Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Αυθαίρετα: Δεν Πληρώνουν Παράβολα για τον Νέο Νόμο Όσοι Εντάχθηκαν σε Παλαιότερες Ρυθμίσεις

Όσοι πολίτες έκαναν χρήση των διατάξεων των προηγούμενων νόμων, τόσο του 4014 για τα αυθαίρετα, όσο και του 3843 για τους ημιυπαίθριους, θα μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις του νέου νόμου, μόλις ψηφιστεί, χωρίς επιπλέον παράβολα και συνυπολογισμό των ποσών που έχουν καταβάλει, είτε είναι σε καθεστώς δόσεων, είτε έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες, ξεκαθάρισε ο αναπήρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης.
Ο κ. Καλαφάτης, μιλώντας στο συνέδριο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών (ΣΠΜ), επεσήμανε ότι με την κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών που προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο, καθίσταται σαφές ότι οι μικροαυθαιρεσίες και οι υπερβάσεις στη δόμηση σε κτήρια με άδεια είναι διαφορετικής τάξης και βαρύτητας πρόβλημα από ότι η παντελώς αυθαίρετη δόμηση. Γι' αυτό αντιμετωπίζονται για πρώτη φορά διαφορετικά και μάλιστα με πολεοδομικά χαρακτηριστικά, όπως είπε.

Ταυτόχρονα είπε πως αντιμετωπίζονται προβλήματα συνταγματικότητας των προηγούμενων νομοσχεδίων ενώ αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής του προστίμου και βελτιώνεται ο τρόπος καταβολής του.
Όσον αφορά στο θεσμό της τράπεζας Γης, ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι φιλοδοξία του υπουργείου είναι να γίνει ένα σύνθετο αναπτυξιακό εργαλείο και όχι απλά ένας τρόπος μεταφοράς του συντελεστή δόμησης, όπως γινόταν στο παρελθόν. Ένα εργαλείο με περιβαλλοντικούς και αναπτυξιακούς στόχους.
Μέσω της τράπεζας Γης θα μπορούν να αποζημιώνονται οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί αλλά και οι ιδιώτες για πολεοδομικά δικαιώματα που παραχωρούν.
Τέλος, συμπλήωσε, με την τράπεζα γης, σε περιοχές με περιβαλλοντική επιβάρυνση δίνεται η δυνατότητα μέσω της Τράπεζας Γης να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αστικών αναπλάσεων, ακόμα και απόσυρσης κτηρίων.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου