Η διατήρηση των υψηλών τιμών αργού σε επίπεδα άνω των $120 το βαρέλι για 8ησυνεχή εβδομάδα έχει αρχίσει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα ισοζύγια εξωτερικών συναλλαγών πολλών πετρελαιοεισαγωγικών χωρών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, πράγμα που ανάγκασε χθες τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) που εδρεύει στο Παρίσι, να προβεί σε σχετική ανακοίνωση. Όπως δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΙΕΑ κα Maria van der Hoeven, «ο Οργανισμός παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών σε κάθε χώρα και είναι σε άμεση επαφή με τις κυβερνήσεις των χωρών μελών και είναι έτοιμος να παρέμβει εάν διαπιστώσει σοβαρές ανωμαλίες ή διακοπές στην τροφοδοσία».
Η αναφορά της κας van der Hoeven για παρέμβαση εάν χρειασθεί δεν είναι καθόλου τυχαία και έρχεται ως αποτέλεσμα σοβαρών πιέσεων που έχουν ασκηθεί από την Αμερικανική κυβέρνηση, συνεπικουρούντων Βρετανίας και Γαλλίας, για απελευθέρωση ποσοτήτων από τα στρατηγικά αποθέματα του ΙΕΑ. Να σημειώσουμε ότι η τιμή στην αντλία στις ΗΠΑ για πετρέλαιο κίνησης έχει φθάσει τα $4.0 το γαλόνι (1 Αμερικανικό Γαλόνι = 3.8 λίτρα) και ο πρόεδρος Ομπάμα υφίσταται δριμεία κριτική από τους Ρεπουμπλικάνους για κακοδιαχείριση και έλλειψη στρατηγικού σχεδίου σε περίοδο διεθνούς κρίσης που επέτρεψαν την διαμόρφωση υψηλών τιμών πετρελαίου για τον καταναλωτή. Όπως κατ’ επανάληψη έχει αναφέρει το energia. gr οι υψηλές τιμές των τελευταίων μηνών είναι το αποτέλεσμα γεωπολιτικών φόβων για τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο με επίκεντρο το Ιράν και τις ανοικτές απειλές του Ισραήλ για βομβαρδισμό των πυρηνικών του εγκαταστάσεων αλλά και παρατηρούμενων ελλείψεων στην διεθνή αγορά από μία συγκυρία μειωμένης παραγωγής σε μέρη όπως το Νότιο Σουδάν, η Υεμένη, η Νιγηρία και η Βόρειος Θάλασσα και την μείωση παραγωγής του Ιράν μετά τον τελευταίο κύκλο κυρώσεων ΗΠΑ και ΕΕ. Κύκλοι της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς παρατηρούν ότι τις τελευταίες 30 ημέρες υπάρχει έλλειμμα στην τροφοδοσία το οποίο εκτιμάται μεταξύ 1.0 και 1.3 εκ. βαρελιών/ημέρα.
Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενα στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών στο Λονδίνο, τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Λευκός Οίκος έχει εντείνει τις πιέσεις του προς το Λονδίνο, Παρίσι και Τόκυο για να συναινέσουν σ’ ένα σχέδιο αποδέσμευσης μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα του ΙΕΑ, που φυλάσσονται στις διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων και στις ΗΠΑ με την προοπτική απότομης υποχώρησης των τιμών. Κάτι παρόμοιο έγινε πέρυσι τον Ιούνιο όπου πράγματι οι τιμές υποχώρησαν πρόσκαιρα για να αυξηθούν πάλι σε λίγους μήνες καθώς τα διυλιστήρια προχώρησαν σε νέες αγορές για αναπλήρωση των αποθεμάτων τους. Για αυτό η παρούσα ηγεσία του ΙΕΑ είναι άκρως επιφυλακτική και διστακτική σε μία νέα αποδέσμευση, η οποία το πλέον πιθανό είναι πως θα οδηγήσει πάλι σ’ ένα νέο κύκλο μείωσης και εκ των υστέρων αύξησης των τιμών.
Το ράλι των τιμών προβληματίζει τους πολιτικούς σε όλο τον κόσμο. Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ομπάμα –υποψήφιος για επανεκλογή τον Νοέμβριο– βρίσκεται αντιμέτωπος με τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την εκτίναξη των τιμών της βενζίνης. Στη Γαλλία, το ρεκόρ στις τιμές των καυσίμων έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας. Στη Γερμανία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι δεν έχει ενημερωθεί για επίσημο αίτημα αποδέσμευσης αποθεμάτων από τις ΗΠΑ, όμως δεν θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δικαιολογείται από τον νόμο.
Σε παρέμβασή του εχθές μέσω άρθρου του στους Financial Times ο υπουργός πετρελαίων της Σαουδικής Αραβίας κ. Ali Naimi, υποστήριξε με πληθώρα στοιχείων ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εφοδιασμού με αργό της παγκόσμιας αγοράς και ότι οι υψηλές τιμές οφείλονται απλά σε μία εσφαλμένη αντίληψη από παράγοντες της αγοράς για πιθανές ελλείψεις. Ο κ. Naimi υπεραμύνεται του θετικού μέχρι σήμερα ρόλου της Σ. Αραβίας στην τροφοδοσία της αγοράς λέγοντας ότι στο παρελθόν όταν υπήρξε ουσιαστικά πρόβλημα εφοδιασμού της αγοράς το Βασίλειο έσπευσε ν’ αυξήσει την παραγωγή του και να ικανοποιήσει τις όποιες ανάγκες (λ.χ. το 2003 κατά την Αμερικανική επέμβαση το Ιράκ, το 2005 στον τυφώνα Κατρίνα, το 2011 στην περίπτωση της Λιβύης). Η Σ. Αραβία, σημειώνει ο Σαουδάραβας υπουργός πετρελαίου, διαθέτει παραγωγική ικανότητα που υπερβαίνει τα 12.5 εκατ. βαρέλια την ημέρα – σήμερα παράγει 10.0 εκ. βαρέλια – ενώ οι αποθηκευτικοί του χώροι εκτός Σ. Αραβίας (δηλ. SidiKesir, Rotterdam, Okinawa) είναι πλήρεις κατά 100%. Τέλος, ο κ. Naimiυποστηρίζει ότι το Βασίλειο επιθυμεί διακαώς μία μείωση και εξομάλυνση των τιμών, καθ’ ότι δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον της χώρας του μία επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, ιδίως στην Ευρωζώνη η οικονομία της οποίας ήδη πλήττεται από μία πρωτοφανή στασιμότητα.
Να σημειώσουμε ότι ο Σαουδάραβας υπουργός με παλαιότερες δηλώσεις του έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ ενός ελάχιστου πλαφόν $100 το βαρέλι, καθ’ ότι το Βασίλειο χρειάζεται μία τέτοια τιμή για να καλύψει τον πλουσιοπάροχο προϋπολογισμό του και την εξασφάλιση ετήσιου πλεονάσματος, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται μία διακύμανση του αργού μεταξύ $100 και $120 το βαρέλι. Για αυτό σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι δηλώσεις του κ. Naimiκρίνονται ως μη ειλικρινείς, ενώ το ενδιαφέρον της Σ. Αραβίας για μείωση των τιμών θεωρείται προσχηματικό.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου