Μια νέα μελέτη από τους ερευνητές στο Ινστιτούτο Jay W. Forrester του MIT υποστηρίζει ότι ο κόσμος θα υποφέρει από «παγκόσμια οικονομική κατάρρευση» και από απότομη μείωση του πληθυσμού εάν οι άνθρωποι συνεχίσουν να καταναλώνουν τους παγκόσμιους πόρους με τον ίδιο ρυθμό που το κάνουν σήμερα.
Το περιοδικό «Smithsonian» γράφει πως ο αυστραλός φυσικός, Γκράχαμ Τέρνερ, δηλώνει ότι «ο κόσμος βρίσκεται στον δρόμο της καταστροφής» και πως η πρόσφατη απόδειξη συμπίπτει με μια διάσημη ακαδημαϊκή έρευνα του 1972, με τίτλο «Τα όρια στην ανάπτυξη».
Η έρευνα αυτή εκπονήθηκε για μια ομάδα ερευνητών με όνομα «Το κλαμπ της Ρώμης». Οι ερευνητές της μελέτης δημιούργησαν ένα μοντέλο υπολογισμού για να προβλέπουν διαφορετικά σενάρια βασισμένα στα σύγχρονα μοντέλα της ανάπτυξης του πληθυσμού και της παγκόσμιας κατανάλωσης πόρων. Η έρευνα επίσης έλαβε υπόψη της τα διαφορετικά επίπεδα της αγροτικής παραγωγικότητας, τον έλεγχο των γεννήσεων και την προσπάθεια για περιβαλλοντική προστασία. Δώδεκα εκατομμύρια αντίγραφα τυπώθηκαν και μεταφράστηκαν σε 37 διαφορετικές γλώσσες.
Τα σενάρια που επεξεργάστηκαν οι ειδικοί μέσω υπολογιστή βρήκαν ότι η αύξηση του πληθυσμού και η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσουν με σταθερό ρυθμό μέχρι περίπου το 2030. Αλλά χωρίς «δραστικά μέτρα για περιβαλλοντική προστασία» τα σενάρια κάνουν λόγο για πληθυσμικό και οικονομικό κραχ.
Παρ' όλα αυτά, η μελέτη υπογραμμίζει ότι «η χωρίς όρια οικονομική ανάπτυξη» είναι ακόμα πιθανή εάν οι παγκόσμιες κυβερνήσεις θεσπίσουν πολιτικές και επενδύσουν στις πράσινες τεχνολογίες που βοηθούν στη μείωση της εξάπλωσης του οικολογικού μας αποτυπώματος.
Το περιοδικό «Smithsonian» σημειώνει ότι αρκετοί ειδικοί διαφώνησαν έντονα με τα πορίσματα της έρευνας «Τα όρια στην ανάπτυξη», συμπεριλαμβανόμενου του οικονομολόγου του Υale, Χένρι Ουάλις, που πριν από 12 χρόνια υπηρετούσε ως υπεύθυνος της Ομοσπονδιακής Ερευνητικής Επιτροπής και ήταν ο κύριος ειδικός σε θέματα διεθνών οικονομικών. Τότε, ο Ουάλις υποστήριζε ότι η απόπειρά του να ρυθμίσουν την οικονομική ανάπτυξη θα ήταν ισότιμη με το να«καταδικάζεις δισεκατομμύρια ανθρώπους σε φτώχεια».
Ο Τέρνερ προσθέτει ακόμα πως ίσως το πιο ιδιαίτερο πόρισμα της μελέτης είναι ότι τα αποτελέσματα που επεξεργάστηκαν σε υπολογιστές ήταν σχεδόν ίδια με αυτά που προβλέφθηκαν σε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα προβλέψεων μέσω υπολογιστή που χρησιμοποιήθηκε ως βάση για τα «Ορια της φτώχειας».
«Ξεκάθαρα ένα προειδοποιητικό καμπανάκι χτυπάει εδώ», είπε ο Τέρνερ.«Δεν βρισκόμαστε σε μια βιώσιμη τροχιά».
(από την εφημερίδα "Τα Νέα")
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου