Με τον μανδύα «πρότασης συνολικής διευθέτησης» για το σύνολο των θεμάτων που άπτονται του ενεργειακού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου περιβάλλει η Άγκυρα την απαίτησή της για μεταφορά των υδρογονανθράκων Κύπρου και Ισραήλ μέσω της Τουρκίας. Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, μιλώντας στην αγγλόφωνη έκδοση της Hurriyet, υποστήριξε, παρουσιάζοντας τη σχετική πρόταση ότι αυτή εξυπηρετεί ανάγκη να αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα στην περιοχή και ότι το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών της Τουρκίας με την Ουάσινγκτον.
Μάλιστα, ο Τούρκος Υπουργός ισχυρίστηκε ότι «τόσο οι ισραηλινοί αξιωματούχοι όσο και οι ελληνοκύπριοι τοπικοί παράγοντες, αλλά και όσοι βρίσκονται στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, λένε μία αλήθεια. Η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που θα εντοπιστεί στην περιοχή θα είναι βιώσιμη μόνο εάν αυτό μεταφερθεί με έναν αγωγό που θα περνάει από την Τουρκία. Οι αριθμοί αυτό δείχνουν».
Ο κ. Γιλντίζ, αφού αναφέρθηκε στο οικονομικό όφελος από τη μεταφορά των υδρογονανθράκων στην παγκόσμια αγορά μέσω της Τουρκίας, έσπευσε να φανεί καθησυχαστικός, λέγοντας πως η Τουρκία ακολουθεί μία ρεαλιστική προσέγγιση στο θέμα και δεν πρόκειται να εκμεταλλευτεί στις συνομιλίες το πλεονέκτημα που της χαρίζει η γεωγραφική της θέση.
Η Τουρκία «προσεγγίζει το θέμα απόλυτα ρεαλιστικά», τόνισε ο κ. Γιλντίζ, και αντί να προσέρχεται με τη βεβαιότητα ότι οι αγωγοί αναγκαστικά θα περάσουν από το έδαφός της, δηλώνει ότι «είναι ανοικτή σε όλα τα σχέδια αφού πρώτα αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα στην περιοχή».
Μιλώντας στην Hurriyet, ο Τούρκος υπουργός υποστηρίζει ότι τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου γύρω από την Κύπρο προσφέρουν ευκαιρία για μία συμφωνία επί ενός σχεδίου ειρήνης με το οποίο θα γεφυρώσουν τις διαφορές τους οι ελληνοκύπριοι και οι τουρκοκύπριοι. Θέτει ωστόσο ως «κόκκινη γραμμή» της Τουρκίας τη διανομή του υποθαλάσσιου πλούτου μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.
Ο κ. Γιλντίζ αποκαλύπτει ότι το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες ισχυριζόμενος ότι οι συνομιλητές του «επιβεβαιώνουν όχι μόνο το ορθόν των τουρκικών θέσεων αλλά και το δίκαιό τους».
Το θέμα συζητήθηκε, όπως είπε, και κατά την πρόσφατή επίσκεψή του στις ΗΠΑ συνοδεύοντας τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας Ντάνιελ Πόνεμαν και τον σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα σε θέματα ενέργειας, Κάρλος Πασκουάλ.
Σύμφωνα με εγκυρους αναλυτές, είναι φανερή η προσπάθεια της Άγκυρας να παρουσιάσει τον εαυτό της ως «εγγυητή» όχι μόνο της σταθερότητας, αλλά και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεπικουρούμενη από την Ουάσιγκτων στο συγκεκριμένο ζήτημα, τη στιγμή που τα συμφέροντά της σε ζητήματα όπως αυτό της Συρίας δείχνουν να μην βρίσκουν εύηκοα ώτα στην αμερικανική πλευρά, όπως κατέστη φανερό και στην πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην αμερικανική πρωτεύουσα. Επίσης, οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μία περίοδο πλήρους αποτελμάτωσης της ευρωπαϊκής πορείας της γείτονος, όπως δείχνουν και οιδηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων μετά το πέρας της σημερινής συνόδου του Συμβολίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας με τη συμμετοχή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Εξάλλου, οι σημερινές δηλώσεις Γιλντίζ δεν θα πρέπει να θεωρούνται άσχετες με τις συντονισμένες προσπάθειες της Τουρκίας να βρει «συμμάχους» σε χώρες της ευρύτερης περιοχής στην δική της αυθαίρετη ερμηνεία του Δικαίου της Θάλασσας, όπως είχε γράψει πρόσφατα το energia.gr - ακόμη περισσότερο ίσως να πρέπει να θεωρηθούν προοίμιο και μίας πιο «επίσημης» προσπάθειάς της στον τομέα αυτό.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου