Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Ενέργεια, Αγροτική Ανάπτυξη, Εκμετάλλευση Πόρων, Υποδομές, Τουρισμός στο Επίκεντρο του Συνεδρίου Re-engineering Greece

Η ενέργεια, η αγροτική ανάπτυξη, η εκμετάλλευση πόρων, οι υποδομές και ο τουρισμός τέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης ημέρας του συνεδρίου Re-engineering Greece του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΠΜΕ), που διοργανώνεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

«Η αξιοπιστία είναι στο επίκεντρο κάθε σοβαρής προσπάθειας για την ανάπτυξη της οικονομίας μας» σημείωσε στον χαιρετισμό, που απέστειλε, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς.

Ο Γιώργος Στασινός, πρόεδρος του ΣΠΜΕ, κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου τόνισε ότι ο Σύλλογος με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανοίγει έναν συνεχή και πραγματικό διάλογο, «που θα συνεισφέρει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».


Σχετικά με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, όπως είπε ο πρώην υπουργός και γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, περί τα 150 δισ. αναμένονται σε βάθος 30ετίας, ως δημόσια έσοδα, ενώ έκανε λόγο για την αξιοποίηση των οικονομικών αυτών πόρων με τη δημιουργία ενός ταμείου για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Για κατασκευή νέων θερμικών μονάδων, νέα υδροηλεκτρικά έργα και τη μεγάλη έμφαση, που δίνεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μίλησε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, Κωνσταντίνος Δόλογλου. «Σε λίγα χρόνια θα έχει διαμορφωθεί ένα διαφορετικό χαρτοφυλάκιο στη ΔΕΗ, που θα συμβάλει έτσι στην ενίσχυση ανάπτυξη της χώρας» είπε.

Περί επικείμενης ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, μίλησε ο Κ. Δημητριάδης, διευθυντής διαχείρισης συμβάσεων και υποστήριξης έργων των τεχνικών δραστηριοτήτων, αναφέροντας ότι τα μέλη της ευρωπαϊκής επιτροπής ενέργειας, εμφανίζονται επιφυλακτικά. Οι Ρώσοι δε δέχονται επεμβάσεις, είπε, προσθέτοντας ότι πρόκειται και για ένα περίπλοκο θέμα. Καταλήγοντας ο κ. Δημητριάδης είπε ότι το μέλλον της ΔΕΠΑ με τον νέο μέτοχο πρόκειται να είναι ευνοϊκό υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Για την έρευνα, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, ως προϋποθέσεις της αγροτικής ανάπτυξης, μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ.

Ταυτάρης. «Δεν θα τα καταφέρουμε, αν δεν ενσωματώσουμε τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία σε όλα τα βήματα της αγροτικής ανάπτυξης» είπε ο υπουργός.

Ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού επιμελητηρίου, Κ. Κατσίγιαννης χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη μη υλοποίηση του πετρελαϊκού αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, είπε: «Φθάνουμε πολλές φορές σε σημείο να γινόμαστε θεατές σε ένα θέατρο του παραλόγου με αφορμή το περιβάλλον».

«Και περιβάλλον και άμεσες επενδύσεις» ήταν η βασική θέση του Νικόλαου Μαμαλούγκα, προϊσταμένου της ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ, το οποίο αποτελεί το σύγχρονο εργαλείο ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Στην τρίτη ενότητα του συνεδρίου, με τίτλο «Οι υποδομές ως μέσο εκκίνησης των επενδύσεων» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, τόνισε ότι τις ανάγκες για την ανασυγκρότηση της χώρας τις διαμορφώνει η ίδια η αγορά, η οποία θέτει και τα κριτήριο για τις βασικές επιλογές.

Για τεράστιο αναχρονισμό έκανε λόγο από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Γιώργος Σταθάκης, καθώς όπως είπε οι κατασκευές αποτέλεσαν αιχμή του δόρατος της ελληνικής οικονομίας από το 1995 μέχρι το 2008. «Δεν μπορεί να στηριχθεί η ελληνική οικονομία στις κατασκευές με αυτό τον τρόπο» είπε, προσθέτοντας ότι καμία παραγωγική διαδικασία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς κτηματολόγιο και πολεοδομικούς κανόνες.

Σε σχέση με τον τουρισμό, σημαντικό ρόλο θα παίξουν στο μέλλον οι υποδομές θαλάσσιου τουρισμού και ειδικότερα στο yachting και στο sailing, όπως επίσης και οι τουριστικές υποδομές, που υποστηρίζουν την κρουαζιέρα, καθώς όπως ανέφερε ο Κ. Πυργιώτης, γενικός γραμματέας τουριστικών υποδομών και επενδύσεων του υπουργείου Τουρισμού θα υπάρξει εκτίναξη του τουρισμού κρουαζιέρας τα προσεχή χρόνια, όπως εκτιμούν διεθνείς tour operators.

Σήμερα, το συνέδριο κλείνει με τη δεύτερη και τελευταία ημέρα του, με θεματικές ενότητες, που αφορούν τα στρατηγικά έργα ανάπλασης στην Αττική, τα σύγχρονα μοντέλα ανάπτυξης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και την χάραξη και εφαρμογή περιβαλλοντικών πολιτικών, και την ομιλία του υπουργού αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου