Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Επιτυχής η Πιλοτική Διαχείριση Βιοαποβλήτων

¨
Περισσότερα από 225.000 κιλά βιοαποβλήτων έχουν επεξεργαστεί έως σήμερα στο πιλοτικό πρόγραμμα Athens Biowaste, που προβλέπει τη διαλογή βιοαποβλήτων (υπολειμμάτων τροφών) από επιλεγμένες περιοχές των Δήμων Αθηναίων και Κηφισιάς και στη συνέχεια την επεξεργασία τους στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης του ΕΔΣΝΑ στα Λιόσια.
Ηδη από την έναρξη του προγράμματος και με φροντίδα των υπηρεσιών καθαριότητας των δύο δήμων, στις περιοχές Κυπριάδου και Γκάζι στην Αθήνα και στις περιοχές Ν. Ερυθραία, Κεφαλάρι, Καστρί, Κάτω και Νέα Κηφισιά και στο Εμπορικό Κέντρο Κηφισιάς έχει αναπτυχθεί μεγάλο δίκτυο καφέ κάδων διαφόρων μεγεθών, όπου πολίτες και επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να απορρίπτουν τα παραγόμενα βιοαπόβλητα.

Οι ποσότητες συλλέγονται και μεταφέρονται σε τακτική βάση στη μονάδα Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας του ΕΔΣΝΑ, όπου υφίστανται επεξεργασία σε ξεχωριστή γραμμή κομποστοποίησης, με στόχο την παραγωγή κόμποστ υψηλής ποιότητας.
«Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα αποτελέσουν έναν χρήσιμο οδηγό για τη διεύρυνση των προγραμμάτων διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων και στην επίτευξη του βασικού μας στόχου, που είναι τίποτε να μην οδηγείται για ταφή ενώ μπορεί πρώτα να υποστεί κάποιας μορφής επεξεργασία. Αξίζουν συγχαρητήρια στους δήμους για την ανάπτυξη του προγράμματος», όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.
Το έργο Athens Biowaste πραγματοποιείται με τη συνεργασία των δύο προαναφερόμενων Δήμων με τον ΕΔΣΝΑ, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την εταιρεία ΕΠΤΑ Α.Ε. - Σύμβουλοι Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων. Χρηματοδοτείται κατά 50 % από το πρόγραμμα LIFE + της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι το χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον.
Στους στόχους του προγράμματος είναι να προσδιορισθούν τα περιβαλλοντικά οφέλη των βιώσιμων μεθόδων διαχείρισης των βιοαποβλήτων από τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου (αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής), ενώ θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση της ποιότητας του παραγόμενου κόμποστ για διαφορετικές συνθέσεις και μεθόδους συλλογής των βιοαποβλήτων.
Εφαρμογή
Το πρόγραμμα, που εφαρμόζεται εδώ και μια εικοσαετία σε ευρωπαϊκές χώρες, ξεκίνησε πιλοτικά και στη χώρα μας, με πρωτοπόρο τον Δήμο Κηφισιάς τον Νοέμβριο του 2012 και τον Δήμο Αθηναίων τον Ιούλιο του 2013. Η πρώτη περιοχή, στον Δήμο Αθηναίων, που ξεκίνησε με την αξιοποίηση των υπολειμμάτων τροφών ήταν η Κυπριάδου στα Άνω Πατήσια. Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή, καθώς η πρώτη ανάλυση έδειξε καθαρότητα υλικού 92%, γεγονός που οφείλεται αφενός μεν στην καλή συνεργασία Δήμου - δημοτών και τη μελετημένη εκστρατεία ενημέρωσης και αφετέρου στην εκτεταμένη χρήση κομποστοποιήσιμων σακουλών.
Με την εφαρμογή του προγράμματος διανεμήθηκαν στους κατοίκους και στους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος των πιλοτικών περιοχών κάδοι και βιοδιασπώμενες σακούλες για τη χωριστή συλλογή των υπολειμμάτων τροφών εντός της κουζίνας. Οι νέοι κάδοι, χρώματος καφέ, θα υποδέχονται τις γεμάτες σακούλες και θα αδειάζονται από ειδικό απορριμματοφόρο του Δήμου.
Βιοαπόβλητα Ως «βιολογικά απόβλητα» ή «βιοαπορρίμματα» ή «βιοαπόβλητα» ορίζονται τα απόβλητα από κήπους και πάρκα, τα απορρίμματα τροφών και μαγειρείων από σπίτια, εστιατόρια, εγκαταστάσεις ο?αδικής εστίασης και χώρους πωλήσεων λιανικής και τα συναφή απόβλητα από εγκαταστάσεις ?εταποίησης τροφίμων.
Η παραγωγή και η ποσοστιαία σύνθεση των βιοαποβλήτων ως προς τα αστικά στερεά απόβλητα διαφοροποιείται μεταξύ των χωρών και εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους, όπως οι συνθήκες ζωής του πληθυσμού, το βιοτικό επίπεδο, οι καταναλωτικές συνήθειες καθώς και το επίπεδο της τεχνολογικής προόδου της εκάστοτε χώρας. Τα βιοαπόβλητα αποτελούν κατά μέσο όρο το 32% κ.β. της συνολικής παραγόμενης ποσότητας αστικών στερεών αποβλήτων στην Ε.Ε., ενώ στην περίπτωσης της Ελλάδας η αντίστοιχη ποσοστιαία σύνθεση ανέρχεται περίπου στο 40% κ.β.
(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 19/02/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου