Με μία «βόμβα» που δεν απασφαλίσθηκε θα επιχειρηθεί η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ στους χρόνους που υποδεικνύει ο Ν.4237/2014, που ψηφίσθηκε πρόσφατα από τη Βουλή με την ισχνή πλειοψηφία των 151 ψήφων. Η διατήρηση των προνομίων των εργαζομένων του ομίλου της ΔΕΗ πάνω στην περιουσία της, μετά την απόσυρση της σχετικής ρύθμισης που υπήρχε αρχικά στο νόμο, τους παρέχει το έννομο δικαίωμα να προσφύγουν κατά οποιασδήποτε απόπειρας πώλησης του ΑΔΜΗΕ, γεγονός το οποίο, όπως εκτιμάται, θα οδηγήσει στο μπλοκάρισμα της.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, μετά τη δημοσίευση του Ν. 4237 στο ΦΕΚ (αριθμός φύλλου 36/12-2-2014), εντός του Μαρτίου η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί, όπως ο συγκεκριμένος νόμος ορίζει, να απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση και μεταβίβαση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ και την απόκτηση ποσοστού 34% από το ελληνικό δημόσιο, υλοποιώντας έτσι τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της εταιρίας. Με βάση τις προθεσμίες που θέτει ο νόμος, θα πρέπει η υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου.
Ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia.gr, τόσο η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και ο Σπάρτακος, όσο και μεμονωμένοι ασφαλισμένοι του ομίλου της ΔΕΗ από όλη τη χώρα ετοιμάζονται να καταθέσουν μπαράζ ασφαλιστικών μέτρων με τη δημοσίευση του διεθνούς διαγωνισμού, προκειμένου να μπλοκάρουν την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Η επιλογή των ασφαλιστικών μέτρων θα γίνει για να επιτευχθεί άμεσα η διακοπή της όλης διαδικασίας.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης είχε αποσύρει την τελευταία στιγμή, πριν από την ψήφιση του νόμου, επίμαχη τροπολογία με την οποία οριζόταν ότι η ΔΕΗ και τα νομικά πρόσωπα που δημιουργούνται από αυτήν δεν ευθύνονται για υποχρεώσεις που προκύπτουν από την παλαιά ασφαλιστική λειτουργία της και η ασφαλιστική κάλυψη και προστασία των ασφαλισμένων της αποτελεί αποστολή και υποχρέωση αποκλειστικά του ασφαλιστικού φορέα τους και του κράτους και όχι της
ΔΕΗ. Μετά την ισχυρή αντίδραση που υπήρξε εντός και εκτός Βουλής η τροπολογία αυτή αποσύρθηκε και στο νέο νόμο ορίζεται ότι «διατηρούνται σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 103 του Ν.4001/2011, που αναφέρονται στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα του πάσης φύσεως προσωπικού της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και των λοιπών φορέων στους οποίους και εφαρμόζονται κατ’ αναλογία οι διατάξεις αυτές». Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι στον όμιλο της ΔΕΗ διατηρούν τα προνόμια τους πάνω στην περιουσία της Επιχείρησης, καθώς, όπως υποστηρίζουν «με τις εισφορές μας έκανε τις επενδύσεις της η ΔΕΗ». Αυτό, όμως, συνιστά και το αδύναμο σημείο για οποιαδήποτε απόπειρα ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, δεδομένου ότι σύσσωμος ο συνδικαλιστικός κόσμος του ομίλου της ΔΕΗ έχει ταχθεί αναφανδόν κατά της αποκρατικοποίησης των δικτύων ηλεκτρισμού.
Η απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας είχε χαρακτηρισθεί «ήττα της κυβέρνησης» από παράγοντες της αγοράς ηλεκτρισμού, προφανώς γιατί αναγνώριζαν τη σημασία της στις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν. Έτσι, το ΥΠΕΚΑ, όντας υποχρεωμένο να κινήσει τις διαδικασίες της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, καθώς έχει ψηφισθεί και είναι πλέον σε ισχύ ο νόμος, συν την υφιστάμενη μνημονιακή υποχρέωση, εκτιμάται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με ισχυρές δυσκολίες στην πορεία ολοκλήρωσης της, έχοντας ήδη προηγηθεί η αποτυχία της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, ενώ σε εκκρεμότητα είναι και η πώληση του ΔΕΣΦΑ. Δεν αποκλείεται, όπως έλεγαν παράγοντες της αγοράς στο energia.gr, η απόσυρση της τροπολογίας να λειτουργεί ως μια έμμεση υπαναχώρηση της κυβέρνησης στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων ηλεκτρισμού της χώρας, μετά την μεγάλη αντίδραση που υπήρξε στο θέμα αυτό.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου