Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Ποιες Πετρελαϊκές Επενδύουν Περισσότερο στην Έρευνα και Καινοτομία;

Η σημασία της έρευνας στον τομέα του πετρελαίου είναι τεράστια, καθώς επιτρέπει την ανάπτυξη νέων μεθόδων παραγωγής και μεταφοράς που με τη σειρά τους αυξάνουν τα διαθέσιμα αποθέματα υδρογονανθράκων. Ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι η ανάπτυξη της υδραυλικής γεώτρησης στις ΗΠΑ την προηγούμενη δεκαετία, η οποία σε συνδυασμό με ορισμένες άλλες τεχνολογίες οδήγησε σε μια ενεργειακή επανάσταση.
Στα πλαίσια αυτά, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στις πετρελαϊκές εκείνες που δαπανούν τα περισσότερα χρήματα για την έρευνα και την καινοτομία, ποντάροντας έτσι σε μελλοντικά οφέλη.

Σύμφωνα λοιπόν με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το έτος 2011, στην κορυφή του καταλόγου βρίσκεται η κινεζική PetroChina με επενδύσεις ύψους 1,6 δις. δολαρίων, ενώ ακολουθεί στη δεύτερη θέση μια επίσης κρατική εταιρεία, η Petrobras, με 1,15 δις. δολάρια.
Στη συνέχεια, συναντά κανείς τρεις πολυεθνικές πετρελαϊκές, την Shell (869 εκατ.), την Schlumberger (829 εκατ.) και την Total (776 εκατ.). Στην έκτη θέση βρίσκεται η ρωσική Gazprom με 643 εκατ. δολάρια και στην έβδομη η κινεζικήCNPC με 596 εκατ.
Την δεκάδα συμπληρώνουν οι BPChevron και Halliburton με 491, 484 και 309 εκατ. δολάρια αντίστοιχα.
Σημειώνεται πάντως ότι συνολικά ο κλάδος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι δωδέκατος παγκοσμίως στις επενδύσεις στην έρευνα.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου