Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Συνέδριο στην Κων/πολη: Η Τουρκία ως «Ενεργειακή Γέφυρα»

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το Συνέδριο «Turkey Oil & Gas 2014», οι εργασίες του οποίου ξεκινούν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.
Υπό το φως των εξελίξεων στην Μεσόγειο και με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη της Τουρκίας ως ενεργειακού κόμβου πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Κωνσταντινούπολη το Συνέδριο «Turkey Oil & Gas 2014» με τη συμμετοχή διεθνών παικτών εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Τουρκία, εκπροσώπων της τουρκικής κυβέρνησης, διακεκριμένων ακαδημαϊκών και εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του Συνεδρίου, η Τουρκία είναι μια πολλά υποσχόμενη περιοχή που περιβάλλεται από σημαντικές λεκάνες πετρελαίου και φυσικού αερίου και ένα μεγάλο δίκτυο αγωγών που διέρχονται από το έδαφός της.
Πιστεύεται ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως κόμβος διαμετακόμισης ενέργειας από την κεντρική Ρωσία στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας και από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι σύμφωνα με πολλούς εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας, η Τουρκία "θα είναι η απάντηση στα προβλήματα της αυξανόμενης ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης".
Η χώρα θεωρείται ως μια «ενεργειακή γέφυρα» μεταξύ της Δύσης και των χωρών που παράγουν πετρέλαιο, δεδομένου ότι διαδραματίζει έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη διαμετακόμιση πετρελαίου.
Αναφέρεται ακόμη ότι η Τουρκία διαθέτει έναν ανεπτυγμένο τομέα υποδομών πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων έξι διυλιστηρίων, τεσσάρων αγωγών και πολλών άλλων προτεινόμενων αγωγών.

Η χώρα θεωρεί ότι στο εγγύς μέλλον θα καταστεί εμπορικός κόμβος φυσικού αερίου. Οι εν ενεργεία αγωγοί που περνούν από την Τουρκία είναι τέσσερις :
1. Μπακού–Τιφλίδα –Ceyhan, που ενώνει την πρωτεύουσα του Αζερμπαιζάν Μπακού με το Ceyhan, το λιμάνι νοτιοανατολικά της Τουρκίας, μέσω της Τιφλίδας, της πρωτεύουσας της Γεωργίας.
2. αγωγός πετρελαίου Κιρκούκ –Ceyhan που ενώνει το Ιράκ με την Τουρκία,
3. αγωγός Ταμπρίζ –Άγκυρα, ενώνει το Ταμπρίζ στο βορειοδυτικό Ιράν με την Άγκυρα και 4. αγωγός αερίου Blue Stream που ενώνει τη Ρωσία με την Τουρκία.
Τα προτεινόμενα σχέδια για νέους αγωγούς περιλαμβάνουν:
1. αγωγός Σαμψούντα –Ceyhan που θα ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με το τουρκικό λιμάνι της Μεσογείου στο Ceyhan
2. 2. αγωγός Kiyikoy-Ibrikbaba που θα ενώνει το Kiyikoy στη Μαύρη Θάλασσα με το Ibrikbaba στο Αιγαίο Πέλαγος κοντά στην Ελλάδα και
3. Κανάλι Κωνσταντινούπολης που θα ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά.
Το Συνέδριο θα ασχοληθεί με τα καίρια ερωτήματα γύρω από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Τουρκία, όπως οι νόμοι και κανονισμοί, οι διαδρομές μεταφοράς και οι υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου με στόχο να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων.
Ανάμεσα στους ομιλητές είναι οι: Mesut Atalay, Γενικός Διευθυντής του Yerbil Petroleum Ltd, Sohbet Karbuz, Διευθυντής Υδρογονανθράκων στο Μεσογειακό Παρατηρητήριο Ενέργειας, Sylvia Elisabeth Beyer, Διεθνές Γραφείο Ενέργειας, Dr. Reha Aykul Muratoglu, τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας, Besim Sisman, Αν. Πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Τουρκίας, Ismail Bahtiyar, Πρόεδρος του τουρκικού συνδέσμου γεωλόγων, Muzaffer Basaran μέλος του ΔΣ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας.

Κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα των εργασιών θα αναλυθούν τα πιο κάτω θέματα: Οι προοπτικές πετρελαίου και φυσικού αερίου για την Τουρκία μέχρι το 2030, η ιστορία του πετρελαίου στην Τουρκία, εισαγωγή στην αγορά φυσικού αερίου στην Τουρκία, η Τουρκία στο παγκόσμιο και περιφερειακό σκηνικό υδρογονανθράκων, οι εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων και των διαδρομών μεταφοράς μέσω Τουρκίας και πώς αυτό διασφαλίζει την ενεργειακή προμήθεια της Ευρώπης, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και πώς αυτές επηρεάζουν τη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου.
Αύριο, θα αναλυθούν οι πιο κάτω ενότητες: η τουρκική νομοθεσία πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο νέος νόμος για τα πετρέλαια και οι τροπολογίες που σκοπεύουν στην άρση των περιορισμών για ξένες επενδύσεις, πιθανές περιοχές εξερεύνησης υδρογονανθράκων και ευκαιρίες επενδύσεων στην Τουρκία, εκτίμηση του δικτύου αγωγών στην Τουρκία και πώς αυτό θα καταστήσει την Τουρκία διαμετακομιστικό σταθμό συνδέοντας τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη, ενεργειακές λύσεις για μείωση της εξάρτησης της Τουρκίας από εισαγωγές υδρογονανθράκων.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου