Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Λακκοτρύπης: Σύντομα η Υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης με τον Noble για το Τερματικό στο Βασιλικό

Η εξόρυξη και διαχείριση του φυσικού αερίου, η κατασκευή του τερματικού και η ενδιάμεση λύση προωθούνται με στόχο να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λακκοτρύπης, εκφράζοντας την πρόθεση του Υπουργείου για τη συγχώνευση ΔΕΦΑ – ΚΡΕΤΥΚ. Για το ταμείο υδρογονανθράκων, είπε πως οι διαδικασίες προχωρούν ενώ τοποθετήθηκε υπέρ της υπαγωγής του στο κυπριακό Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Υπουργός Εμπορίου, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου και για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ενέργεια, με τα οποία η Κύπρος, όπως ανέφερε, τοποθετείται στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.


Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης που αιτήθηκε την εγγραφή του θέματος προς συζήτηση, κατά την εισαγωγή του θέματος, είπε ότι η Επιτροπή ζητά την ενημέρωση για τις διαδικασίες υλοποίησης της απόφασης για την κατασκευή τερματικού, για την επιβεβαιωτική γεώτρηση της Noble, τις δεσμεύσεις της Νoble έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και αντίθετα και για τις ευθύνες που ενδέχεται να βαραίνουν την ΚΡΕΤΥΚ για το γεγονός ότι δεν ανοίγουν οι φάκελοι για την ενδιάμεση λύση.

Πρόσθεσε ότι η κάθε αργοπορία στην υλοποίησης μιας σειράς διαδικασιών παραχωρεί έδαφος για διάφορες διεκδικήσεις.

Ο Βουλευτής του ιδίου κόμματος Κώστας Κώστα είπε ότι κάθε μέρα που περνά είναι χαμένα χρήματα, ενώ ανέφερε ότι έχει παραγκωνιστεί η αρμόδια Αρχή για την ενέργεια και η ΚΡΕΤΥΚ.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ρώτησε τον Υπουργό κατά πόσο η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αντιστρατεύεται την πολιτική για το τερματικό και εάν τίθεται υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξάγει σε όποια χώρα θέλει φυσικό αέριο.

Ο κ. Λακκοτρύπης, απαντώντας, ανέφερε ότι οι σχεδιασμοί δεν έχουν σταματήσει και διευκρινίζοντας ότι το θέμα είναι πολύπλοκο επειδή πέραν των άλλων υπάρχει και η διαχείριση των γεωπολιτικών εξελίξεων, ανέφερε ότι ο σχεδιασμός για την εξόρυξη φυσικού αερίου παραμένει για τα τέλη του 2019 με αρχές του 2020.

Πρόσθεσε ότι ετοιμάζεται σχεδιασμός που θα δοθεί στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανέφερε ότι ακολούθως θα ενημερωθούν και τα Κοινοβουλευτικά κόμματα.

Είπε ακόμα ότι για το τερματικό στο Βασιλικό ετοιμάζεται «μάστερ πλαν» και ξεκαθάρισε ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενισχύουν τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί τη θέτουν για πρώτη φορά στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. «Με βάση τα συμπεράσματα, τα κοιτάσματα μας είναι ευρωπαϊκά και ανοίγονται νέοι οδοί», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το μνημόνιο συναντίληψης με τη Noble για εμπλοκή της εταιρείας και στο τερματικό του Βασιλικού, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι προχωρά και θα υπογραφεί σύντομα.

Περαιτέρω είπε ότι τυγχάνουν επεξεργασίας τα θέματα που αφορούν το Ταμείο Υδρογονανθράκων και δήλωσε ότι το Ταμείο θα πρέπει να υπαχθεί στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι μελετάται η συγχώνευση ΚΡΕΤΥΚ – ΔΕΦΑ με στόχο να δημιουργηθεί ο βέλτιστος οργανισμός, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι για το 2014 θα ζητηθεί αυξημένος Προϋπολογισμός. Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκαθαρίσει και το θέμα της αποδέσμευσης του ενός εκατομμυρίου για το μετοχικό κεφάλαιο της ΚΡΕΤΥΚ.

Εξήγησε ότι η συγχώνευση της ΚΡΕΤΥΚ με τη ΔΕΦΑ εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής να συμπτυχθούν οργανισμοί στους οποίους υπάρχουν συνέργειες.

Ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι επείγει η στελέχωση της Υπηρεσίας Ενέργειας και ειδικά ο διορισμός του Διευθυντή, που όπως είπε είναι ίσως η σημαντικότερη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είπε ακόμα ότι ο Σόλων Κασίνης με την αποχώρηση του από τη Διεύθυνση της Υπηρεσίας άφησε δυσαναπλήρωτο κενό.

Η Πρόεδρος της ΔΕΦΑ Ελένη Βασιλειάδου, λέγοντας ότι αναμένεται σήμερα και επισήμως ο διορισμός της και ενός ακόμα μέλους της ΔΕΦΑ, είπε ότι εντός αυτής και της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η ενημέρωση των δύο νέων μελών και αμέσως μετά θα αρχίσει η εξέταση των τεχνικών φακέλων των προσφορών για την ενδιάμεση λύση. Πρόσθεσε ότι η εξέταση των οικονομικών φακέλων των προσφορών θα ακολουθήσει.

Ο Πρόεδρος ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας είπε στην Επιτροπή ότι επεσήμανε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται αναφορές σε νότιο αγωγό όταν η συζήτηση αφορά τον αγωγό σύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου – Ελλάδας, επειδή παραπέμπει στον αγωγό TANAP (trans-anatolian pipe line – Ναμπούκο) που διέρχεται από την Τουρκία και υπέδειξε ότι για τον αγωγό Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας πρέπει να χρησιμοποιείται ο όρος αγωγός νοτιοανατολικής Μεσογείου. Είπε ακόμα πως η αναφορά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν αφορά αγωγό καθεαυτό, αλλά όδευση.

Ο κ. Έλληνας είπε στην Επιτροπή ότι η ΚΡΕΤΥΚ εκπόνησε οδικό χάρτη και ότι η υπογραφή του μνημονίου με τη Noble θα ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες για το τερματικό ενώ πρόσθεσε πως έπεται συνάντηση με την κ. Βασιλειάδου για εξέταση της ενδιάμεσης λύσης. «Αυτή την περίοδο που διαμορφώνεται ο ενεργειακός χάρτης στην περιοχή, κάνουμε ενημέρωση σε διάφορες χώρες και ειδικά γειτονικές για την ενεργειακή πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις προοπτικές», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ είπε ακόμα ότι η Τουρκία είναι μπροστά από εμάς. Πρόσθεσε ότι έχει ετοιμάσει διαστρεβλωτικές της πραγματικότητας μελέτες με τις οποίες προπαγανδίζει και δημιουργεί την εικόνα ότι είναι πιο συμφέρον να γίνει αγωγός που να περνά από την Τουρκία παρά η κατασκευή τερματικού στο Βασιλικό.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Λακκοτρύπης, ερωτηθείς εάν παρατηρούνται καθυστερήσεις, επανέλαβε ότι είμαστε στα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν. Εξήγησε πως επειδή τα θέματα είναι πολλά και σύνθετα μπορεί να υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις και σε κάποια άλλα να επιτευχθεί επιτάχυνση.

«Είμαστε στα χρονοδιαγράμματα και τροχιοδρομούμε όλα τα θέματα ταυτόχρονα», είπε. Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το μνημόνιο που αναμένεται να υπογραφεί με τη Noble, είπε ότι πρόκειται για μνημόνιο συναντίληψης και ότι θα προχωρήσουμε σε τερματικό υγροποίησης μέσα σε ένα καθορισμένο πλαίσιο.

Πρόσθεσε ότι το μνημόνιο τυγχάνει τελικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία και εντός των επομένων ημερών ευελπιστούμε να καταλήξουμε με την εταιρεία.

Σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι η Κύπρος μπήκε στο χάρτη ως μια καινούργια ενεργειακή διαδρομή και επιτέλους αποτυπώνεται και σε επίσημες δηλώσεις της ΕΕ η θέση ότι τα κοιτάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ευρωπαϊκά.

Σε ό,τι αφορά τους τουρκικούς σχεδιασμούς, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως η Τουρκία διενεργεί τους σχεδιασμούς της που είναι στα χαρτιά από κάποια χρόνια και αφορούν αγωγούς από το Αζερπαϊζτάν.

Το σημαντικό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι αυτή τη στιγμή η ανατολική Μεσόγειος με επίκεντρο την Κύπρο είναι στο επίκεντρο της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά την ενδιάμεση λύση, είπε ότι σήμερα θα διορίσει την Πρόεδρο και το νέο μέλος του ΔΣ της ΔΕΦΑ και ανέφερε ότι ευελπιστεί ότι εντός των επομένων δύο – τριών εβδομάδων θα ανοιχθούν και οι οικονομικοί φάκελοι των προσφορών για να αρχίσει και η οικονομική αξιολόγηση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου διατύπωσε ικανοποίηση επειδή όπως ανέφερε υλοποιούνται με ταχύτητα οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης τόσο για το τερματικό υγροποίησης, όσο και για την επικύρωση από την ΕΕ με την όποια, όπως ανέφερε τέθηκε η Κύπρος στο χάρτη για τα ενεργειακά ζητήματα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης, μετά τη συνεδρία, δήλωσε ότι τα θέματα ενέργειας άπτονται εθνικών και κυριαρχικών ζητημάτων και οικονομικών θεμάτων και θεμάτων ασφάλειας.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις των συναδέλφων του Βουλευτών, παρατήρησε ότι δεν είναι η ΕΕ που μας έβαλε στο χάρτη, αλλά επειδή υπάρχει αυτός ο πλούτος και επειδή έγινε υπεύθυνη και σοβαρή διαχείριση, διαχρονικά την οποία θεωρούμε ότι θα συνεχίσει και η σημερινή Κυβέρνηση.

«Χαιρόμαστε κάθε φορά που ακούμε ότι προχωρούμε προς τη σωστή διαχείριση των θεμάτων που αφορούν τα συμφέροντα του κυπριακού λαού», είπε και κατέληξε λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ θα παρακολουθεί και θα στηρίζει κάθε ενέργεια που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι το σημαντικό που πρέπει να καταγραφεί είναι η πολύ θετική εξέλιξη ότι η Κύπρος μπήκε και κυριολεκτικά στον χάρτη της ΕΕ ως ενεργειακός διάδρομος. Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ θα παρακολουθεί το χρονοδιάγραμμά που αναμένεται να κατατεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν αυτό διαβιβαστεί και τα κόμματα.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε πως στο πλαίσιο της διαχείρισης του φυσικού πλούτου, πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να διασφαλίζεται η κυριαρχία της χώρας και τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ χαιρέτισε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζοντας ταυτόχρονα επιφυλάξεις λέγοντας ότι είναι θετικό το γεγονός ότι τα κοιτάσματα της Κύπρου θεωρούνται ευρωπαϊκά, αλλά θα πρέπει και οι εταίροι μας να σεβαστούν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση αυτού του πλούτου.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου