Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Γιατί η Third Point «Ψάχνει» για... Υδρογονάνθρακες


Η στρατηγική τοποθέτηση του αμερικανικού hedge fund Third Point στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής επιχείρησης παραγωγής πετρελαίου EnergeaOil & Gas με την καταβολή 50 εκατ. ευρώ, αποτελεί την πρώτη αλλά όχι την τελευταία επένδυσή του στην Ελλάδα. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι έχει ήδη βολιδοσκοπηθεί και άλλη ελληνική ενεργειακή εταιρεία. Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν το επίσημο άνοιγμα της αυλαίας των άμεσων ξένων επενδύσεων στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, που αναμένεται να κλιμακωθούν από το φθινόπωρο, οπότε και ξεκινάει η διαδικασία προκήρυξης των διαγωνισμών για τις υποθαλάσσιες έρευνες στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, με βάση τα δεδομένα της νορβηγικής PGS.
Ηδη, όμως, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης εντός του Μαΐου η κατακύρωση του διαγωνισμού opedoor σε άλλα κοιτάσματα και συγκεκριμένα στα χερσαία τμήματα του νομού Ιωαννίνων, στον Πατραϊκό Κόλπο και στο Κατάκολο. Και είναι αυτά τα κοιτάσματα, όπως και κοιτάσματα στον Θερμαϊκό, που διεκδικεί η Energean, αλλά και η νέα σύμβασή της με το ελληνικό Δημόσιο για το οικόπεδο Ε στον κόλπο της Καβάλας που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή. Στα υπ’ όψιν και οι παραχωρήσεις που διαθέτει, όπως και μια έρευνα στην Αίγυπτο, που έβαλε στο radar ο ισραηλινής καταγωγής DaLoeb, της Third Point.

Οι σχετικές πληροφορίες, μάλιστα, από το Λονδίνο θέλουν την πρώτη επαφή μεταξύ των δύο πλευρών να έγινε με πρωτοβουλία των ξένων επενδυτών, κάτι που δεν είναι περίεργο, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για τη μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που έχει ήδη πρωτογενή παραγωγή. Και συγκεκριμένα τις ενεργές εκμεταλλεύσεις στον Πρίνο, με παραγωγή περίπου 2.000 βαρελιών ημερησίως, ενώ παράλληλα με τη σύμβαση για το οικόπεδο Ε μπορεί πλέον να προχωρήσει άμεσα στην παραγωγή πετρελαίου από εξακριβωμένα αποθέματα που ανέρχονται σε 32 εκατ. βαρέλια. Με βάση τις τρέχουσες τιμές του αργού αναφοράς τύπου Brent, το κοίτασμα αυτό αποτιμάται στα επίπεδα των τριών δισ. δολαρίων, από τα οποία, όμως, θα πρέπει να αφαιρεθούν τα μεγάλα έξοδα που συνεπάγεται μια υποθαλάσσια εξόρυξη και τα δικαιώματα του Δημοσίου.
Ετσι δικαιολογείται άνετα και εύρωστη αποτίμηση για την Energean, που υπονοεί το τίμημα που κατέβαλε η Third Point. Τίμημα από το οποίο προφανώς προσδοκά υπεραξίες είτε από μερίσματα είτε από μια δημόσια εγγραφή σε χρηματιστήριο, αναφέρουν χαρακτηριστικά στην «Κ» ανεξάρτητοι παρατηρητές από το Λονδίνο που είναι εξοικειωμένοι με την επενδυτική πρακτική των hedge funds. Υπενθυμίζεται πως η EnergeaOil & Gas ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας ότι το νεοσύστατο Third Point Hellenic Recovery Fund εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιό της με εισφορά μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. δολαρίων. Τα κεφάλαια αυτά προορίζονται, σύμφωνα με το management, να χρησιμοποιηθούν «για τη χρηματοδότηση προγράμματος τεσσάρων γεωτρήσεων για την τρέχουσα χρονιά, με στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής στα 4.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και την έναρξη του σχεδίου ανάπτυξης του Πεδίου Εψιλον το 2014 –ένα κοίτασμα-δορυφόρο του Πρίνου εκτιμώμενου μεγέθους 32 εκατ. βαρελιών– μέσω της τοποθέτησης μιας μη επανδρωμένης πλατφόρμας συνδεδεμένης με τις υφιστάμενες κύριες εγκαταστάσεις της θυγατρικής της Κavala Oil».
Αξίζει να υπογραμμισθεί πως η Energean Oil & Gas σχεδιάζει ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα σε ελεύθερες περιοχές στην Ελλάδα, και ειδικότερα στον Θερμαϊκό, σε συνεργασία με την ισραηλινή εταιρεία Ratio Oil, ενώ συμμετέχει στη διαδικασία του OpeDoor για τις τρεις ερευνητικές περιοχές στη Δυτική Ελλάδα.
Οι διαβουλεύσεις για τη Δ. Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν με τους υποψηφίους και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αυτή την εβδομάδα και με βάση τις σχετικές, ανεπιβεβαίωτες, εκτιμήσεις της αγοράς, τα Γιάννενα δείχνουν να αναλαμβάνουν η Energean, που κατέβηκε σε κοινοπραξία με τη Schlumberger και εταιρεία συμφερόντων του καναδικού fund Taurus, ο Πατραϊκός στα ΕΛΠΕ που κατέβηκαν σε κοινοπραξία με την Edisoκαι τη Melrose, ενώ για το Kατάκολο πιθανολογείται κοινοπρακτικό σχήμα μεταξύ των υποψηφίων στους οποίους περιλαμβάνεται και η Grekoil, εταιρεία ειδικού σκοπού με Νορβηγούς επενδυτές. Και οι τρεις περαπάνω κοινοπραξίες έχουν κατέβει και για τις τρεις περιοχές, αν και η πρόταση της κοινοπραξίας των ΕΛΠΕ αποκλείστηκε από τα Γιάννενα, λόγω μη συμβατής με τους όρους του διαγωνισμού προσφοράς.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 19/05/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου