Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Ανακοίνωση του ΕΛΛΙΝΥ Σχετικά με τις Αναφορές Περί των Ποσοτήτων Υδρογονανθράκων στον Ελλαδικό Χώρο


Ανακοίνωση εξέδωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ) σχετικά με τις αναφορές που εμφανίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο σχετικά με τα αποθέματα υδρογονανθράκων που φιλοξενεί το υπέδαφος του ελλαδικού χώρου (θάλασσα και στεριά).

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι:

«Ειδικότερα, μετά τις διαδικασίες που δρομολογήθηκαν από το ΥΠΕΚΑ:

(α) Τη διεθνή δημόσια πρόσκληση για συμμετοχή σε σεισμικές ερευνητικές εργασίες μη αποκλειστικής χρήσης (θαλάσσια ζώνη Δυτικής και Νότιας Ελλάδας),
(β) Τη διεθνή δημόσια ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (θαλάσσιες περιοχές Δυτικός Πατραϊκός Κόλπος και Κατάκολο, χερσαία περιοχή Ιωαννίνων) έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:

Είναι κατανοητό να επιχειρείται ο ποσοτικός προσδιορισμός του ύψους των αναμενόμενων αποθεμάτων για μια περιοχή ενδιαφέροντος καθώς επίσης και η καλλιέργεια αισιοδοξίας στη φάση που μόλις ξεκινά - μετά από χρόνια - μια νέα ενεργοποίηση του κλάδου της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Στην προσπάθεια αυτή όμως, πολλές φορές, δεν διευκρινίζεται:

  • Ο βαθμός βεβαιότητας στον υπολογισμό των αποθεμάτων.
  • Το αν τα στοιχεία προέρχονται από την ίδια περιοχή ή αποτελούν «προέκταση» από υπολογισμούς γειτονικών ή όχι περιοχών, οι οποίες ελπίζεται να είναι ανάλογες της εξεταζόμενης. Εδώ αποτελεί ερωτηματικό αν για μεγάλες αποστάσεις είναι ασφαλές να ελπίζουμε σε γεωλογική συνέχεια και σε «υιοθέτηση» παραμέτρων από άλλες περιοχές.
  • Αν τα αποθέματα είναι τα ευρισκόμενα μέσα στον γεωλογικό σχηματισμό (in place reserves), ή αν είναι εκτίμηση των δυναμένων να ανακτηθούν εμπορικά στην επιφάνεια (recoverable reserves). Εδώ σημειώνουμε ότι, ενώ υπάρχουν παγκόσμια αρκετές εκμεταλλεύσεις σε μεγάλα βάθη θάλασσας, μέχρι και 2,5-3 km, οι σχετικές δαπάνες έρευνας και ιδιαίτερα ανάπτυξης είναι πολύ υψηλές. Σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις, το «κατώφλι» εμπορευσιμότητας του κοιτάσματος καθίσταται απαγορευτικό.
  • Αν στην εξεταζόμενη περιοχή υπάρχουν επαρκή στοιχεία, ώστε να μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις γι’ αυτήν, ή πρόκειται για νέα περιοχή όπου υπάρχουν ελάχιστα γεωφυσικά δεδομένα από σεισμικές καταγραφές και πολύ περισσότερο στοιχεία από γεωτρήσεις (δοκιμές παραγωγής, πυρηνοληψία, ηλεκτρικές διαγραφίες) κλπ.»
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου