Για τρίτη φορά στην Αθήνα, μέσα σε διάστημα τριών μηνών αναμένεται ο ισχυρός άνδρας της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ και είναι πολύ πιθανόν να συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εν όψει της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ στις 29 Μαΐου.
Από χθες βρίσκεται στην πρωτεύουσα, ο κ. Οντέροφ, γενικός διευθυντής διεθνών σχέσεων της Gazprom, ο οποίος θα έχει διαβουλεύσεις με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννη Εμίρη, προκειμένου να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες.
Στόχος είναι να οριστικοποιηθεί «μέχρι τελείας», όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία πώλησης, κοινή για όλους τους υποψηφίους, που συνοδεύει την προσφορά. Οι άλλοι δύο διεκδικητές είναι η ρωσική Sintez και η κοινοπραξία «Μ&Μ Gas». Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης, σε δηλώσεις του χθες στο Mega τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση τόσο για τη ΔΕΠΑ όσο και για τον ΔΕΣΦΑ θα τηρηθούν αυστηρά ίσοι όροι για όλους και ότι το τελικό τίμημα θα είναι ο κριτής της αποκρατικοποίησης.
Ζητήματα
Τα δύο βασικά ζητήματα που απασχολούν τη Gazprom είναι οι εγγυήσεις και τα χρέη των ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ. Από την πρώτη φορά που ήλθε ο κ. Μiller στην Αθήνα, τον Μάρτιο όταν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ανάπτυξης είχε θέσει το ζήτημα με την εγγύηση, η οποία ανέρχεται στο 20% του τιμήματος και μπορεί να καταπέσει υπέρ του Δημοσίου ακόμα και αν η εξαγορά ματαιωθεί ύστερα από παρέμβαση τρίτων.
H Gazprom έχει διαμηνύσει ότι μπορεί να μην καταθέσει προσφορά, αν δεν αρθεί ο όρος αυτός, ανησυχώντας μήπως χάσει την εγγυητική σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπλοκάρει την εξαγορά. Οι Βρυξέλλες, όπως και η Ουάσινγκτον, δεν είχαν κρύψει τη δυσαρέσκειά τους για την εξαγορά της ΔΕΠΑ από τον ρωσικό κολοσσό, ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. διερευνά τη Gazprom για παραβίαση των ευρωπαϊκών αντιμονοπωλιακών κανονισμών.
Παρά τις μέχρι σήμερα διαβουλεύσεις των Ρώσων με το ΤΑΙΠΕΔ οι τελικές διαβεβαιώσεις δεν έχουν δοθεί, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στη λύση.
Οφειλές
Το άλλο αγκάθι αφορά στις οφειλές της τάξης των 400 εκατ. ευρώ των επιχειρήσεων και κυρίως των ιδιωτικών εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής προς τη ΔΕΠΑ. Εξετάζονται διάφορα σενάρια, όπως ο συμψηφισμός των οφειλών με το τίμημα, πρόταση, πάντως που αρχικώς το ΤΑΙΠΕΔ δεν είχε δεχθεί, αλλά φαίνεται πως είναι η επικρατέστερη. Πέρα από τα τεχνικά ζητήματα, το ενδιαφέρον για τους Ρώσους έχει και γεωπολιτικό χαρακτήρα. Η εξαγορά συμπίπτει με τις εξελίξεις για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, καθώς η τύχη του αποφασίζεται τον Ιούνιο από τους Αζέρους και την κοινοπραξία που αναπτύσσει το κοίτασμα.
Το θέμα δεν αποκλείεται να συζητηθεί στη συνάντηση του κ. Μίλλερ με τον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε επαφές στο Αζερμπαϊτζάν για τον αγωγό TAΡ, ενώ εκκρεμεί η πώληση του ΔΕΣΦΑ, για τον οποιο ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Soccar, η ρωσική Sintez και η ΤΕΡΝΑ με το τσεχικό fund ΡΡF. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανόν να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής της προσφοράς για τον ΔΕΣΦΑ, καθώς το ενδιαφέρον των Αζέρων φαίνεται ότι έχει ανανεωθεί και παρότι άμεσα δεν συνδέεται με τον TAP, ωστόσο μπορεί να δώσει διαφορετική τροπή στις εξελίξεις.
(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 21/05/2013)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου