Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Το Βερολίνο Αντιδρά στην Πρόθεση της Κομισιόν για Επιβολή Δασμών στα Κινεζικά Φ/Β

Τη σφοδρή της αντίθεση στην πρόθεση της Κομισιόν να επιβάλει δασμούς στα κινεζικά φωτοβολταϊκά εκφράζει η Γερμανία. Ειδικότερα, γερμανικές εταιρείες του κλάδου φοβούνται πως ένα τέτοιο μέτρο θα πυροδοτήσει «εμπορικό πόλεμο» ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα, ενώ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ έκανε λόγο για «σοβαρό λάθος» από την πλευρά της ΕΕ.

Ειδικότερα, οι γερμανικές εταιρείες επικρίνουν την απόφαση της Κομισιόν για δασμούς, λέγοντας πως θα στοιχίσειθέσεις εργασίας στη Γερμανία. Μάλιστα, σε επιστολή προς την Κομισιόν ο σύνδεσμος γερμανικών βιομηχανιών (BDI)  υποστηρίζει ότι απειλούνται εκατοντάδες θέσεις εργασίας ενώ ο πρόεδρος του γερμανικού συνδέσμου εξαγωγέων προειδοποιεί για τις επιπτώσεις ενός «εμπορικού πολέμου» με το Πεκίνο.


Ο γερμανικός BDI σημειώνει την τεράστια σημασία που έχουν οι εμπορικές σχέσεις με την Κίνα για τη γερμανική οικονομία, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές: «Πριν την επιβολή μέτρων εναντίον του ντάμπινγκ, πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες εξεύρεσης λύσεων με διαπραγμάτευση» ανέφερε η επιστολή του.

Μιλώντας στην Welt, και ο Ρέσλερ φάνηκε να συμμερίζεται αυτές τις ανησυχίες. Κάνοντας λόγο για «σοβαρό λάθος», ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι «η Κομισιόν πρέπει να επιδιώξει συνομιλίες για λύση αντί για απειλές» είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου, η Κομισιόν αποφάσισε την επιβολή δασμών στα κινεζικά φωτοβολταϊκά (μαζί με άλλα προϊόντα) που θα τεθούν σε ισχύ από τις 6 Ιουνίου και θα κυμαίνονται μεσοσταθμικά στο 47% -σε κάποιες περιπρώσεις θα φτάνουν ακόμη και το 70%.

Το Πεκίνο αντέδρασε απειλώντας με «αντίποινα», λέγοντας πως θα προχωρήσει σε «επακόλουθα μέτρα» με στόχο να υπερασπιστεί «τα θεμιτά συμφέροντα και δικαιώματα της Κίνας».


Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου