Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Ουδεμία Νομική Κάλυψη Ε.Ε. για Εκμετάλλευση Κοιτασμάτων Εντός της ΑΟΖ

Σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων στον Ελληνικό Τύπο αμέσως μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κορυφής την εβδομάδα που πέρασε στις Βρυξέλλες (22/5) η Ε.Ε. φαίνεται ότι συμφώνησε ότι θα παρέχει πολιτική κάλυψη στην Ελλάδα για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της. Μάλιστα τ’ ανωτέρω δημοσιεύματα επικαλούνται την παράγραφο 6β των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής η οποία όμως ουδεμία αναφορά κάνει περί ΑΟΖ (εδώ το πλήρες κείμενο - ελληνικά και αγγλικά).
Η παράγραφος 6 ξεκινάει με μια γενική διατύπωση για την ανάγκη διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και την ανάπτυξη εγχώριων πηγών ενέργειας προκειμένου να κατοχυρωθεί η ασφάλεια εφοδιασμού και παράλληλα να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. Η δε 6β αναφέρει, κατά λέξη, «η Επιτροπή προτίθεται να διερευνήσει τις δυνατότητες συστηματικότερης χρήσης ενδοχώριων και εξωχώριων πηγών ενέργειας με σκοπό την ασφαλή, βιώσιμη και αποτελεσματική σε σχέση με το κόστος εκμετάλλευσης τους, με σεβασμό των επιλογών των κρατών μελών όσον αφορά το ενεργειακό μείγμα».

«Μπορεί στην συζήτηση που έγινε ανάμεσα στους αρχηγούς κρατών να θίχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένες χώρες με την μη αναγνώριση της ΑΟΖ τους από τρίτα κράτη εκτός Ε.Ε., όμως η συζήτηση δεν επικεντρώθηκε σε αυτό το ευαίσθητο θέμα. Το κέντρο βάρους της συζήτησης, πράγμα που αντανακλάται και στα συμπεράσματα, είναι η επείγουσα ανάγκη ν’ αυξηθεί με κάθε δυνατό τρόπο η εγχώρια παραγωγή ενέργειας, συμβατικής και μη, απ’ όλες τις χώρες», εδήλωσε κατ’ αποκλειστικότητα στο Energia. Gr υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Ε. Επιτροπής στις Βρυξέλλες ο οποίος και έχει άμεση πρόσβαση στο προεδρείο της Ε.Ε. Η δε αναφορά περί συστηματικότερης χρήσης ενδοχώριων και εξωχώριων πηγών ενέργειας υποκινεί τις χώρες μέλη να κάνουν πλήρη χρήση των δικαιωμάτων τους τόσο εντός των χωρικών τους υδάτων όσο και εντός της ΑΟΖ τους. «Υπό αυτή την ευρεία έννοια η Ε.Ε. ενθαρρύνει την Ελλάδα να αξιοποιήσει τα υποθαλάσσια κοιτάσματα της. Σε αυτήν έγκειται όμως να προσδιορίσει την ΑΟΖ της, με διαδικασία στην οποία δεν εμπλέκεται άμεσα η Ε.Ε.», αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές της Ε. Επιτροπής.
Σύμφωνα με τις ανωτέρω πηγές, είναι γεγονός ότι εδόθηκε μια παρότρυνση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε μερικές άλλες χώρες να προχωρήσουν στην αξιοποίηση του υδρογοναθρακικού τους πλούτου καθ’ ότι αυτό πλέον αποτελεί προτεραιότητα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως μετά την δημοσιοποίηση για μια Νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ασφάλεια των υπεράκτιων δραστηριοτήτων εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου (βλέπεenergia.gr, Ευρωπαϊκά Θέματα, 22/5/2013). Η νέα νομοθεσία θα υποχρεώνει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό να αποδεικνύουν προτού ξεκινήσουν οποιαδήποτε εργασία, την ικανότητα τους για κάλυψη των όποιων ζημιών προκύψουν από τις δραστηριότητες τους, καθώς και να υποβάλουν εκθέσεις και σχέδια για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κινδύνων και ατυχημάτων.
Με άξονα την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού των νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε προσιτές και ανταγωνιστικές τιμές και κόστος, η Ε.Ε. επαναφέρει το ενεργειακό στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας δίδοντας πλέον απόλυτη προτεραιότητα στην ανάγκη διεύρυνσης τόσο του ενεργειακού μείγματος όσο και στην γεωγραφική διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, δεδομένης της αυξανόμενης ενεργειακής ζήτησης από τις μεγάλες οικονομίες και υπό το πρίσμα των ιδιαίτερα υψηλών τιμών φυσικού αερίου και του υψηλού κόστους ενέργειας σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, ιδίως των Η.Π.Α. και Καναδά. Για αυτό και η αύξηση με κάθε μέσο της εγχώριας παραγωγής ενέργειας από τις χώρες μέλη αποτελεί υπέρτατο στόχο με την ανάγκη ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς ενέργειας ν’ ακολουθεί. Προς αυτή τη κατεύθυνση εξαιρετικά μεγάλη σημασία αποκτά τώρα η ανάπτυξη των διασυνδέσεων μεταξύ κρατών και περιφερειών τόσο στα δίκτυα φυσικού αερίου όσο και αυτά της ηλεκτρικής ενέργειας. Στόχος όπως μέχρι το 2015 να έχει ολοκληρωθεί μία ολόκληρη ομάδα έργων. Κάτι που αφορά ιδιαίτερα τη χώρα μας και τις προγραμματισμένες ηλεκτρικές διασυνδέσεις στο Αιγαίο (βλέπε ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης με Αττική, και Κυκλάδες με Εύβοια) και τους διασυνδετήριους αγωγούς φυσικού αερίου όπως ο Ελληνο – Βουλγαρικός (IGB) και ο Ελληνό – Ιταλικός (IGI).
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου