Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Πράσινο Φως από το Ευρωκοινοβούλιο στους Νέους Κανόνες για τη Θαλάσσια Εξόρυξη


Το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την υιοθέτηση της νέας οδηγίας που αφορά την ασφάλεια στην παραγωγή υδρογονανθράκων στη θάλασσα. Οι νέοι κανόνες απαιτούν από τις πετρελαϊκές να αποδεικνύουν εκ των προτέρων την ικανότητά τους να αντλούν με ασφάλεια πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το υπέδαφος, καθώς και να υποβάλουν σχετικές εκθέσεις στις κοινοτικές αρχές.
Η οδηγία έγινε δεκτή με 572 ψήφους υπέρ και 103 κατά, καθώς οι περισσότεροι ευρωβουλευτές έκριναν ότι χρειάζεται πιο αυστηρή ρύθμιση των δραστηριοτήτων στους υδρογονάνθρακες σε διεθνές επίπεδο.
Ιδιαίτερα προσεκτική είναι η οδηγία σε ότι έχει να κάνει με τις προδιαγραφές και τις αποζημιώσεις σε περίπτωση διαρροών: Στο κείμενο αναφέρεται ότι οι εταιρείες πρέπει να εξασφαλίζουν την πρόσβαση στα απαραίτητα μέσα ώστε να ελαχιστοποιείται η ζημιά σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος. Μάλιστα, καμία άδεια εξόρυξης δεν θα απονέμεται εκτός αν η κάθε εταιρεία αποδείξει πρώτα ότι διαθέτει τη δυνατότητα να αποζημιώσει για τυχόν καταστροφή.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πετρελαϊκές θα υποχρεούνται να υποβάλουν εκθέσεις στις εθνικές αρχές πριν την έναρξη των γεωτρήσεων, καλύπτοντας κάθε μήκος και πλάτος της διαδικασίας. Αντίστοιχα, θα πρέπει να υποβάλουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα περιγράφει τις ενέργειες σε περίπτωση ατυχήματος.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου