Ένας συνασπισμός περισσότερων από 1.000 πόλεων έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζητώντας να επιβληθεί νομικά δεσμευτικός στόχος 40% για την ενεργειακή απόδοση και 30% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες για το 2030, όπως ακριβώς προτείνει και η Ευρωβουλή.
Η Κομισιόν έχει υιοθετήσει ένα «ηπιότερο» πακέτο για το κλίμα.
Ο πρόεδρος της ομάδας Energy Cities που συνέταξε την επιστολή διαμαρτυρίας, είπε ότι εάν καταστεί η απόδοση «πρώτη προτεραιότητα» θα μπορούσαν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να σταλεί μήνυμα στους δυνητικούς επενδυτές.
«Προσωπικά έχω την αίσθηση ότι οι πολίτες μου είναι απογοητευμένοι με την ευρωπαϊκή πολιτική», είπε στην EurActiv ο Eckart Würzner, που είναι επίσης δήμαρχος της Χαϊδελβέργης.
«Μια φιλόδοξη πολιτική της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια που αντιμετωπίζει θέματα όπως η οικονομική ανάπτυξη, η φτώχεια των καυσίμων και η ποιότητα της ζωής, θα συνέβαλε θετικά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα», συνέχισε.
Η επιστολή των Energy Cities, την οποία είδε η EurActiv, στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για μείωση 40% των εκπομπών του θερμοκηπίου αλλά απορρίπτει το πακέτο συνολικά, διότι προτείνει μια μη δεσμευτική 27% χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενώ δεν προσφέρει επίσης μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.
«Αυτό δεν δίνει την απαραίτητη φιλοδοξία για να επιτευχθούν οι δεσμεύσεις της ΕΕ στο κλίμα και την ενέργεια για το 2050 και αποτυγχάνει να αδράξει την ευκαιρία και να στραφούμε σε ένα νέο ενεργειακό πρότυπο που θα βασίζεται στην αποκεντρωμένη παραγωγή χαμηλή σε εκπομπές άνθρακα και στη χαμηλότερη χρήσης της ενέργειας», τονίζει η επιστολή.
Τα νέα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν χθες (17 Φεβρουαρίου) λένε ότι η κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ μειώθηκε κατά 8% μεταξύ 2006-2012, ωστόσο η ΕΕ παραμένει εξαρτημένη από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων για το 53% των ενεργειακών της αναγκών και είναι εκτός πορείας για την επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας για το 2020. Στο πλαίσιο αυτό, η διαβούλευση γύρω από τους στόχους για το 2030 θεωρείται κρίσιμη
Πηγή EurActiv.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου