Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Στις 15 Ιουνίου Ξεκινά η Επιβεβαιωτική Γεώτρηση στο Οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ

Στις 15 Ιουνίου θα ξεκινήσει η επιβεβαιωτική γεώτρηση για φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» της Κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό ανακοίνωσαν οι θυγατρικές εταιρείες φυσικού αερίου Delek Drilling LP και Avner LP, οι οποίες ενέκριναν την γεώτρηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των εταιρειών ο προϋπολογισμός της επιβεβαιωτικής γεώτρησης ανέρχεται στα 117 εκατομμύρια δολάρια και έχει επιβεβαιωθεί.

Το τρυπάνι, όπως αναφέρει η ανακοίνωση θα εισχωρήσει 1750 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και στη σχεδιαζόμενη τελική φάση αναμένεται ότι θα εισχωρήσει στα 5600 περίπου μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. 


Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του στο κυπριακό κανάλι Sigma ο κ. Σόλωνας Κασίνης, Εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, είχε υπογραμμίσει ότι οι ενδείξεις για τον εντοπισμό και την ποιότητα του φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 είναι πολύ θετικές. «Πιστεύω ότι θα είναι 8-10 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια το φυσικό αέριο από το οικόπεδο 12 ενώ λένε αυτή τη στιγμή ότι είναι 7 τρισεκατομμύρια », ανέφερε ο κ. Κασίνης. Ο κ. Κασίνης, ανέφερε ότι σε λίγους μήνες θα διαφανούν οι ποσότητες και θα επιβεβαιωθεί αν το κοίτασμα στο οικόπεδο 12 είναι βιώσιμο, προσθέτωντας ότι η διπλωματική μηχανή συνεχίζει να δουλεύει μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ και μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου. «Αν η Κύπρος μπεί στο χάρτη ότι εξυπηρετεί τα κοιτάσματα της γύρω περιοχής, θα είναι μεγάλη νίκη για την πατρίδα μας», επεσήμανε.
Επίσης, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν σκιές για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από την Τρόικα», δήλωσε ο κ. Κασίνης καθώς όπως είπε δεν μπορεί να τερματίσει το σχεδιασμό που κάνει η ΚΡΕΤΥΚ και η Κυπριακή κυβέρνηση.
Τέλος, υποστήριξε ότι το 2018 θα έχει η Κύπρος το αέριο για ηλεκτροπαραγωγή. «Πιστεύω μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρισμό νωρίτερα με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου ενώ θα το χρησιμοποιησουμε και για παραγωγή πετροχημικών».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου