Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Δριμύ Κατηγορώ από Οκτώ Μεγάλους Ενεργειακούς Ομίλους για την Ενεργειακή Πολιτική της Ε.Ε.


Οι διευθύνοντες οκτώ μεγάλων εταιρειών ηλεκτρισμού επέκριναν χθες την Ε.Ε. για την αποσπασματική ενεργειακή της πολιτική, η οποία εμποδίζει την καλλιέργεια ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις επενδύσεις στις υποδομές και τα δίκτυα.
Σε κοινή τους δήλωση, οι διευθύνοντες των EONGDF SuezEnelEniIberdrolaGas NaturalRWE και Gas Terraπροειδοποίησαν ότι η κατάσταση θα πρέπει να αλλάξει το συντομότερο και ότι «η τωρινή έλλειψη οράματος στις ενεργειακές πολιτικές, καθώς και η ρυθμιστική αβεβαιότητα θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε μια έλλειψη επενδύσεων με αρνητικές συνέπειες για την προμήθεια, την απασχόληση και την ευρωπαϊκή οικονομία εν γένει».

Όλα αυτά τη στιγμή που διεξάγεται η ευρωπαϊκή σύνοδος, η οποία θα αφορά την ενέργεια. Παράλληλα, σε αρκετές χώρες της Ευρώπης παρατηρείται πτώση της ζήτησης για ηλεκτρισμό λόγω της κρίσης, αλλά και επιπλοκές σε ότι έχει να κάνει με την ανάπτυξη των ΑΠΕ, καθώς το κόστος τους έχει οδηγήσει τις κυβερνήσεις στον περιορισμό των επιδοτήσεων.
Ιδιαίτερη μνεία όμως πρέπει να γίνει για την αποτυχία του ευρωπαϊκού συστήματος εκπομπών, το οποίο υποτίθεται θα στήριζε τις πράσινες επενδύσεις, αλλά σήμερα η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών έχει καταρρεύσει.
«Οι ευρωπαϊκές εταιρείες της ενέργειας βρίσκονται μέσα σε ένα κυκλώνα, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της προμήθειας, την μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλού άνθρακα, αλλά και την ικανότητά τους να προσελκύουν κεφάλαια», παρατηρούν οι οκτώ επιχειρήσεις στο κείμενό τους.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου