Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Μαθιός Ρήγας, Energean Oil & Gas: Δίνουμε Ψήφο Εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

«Το κλίμα έχει αλλάξει» δηλώνει για την ελληνική οικονομία ο κ. Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας εισήλθε πριν από λίγες ημέρες το αμερικανικό επενδυτικό fund Third Point. Ο κ. Ρήγας σημειώνει πως η Third Point δημιούργησε το Third Point Hellenic Recovery Fund, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη της Ελλάδας και ποντάροντας στην αναζήτηση και αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών στη χώρα μας.

Συνεντευξη στον Δημήτρη Διαμαντίδη
Πόσο επηρεάζει την αναπτυξιακή πορεία της Energean Oil & Gas σε όλα τα «μέτωπα» δραστηριότητας η είσοδος του Third Point στο μετοχικό κεφάλαιό της;
Εισαγωγικά, θα ήθελα να τονίσω ότι η είσοδός μας στην αγορά υδρογονανθράκων πραγματοποιήθηκε με ένα πολύ συγκεκριμένο όραμα, το οποίο ακόμα και σήμερα ορίζει και κατευθύνει τις επιχειρηματικές μας κινήσεις και επιλογές.

Το όραμά μας είναι η δημιουργία της πρώτης αμιγώς ελληνικής εταιρείας έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων. Εναν εθνικό πρωταθλητή που θα διαχειρίζεται αντίστοιχα τον εθνικό ορυκτό μας πλούτο δημιουργώντας οφέλη για το Δημόσιο, απασχόληση αλλά και τεχνογνωσία που μένει στον τόπο.
Η πορεία δεν ήταν εύκολη, καθώς χρειάστηκε να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια κυρίως νοοτροπίας, συνήθειας και αδράνειας, τα κενά και τις ερμηνείες στη σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο, την ασάφεια δηλαδή σε ό,τι αφορά τη χρονική διάρκεια των αδειών, την απουσία των service companies από την εγχώρια αγορά, την έλλειψη εξειδικευμένου δυναμικού στον δημόσιο τομέα. Η επιμονή και η διάθεσή μας να προχωρήσουμε συνέβαλαν στο να φέρουμε τρία γεωτρύπανα και να υλοποιήσουμε ένα επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 210 εκατομμυρίων δολαρίων.
Σήμερα, το όραμά μας παραμένει σταθερό και έχουμε βάλει γερά θεμέλια για να αναπτυχθούμε σε μια ολοκληρωμένη εταιρεία έρευνας και παραγωγής: με παραγωγή στον Πρίνο, με τη δυνατότητα για περαιτέρω έρευνα εντός της Λεκάνης βάσει και της επανεπεξεργασίας και επανερμηνείας των σεισμικών της περιοχής εκμετάλλευσης από τις καμπάνιες δύο και τριών διαστάσεων του 1993 και 1997, με τη συμμετοχή μας στον διαγωνισμό για τις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, με την αίτηση για ελεύθερες περιοχές της Βορείου Ελλάδας σε συνεργασία με την Ratio Petroleum. Παράλληλα, οι ερευνητικές άδειες που έχουμε στην Αίγυπτο μας βοηθάνε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο την εμπειρία μας στην πετρελαϊκή βιομηχανία.
Η συνεργασία με την Third Point δεν προέκυψε τυχαία. Καταρχάς, πρόκειται για μια εταιρεία που έχει προσδιορισμένη στρατηγική προσέγγιση των επενδύσεων, ήτοι τα κριτήρια είναι η φάση εξέλιξης των υποψήφιων επιχειρήσεων («επιχειρήσεις που βρίσκονται μπροστά σε σημαντικές εξελίξεις ή event-driven corporate situations») και «επιχειρήσεις που διοικούνται από ταλαντούχες ομάδες».
Δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη της Ελλάδας, η Third Point δημιούργησε το Third Point Hellenic Recovery Fund για την αναζήτηση και αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών στη χώρα μας. Αλλοι βλέπουν στον εμπνευστή και ιδρυτή της εταιρείας έναν ακτιβιστή-επενδυτή, άλλοι έναν επιχειρηματία που σκέφτεται διαφορετικά.
Ωστόσο, πρόκειται απλά για έναν επιχειρηματία που συμβαδίζει με την εποχή του, τις ανάγκες και τις αξίες της. Σήμερα, η επιθετικότητα των αγορών και οι ξέφρενοι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν αντικατασταθεί από την επιχειρηματικότητα που εξελίσσεται γύρω από έναν σκοπό. Εκεί βασίζεται και η ιδέα της ίδρυσης του Hellenic Recovery Fund.
Παράλληλα, σημειώνω ότι η Energean Oil & Gas δεν είναι η πρώτη εταιρεία υδρογονανθράκων στην οποία εισέρχεται η Third Point. Ηδη από τον Οκτώβριο του 2012 σημαντική είναι η συμμετοχή της εταιρείας στην Murphy Oil Corporation, μια πετρελαϊκή εταιρεία με δραστηριότητα στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Μαλαισία και τη Δημοκρατία του Κονγκό.
Το γεγονός ότι το Third Point Hellenic Recovery Fund εμπιστεύθηκε την εταιρεία μας, προβαίνοντας σε αυτή τη στρατηγική επένδυση, όχι μόνο ενισχύει την οικονομική μας θέση και δυνατότητα αλλά μας προσφέρει και μοναδικές προσβάσεις στον διεθνές ενεργειακό χώρο και σε εν δυνάμει συνεργασίες, διευκολύνοντας την επίτευξη του επιχειρησιακού μας στόχου: την εξέλιξη δηλαδή της Energean Oil & Gas σε κορυφαία, ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Επομένως, πέρα από τα οικονομικά οφέλη, για μια ελληνική επιχείρηση το μεγαλύτερο πλεονέκτημα από αυτές τις συνεργασίες προκύπτει σε επίπεδο αυτοπεποίθησης, εξωστρέφειας και διάδρασης.
Υπάρχει σταδιακή αναστροφή του κλίματος για την ελληνική οικονομία προς το θετικότερο;
Το κλίμα έχει αλλάξει. Αποδεικνύεται από το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, την αναβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας αλλά και τις συμφωνίες που συζητούνται και αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθούν.
Στη δική μας περίπτωση, εκεί που βρίσκαμε ανοικτές πόρτες, θετικές προθέσεις αλλά μηδέν πρωτοβουλίες και έργο, πλέον επιλέγουμε τις συνεργασίες με βάση την απόλυτη συμπληρωματικότητα και τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος για όλους. Κυρίως όμως για την αγορά μας.
Εάν ανοίξει η αγορά, αν γίνουν σωστές, μελετημένες και γρήγορες κινήσεις, θα κερδίσουμε όλοι. Σε διαφορετική περίπτωση, απλά το ελληνικό δημόσιο θα είναι κυρίαρχο του ανεκμετάλλευτου υπεδάφους του και ο Πρίνος η μοναδική περιοχή παραγωγής υδρογονανθράκων για αρκετά ακόμα χρόνια.
Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, πρωτοβουλίες -και αναφέρομαι αποκλειστικά στις σοβαρές και συγκροτημένες- υπάρχουν... όχι ελεύθερες εμποδίων. Υπάρχει το παράδοξο: θέλουμε ανάπτυξη και επενδύσεις αλλά με τις παλιές νοοτροπίες των κεκτημένων, του μηδενικού ρίσκου και ξεβολέματος. Ε, αυτό δεν γίνεται πια. Αν θέλουμε να πάρουμε κάτι, θα πρέπει και να δώσουμε.
Δεν μπορεί ο επενδυτής να έρχεται και μετά να σκαλώνουν όλα στα κενά του νόμου, στην αδράνεια και στα φοβικά σύνδρομα που οδηγούν στην απραξία. Οσο τα επενδυτικά πλάνα μένουν στα συρτάρια του Δημοσίου τόσο ακυρώνουμε τη δική μας δυναμική. Οσο δεν αλλάζουμε, τόσο μένουμε πίσω, συλλογικά. Υπάρχει μπροστά μας ένα μεγάλο στοίχημα. Η ανάκτηση της εθνικής μας υπερηφάνειας. Να διεκδικήσουμε αυτά που αξίζουμε. Οχι διχαστικά, όχι με το εμείς και το εσείς, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, αλλά ως το «δυναμικό της Ελλάδας».
Τι είπε για...
Αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και σε άλλες περιοχές
Δημιουργούνται πλέον οι προϋποθέσεις για επέκταση της Energean στο κομμάτι της έρευνας-αξιοποίησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και σε άλλες περιοχές της χώρας, εκτός από τις τρεις στη δυτική Ελλάδα;
Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο διαγωνισμός για τις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα είμαστε ένας από τους αναδόχους. Το πιστεύουμε, το αξίζουμε, το διεκδικούμε. Με βάση την Kavala Oil, τη μοναδική της τεχνογνωσία και ιστορία, το άριστο περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και την ομάδα της, διεκδικούμε όχι μόνο τις περιοχές του Open Door αλλά σύμφωνα με τις δυνατότητες που μας παρέχει η εθνική νομοθεσία περί υδρογονανθράκων, έχουμε ήδη προβεί και στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για δύο ελεύθερες περιοχές στις οποίες θέλουμε να μεταφέρουμε το μοναδικό παράδειγμα και την επιτυχημένη πορεία του Πρίνου. Στην προσπάθεια αυτή έχουμε μαζί μας την Ratio Petroleum, την εταιρεία που ελέγχει το κοίτασμα φυσικού αερίου του Leviathan κατά 15% και η οποία διαθέτει τα χαρακτηριστικά που ορίζουν την επιτυχία στην αγορά μας: πάθος, αφοσίωση και επιμονή. Πιστεύοντας στη δυναμική των συνεργασιών και των ομάδων, δουλεύουμε εντατικά, ώστε η πρωτοβουλία αυτή να δημιουργήσει σύντομα νέες ευκαιρίες για έρευνα, απασχόληση και έσοδα, για μας και το ελληνικό δημόσιο.
(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 18-19/05/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου