Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Ιταλία: Όχι Μόνο Ελληνικές Αρχαιότητες, Αλλά και ... 1 Δις Βαρέλια Κάτω Από τους Ελαιώνες της Magna Grecia

Πετρέλαιο εντόπισαν οι γεωλόγοι κάτω από τους ελαιώνες της νότιας Ιταλίας, στην ορεινή, αραιοκατοικημένη επαρχία Basilicata σύμφωνα με το Bloomberg – μάλιστα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι αποτελεί το μεγαλύτερο χερσαίο πετρελαϊκό κοίτασμα της Ευρώπης. Φαίνεται ότι στο υπέδαφος της «Μεγάλης Ελλάδας», εκτός από αρχαιοελληνικές και βυζαντινές αρχαιότητες, υπάρχουν και πάνω από 1 δισ. βαρέλια, είδηση ελπιδοφόρα σε μία περίοδο κατά την οποία η Ιταλία μαστίζεται από πρωτοφανή ύφεση με μεγάλες πολιτικές παρενέργειες. 

Ήδη μεγάλες εταιρείες κάνουν σχέδια για να διπλασιάσουν την παραγωγή α σε σχεδόν 200.000 βαρέλια την ημέρα, καθιστώντας την Ιταλία την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου της Ευρώπης πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία.
Μάλιστα, όπως τόνισε ο επικεφαλής της Eni, Claudio Descalzi, πρόκειται για «ένα τεράστιο πεδίο, υπάρχει τεράστιο δυναμικό εδώ», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι με την αύξηση της παραγωγής μπορεί να εξοικονομήσει η Ιταλία περίπου 5 δισ. ευρώ και να δημιουργήσει περίπου 20.000 θέσεις εργασίας.


Άλλωστε, ήδη η ιταλική Eni σε συνεργασία με την Shell εκμεταλλεύονται το κοίτασμα στην περιοχή Val d' Agri, της επαρχίας της Basilicata. To Val d' Agri έχει ημερήσια παραγωγή 85.000 βαρέλια ημερησίως και διαθέτει άδεια για παραγωγή μέχρι και 104.000 βαρέλια.

Πάντως οι περιβαλλοντολόγοι και οι ενώσεις πολιτών έχουν δεν επιθυμούν να γίνουν περαιτέρω γεωτρήσεις. Δεδομένου ότι το σχέδιο ξεκίνησε την παραγωγή στη δεκαετία του 1990, η ανάπτυξή του έχει μείνει πίσω από περιβαλλοντικές εκστρατείες και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο που καταρτίζεται όταν το πετρέλαιο αρχίζει να ρέει, η συνολική παραγωγή της Ιταλίας θα ενισχυθοεί σε περίπου 170.000 βαρέλια την ημέρα.

Ας σημειωθεί ότι η εξερεύνηση άρχισε το 1940, το πλήρες δυναμικό της κοιλάδας κατέστη σαφές στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου