Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΔΕΠΑ: Νέες Εγγυήσεις Ζητά ο Μίλερ από Σαμαρά

Εκκρεμότητες της τελευταίας στιγμής, αλλά με ιδιαίτερη σημασία για την εξέλιξη του εγχειρήματος ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί ο επικεφαλής της Γκαζπρόμ Αλεξέι Μίλερ στην τρίτη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, επιδίωξη της ρωσικής εταιρείας είναι, μέσω της συμφωνίας εξαγοράς του ελληνικού μονοπωλίου φυσικού αερίου, να εξασφαλίσει πλήρη κάλυψή του από το Ελληνικό Δημόσιο στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γ.Δ. Ανταγωνισμού, Γ.Δ. Ενέργειας) θέσει περιορισμούς και όρους στη δραστηριότητα της ρωσικής εταιρείας στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα, λόγω της δεσπόζουσας θέσης που έχει στην προμήθεια φυσικού αερίου. 


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θέματα θέτει και η ελληνική πλευρά, με κυριότερο εγγυήσεις από τον υποψήφιο αγοραστή για μείωση των τιμών φυσικού αερίου στην Ελλάδα. 

Ωστόσο ο προσδιορισμός του ποσοστού της όποιας μείωσης, είναι θέμα πολύπλοκο, καθώς προηγουμένως θα πρέπει να συμφωνηθούν λεπτομέρειες, όπως αν η μείωση θα είναι σε σχέση με τις σημερινές υψηλές τιμές που πληρώνει η ΔΕΠΑ, ή σε σχέση με τις τιμές που πουλά η Γκαζπρόμ σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. 

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει δοθεί στους υποψήφιους, που πρέπει νακαταθέσουν δεσμευτική προσφορά στις 29 Μαΐου, το σχέδιο της Συμφωνίας Αγοράς παρότι επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα έχουν ειδοποιηθεί ότι θα είναι έτοιμο.

Σε κάθε περίπτωση, η τροπή που έχει λάβει η υπόθεση με την υποψηφιότητα της ρωσικής Γκαζπρόμ, έχει ξεφύγει από το πλαίσιο ενός κανονικού διαγωνισμού. Οπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς, το γεγονός ότι υποψήφιος αγοραστής διαπραγματεύεται με τον Πρωθυπουργό της χώρας για το περιεχόμενο της συμφωνίας εξαγοράς της ΔΕΠΑ, για όρους, και για κάθε είδους εγγυήσεις δεν αποτελεί διαγωνισμό, αλλά για απευθείας διαπραγμάτευση με ένα μόνο υποψήφιο αγοραστή. 

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, η Γκαζπρόμ έχει πετύχει να αλλάξει τους όρους του διαγωνισμού για το ύψος και τους όρους έκπτωσης της εγγυητικής επιστολής, έχει ζητήσει εγγυήσεις και έχει λάβει διαβεβαιώσεις για τα χρέη πελατών της ΔΕΠΑ, ενώ γενικά δείχνει ότι είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την εξαγορά της επιχείρησης και ότι είναι σε θέση να επιβάλλει τους όρους της. 

(από www.euro2day.gr, 21/05/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου