλα, θα επιτευχθεί η αργή αλλά σταδιακή μείωση των οφειλών.

Αυτό που έχει σημασία, τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφερόμενος στα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, είναι οι πραγματικές δυνατότητες της Επιχείρησης και όχι η εικόνα που αποτυπώνεται στις λογιστικές καταστάσεις, εκτιμώντας με τη συνετή, όπως τη χαρακτήρισε, πολιτική που ακολουθεί η διοίκηση της Επιχείρησης, την επόμενη χρονιά θα γυρίσει σε κερδοφόρο αποτέλεσμα.
Σε ότι αφορά τα κοινοπρακτικά σχήματα της ΔΕΗ με τους ιδιώτες, ο Υπουργός ΠΕΝ ανέφερε ότι είναι αντικείμενο συζήτησης ενδεχόμενη εισφορά και των υδροηλεκτρικών μονάδων σε αυτά, προσθέτοντας ότι και άλλα σχετικά θέματα είναι ανοικτά. Επίσης, σημείωσε ότι η ΔΕΗ θα έχει μειοψηφική συμμετοχή σε αυτά τα σχήματα, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι η «φόρμουλα» αυτή δεν αποτελεί ιδιωτικοποίηση.
Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, η στρατηγική της ΔΕΗ για τα κοινοπρακτικά σχήματα με τους ιδιώτες στέκεται στον αντίποδα του σχεδίου περί «μικρής ΔΕΗ», ενώ τόνισε, σχετικά με της δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, ότι αποτελούν έναν βραχυπρόθεσμο, μεταβατικό μηχανισμό και ότι, ουσιαστικά, η απελευθέρωση προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού θα επιτευχθεί μέσω των σχημάτων αυτών.
Αναγκαίος ο συμβιβασμός για τις Σκουριές
Αναφερόμενος στην επένδυση στις Σκουριές, ο Υπουργός έκανε λόγο για «αναγκαίο συμβιβασμό» ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές, τονίζοντας ότι το ΥΠΕΝ μπορεί να συμβάλει σε αυτό «χωρίς να βάλει νερό στο κρασί του», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αρκεί να διασφαλιστούν η νομιμότητα, το δημόσιο συμφέρον και η προστασία του περιβάλλοντος.
Είναι μια δύσκολη υπόθεση που μπορεί να επιλυθεί και από τις δυο πλευρές, προσέθεσε, σημειώνοντας ότι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η σχετική συζήτηση.
Ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΕΦΚ σε καύσιμα και φυσικό αέριο
Σχολιάζοντας την σχετική φημολογία των τελευταίων ήμερων, ο Υπουργός είπε ότι έχουν ακουστεί πολλές προτάσεις και κάποιες μπορούν να εφαρμοστούν και κάποιες όχι. Αυτή τη στιγμή, σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, δεν έχει «κλειδώσει» κάτι. Ακόμα, όμως, αν γίνει η αύξηση του ΕΦΚ στο ΦΑ, επισήμανε, δεν θα αντιστρέψει την πραγματικότητα των χαμηλότερων τιμών του καυσίμου. Επίσης, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Σχετικά με την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, είπε ότι εξετάζεται η επέκτασή του σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Σέρρες, Καβάλα, Δράμα, Κιλκίς, Κατερίνη, Χαλκίδα και Λαμία, ενώ εξετάζονται άλλοι τρόποι παροχής φυσικού αερίου σε Πάτρα, Άμφισσα, Λιβαδειά, Ορεστιάδα, Καρπενήσι και Βέροια.
Τέλος, αναφερόμενος στα σενάρια για αύξηση των τελών χρήσης δικτύου του αερίου είπε: «Ακούσαμε για ευφάνταστες και προκλητικές αυξήσεις», οι οποίες, όπως υπογράμμισε, εφ’όσον εφαρμόζονταν, θα είχαν σοβαρές επιπτώσεις στους βιομηχανικούς καταναλωτές και όχι μόνο , ενώ σημείωσε ότι «περιμένουμε τις προτάσεις της εταιρείας» (του ΔΕΣΦΑ) και εκτίμησε ότι «σε συνεννόηση με τη ΡΑΕ θα καταλήξουμε σε ένα λογικό αποτέλεσμα» σχετικά με τις αυξήσεις. 

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου