Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Ρωσικό Ρlan Β για Νίκη στη ΔΕΠΑ



Μια από τα ίδια ήταν η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με το «αφεντικό» της Γκαζπρόμ Αλεξέι Μίλερ και με θέμα την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, για την οποία ενδιαφέρεται να καταθέσει προσφορά ο ρωσικός κολοσσός, αλλά με τους δικούς του όρους.
Η πληροφόρηση από το Μαξίμου ήταν ιδιαίτερα φειδωλή. Περιορίστηκε στα τετριμμένα, όπως ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στο πλαίσιο της νομιμότητας και με πλήρη διαφάνεια.
Ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας, στο μέσον διαγωνιστικής διαδικασίας που υλοποιεί 100% κρατικός φορέας, δέχεται να διαπραγματεύεται με υποψήφιο επενδυτή για το περιεχόμενο της συμφωνίας εξαγοράς, αναιρεί τις αναφορές περί νομιμότητας και διαφάνειας.

Ας σημειωθεί εδώ ότι σε διαγωνισμούς πολύ μικρότερης οικονομικής και πολιτικής σημασίας, πόσο μάλλον όταν αφορούν την παραχώρηση ενεργειακού μονοπωλίου, ο δημόσιος φορέας που εκχωρεί, συντάσσει το σχέδιο συμφωνίας, το θέτει σε διαβούλευση μεταξύ των ενδιαφερομένων, λαμβάνει υπ΄ όψιν του τις παρατηρήσεις και προχωρά στην κοινοποίηση του τελικού κειμένου της συμφωνίας, με βάση το οποίο θα καταθέσουν προσφορά οι υποψήφιοι αγοραστές.
Στην προκειμένη περίπτωση, μετά από τρεις αναβολές στην ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, κείμενο συμφωνίας (sale and purchase agreement – SPA) δεν είχε δοθεί ακόμη εχθές το απόγευμα, οκτώ μόλις μέρες πριν την τελική ημερομηνία.
Η μεγάλη καθυστέρηση στην κοινοποίηση του σχεδίου συμφωνίας αγοράς, θεωρείται από ανθρώπους της αγοράς ότι θα αποτελέσει αφορμή για νέα, την τέταρτη, μετάθεση της ημερομηνίας κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, η οποία τυπικά είναι η 29 Μαΐου.
Τα αιτήματα της Ρωσικής πλευράς
Σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, η νέα επίσκεψη Μίλλερ στην Αθήνα, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι δεν έχουν κλείσει με τον καλύτερο τρόπο για την ίδια, όλα τα θέματα που έχει θέσει προκειμένου να καταθέσει υψηλή προσφορά.
Τα κυριότερα από αυτά, αφορούν την κατάπτωση ή μη της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης, την «τακτοποίηση» των χρεών των μεγάλων πελατών προς τη ΔΕΠΑ, για τα οποία η ρωσική εταιρεία ζητά κρατική εγγύηση, αλλά και το θέμα των περιορισμών που ενδέχεται -και κατ΄ αλλους είναι δεδομένο ότι θα θέσει- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εγκρίνει την εξαγορά της ΔΕΠΑ.
Χθεσινές πληροφορίες που διέρρευσαν, ανέφεραν ότι το κείμενο της συμφωνίας θα προβλέπει εγγυητική επιστολή στο 10% του τιμήματος, (αρχικά ήταν 20%), σαφή αναφορά ότι ο υποψήφιος επενδυτής για τον οποίο θα θέσει όρους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα έχει ευθύνη για τη μη ολοκλήρωση της συναλλαγής και αναφορά (άγνωστο αν θα υπάρχει και δέσμευση εκ μέρους του πωλητή) για την αποπληρωμή των χρεών των πελατών της ΔΕΠΑ εντός ενός έτους από την υπογραφή της συμφωνίας.
Άγνωστο είναι επίσης κατά πόσο η ρωσική πλευρά θεωρεί ικανοποιητικές τις αλλαγές, ή θα αναμένει να τις δει αποτυπωμένες στη συμφωνία εξαγοράς (SPA).
Επιπλέον, σε εκκρεμότητα παραμένει η ρωσική απάντηση στο αίτημα που έχει θέσει η Ελληνική πλευρά για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και αν αυτή θα καλύπτει τη σημερινή σύμβαση η οποία λήγει το 2016 ή θα έχει μεγαλύτερη και πόση διάρκεια.
Τι κρύβει η στροφή
Με τα δεδομένα αυτά, η αλλαγή στάσης της δεύτερης ενδιαφερόμενης ρωσικής εταιρείας Simtez, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα διαμήνυσε στο ΤΑΙΠΕΔ ότι προτίθεται να καταθέσει προσφορά και για τη ΔΕΠΑ (αρχικά είχε αφήσει να διαφανεί ότι ενδιαφέρεται μόνο για το ΔΕΣΦΑ), ερμηνεύεται ως απόφαση που ελήφθη σε συμφωνία με τη Γκαζπρόμ.
Με τον τρόπο αυτό και στην περίπτωση που οι όροι της Ε.Ε. στην Γκαζπρόμ γίνουν απαγορευτικοί για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, δεύτερος πλειοδότης θα επιδιωχθεί να είναι η επίσης ρωσική Sintez.
Η τελευταία αφ΄ ενός δεν έχει δεσπόζουσα θέση στην Ευρωπαϊκή αγορά, άρα δεν πρόκειται να της τεθούν όροι όπως στη Γκαζπρόμ, ενώ αφ΄ ετέρου είναι εταιρεία με την οποία μπορεί πολύ ευκολότερα να συνεργαστεί η Γκαζπρόμ για τη διατήρηση του σημερινού "στάτους" στην ελληνική αγορά, και για την ανάπτυξη της ΔΕΠΑ στην περιοχή των Βαλκανίων με τους όρους της ρωσικής πλευράς.
Οι κινήσεις του ΤΑΙΠΕΔ
Από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, ο πρόεδρος Στέλιος Σταυρίδης μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, επέμεινε ότι αποκλειστικό κριτήριο για την επιλογή του επενδυτή, θα είναι το τίμημα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, μπορεί κάποιος να δώσει ή για τη μία ή για την άλλη ή για τις δυο εταιρείες προσφορά. Όποιος δώσει το μεγαλύτερο τίμημα συνολικά, αυτός θα είναι και ο νικητής του διαγωνισμού».
Αναφορικά με τα υφιστάμενα προβλήματα, αυτά που θέτουν οι Ρώσοι πάντα, ο κ. Σταυρίδης είπε τα εξής: "υπήρχαν ορισμένα θέματα, όπως η εγγυητική επιστολή, γιατί από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί ο πλειοδότης, θα περάσουν πολλοί μήνες μέχρι να παρθούν όλες οι εγκρίσεις και από την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού.
Το αρχικό ύψος της εγγυητικής του 20% στην πρώτη τιμή, που έδωσαν οι Ρώσοι στα 900 εκατομμύρια ευρώ, είναι πάρα πολύ υψηλό. Έτσι, η εγγυητική μίκρυνε, για να είναι πιο λογική... Επίσης, το μεγάλο πρόβλημα στην αγορά ενέργειας, είναι ότι και λόγω της κρίσης, όλοι χρωστάνε σε όλους… Είναι και υποχρέωση και βούληση της κυβέρνησης να δώσει μια λύση". 
(από euro2day.gr, 22/05/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου