Με στόχο την ανάληψη του έργου που αφορά την υποθαλάσσια ενεργειακή διασύνδεση των Κυκλάδων με προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα χρηματοδοτήσει ο ΑΔΜΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ) με κεφάλαια από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα Ελληνικά Καλώδια υλοποιούν ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα της ελληνικής βιομηχανίας, συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ.
Οπως εξηγούν στην «Κ» στελέχη της θυγατρικής του ομίλου της Βιοχάλκο, οι επενδύσεις των 40 εκατ. ευρώ αφορούν την παραγωγή υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης για το έργο διασύνδεσης των Κυκλάδων. Η ανάληψη του έργου της ΔΕΗ από τη μοναδική ελληνική επιχείρηση που συμμετέχει στον διαγωνισμό θεωρείται σημαντική για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, καθώς τα Ελληνικά Καλώδια εξαγόρασαν την ανταγωνίστριά τους, τη Fulgor, που αντιμετώπιζε οξύτατα οικονομικά προβλήματα.
Η εταιρεία θα διεκδικήσει και έργα διασύνδεσης νήσων/κρατών και σύνδεσης με υπεράκτια αιολικά πάρκα και πλατφόρμες πετρελαίου/φυσικού αερίου, που υλοποιούνται στις χώρες της Μεσογείου και στη βόρεια Ευρώπη. Προκειμένου να αντεπεξέλθει στις τεχνικές ιδιαιτερότητες προηγμένων τεχνολογικά προϊόντων, η εταιρεία έχει συνάψει συμφωνία μεταφοράς τεχνογνωσίας με την εταιρεία Viscas, η οποία είναι θυγατρική των ιαπωνικών Fujikura και Furukawa.
Ο όμιλος των Ελληνικών Καλωδίων παρέδωσε 1,5 μήνα νωρίτερα το έργο υποβρύχιων καλωδίων για τη διασύνδεση Θάσου-Κεραμωτής και Αίγινας-Μεθάνων. Το πρώτο εξάμηνο του 2012 το 78% των πωλήσεων πραγματοποιήθηκε εκτός Ελλάδας. Αυτή τη χρονική στιγμή η εταιρεία συμμετέχει σε διεθνείς διαγωνισμούς και έχει ήδη προμηθεύσει καλώδια σε διαχειριστές δικτύων ενέργειας σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία, Κύπρο, Ρουμανία κ.ά.
Οπως υποστηρίζουν τα στελέχη της διοίκησης, «η έλλειψη ρευστότητας στην εγχώρια αγορά έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις ελληνικές επιχειρήσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι και πελάτες μας. Προκειμένου να προστατευτούμε από τον πιστωτικό κίνδυνο, προχωρούμε με επιλεκτικές πωλήσεις σε πελάτες της εγχώριας αγοράς και μειώνουμε σημαντικά τις ημέρες πίστωσης των πελατών προκειμένου να διασφαλίσουμε τη δική μας ρευστότητα αλλά και τη συνολική έκθεση ανά πελάτη».
Σε ερώτηση της «Κ» πόσο επηρεάζεται η εταιρεία από τις συναλλαγματικές διαφορές λόγω μεταβλητότητας του ευρώ, η απάντηση της διοίκησης των Ελληνικών Καλωδίων είναι η εξής: «Η εταιρεία έχει ως πολιτική την εφαρμογή τεχνικών αντιστάθμισης συναλλαγματικών κινδύνων (hedging) από τη μεταβλητότητα των νομισμάτων. Καθώς όμως η βασική παραγωγική μας βάση είναι στην Ελλάδα (4 εκ των 5 εργοστασίων) και το κόστος μας υπολογίζεται σε ευρώ, είναι λογικό ότι τυχόν υποτίμηση του ευρώ αυξάνει την ανταγωνιστικότητά μας όταν πουλάμε σε χώρες εκτός ευρώ και αντίθετα». Ο όμιλος διαθέτει τέσσερις παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα και μία στη Ρουμανία.
(από την εφημερίδα "Καθημερινή")
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου