Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Παραπέμπεται η Κύπρος για Μη Ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας για τα Πετρελαϊκά Αποθέματα

Την παραπομπή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν μετέφερε στο εθνικό δίκαιο την οδηγία για τα πετρελαϊκά αποθέματα, ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν.

Η εν λόγω οδηγία, που θα έπρεπε να είχε ενσωματωθεί στο εσωτερικό δίκαιο της Κύπρου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, απαιτεί από τα κράτη μέλη να διατηρούν ένα ελάχιστο επίπεδο αποθεμάτων αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου με στόχο την ασφάλεια του εφοδιασμού με πετρέλαιο σε περίπτωση δυσχερειών εφοδιασμού.


Για την αντιμετώπιση του ζητήματος της μη μεταφοράς, η Επιτροπή απέστειλε στην Κύπρο προειδοποιητική επιστολή τον Ιανουάριο του 2013 και αιτιολογημένη γνώμη τον Ιούνιο του 2013. Παρά τις σχετικές διαδικασίες επί παραβάσει, η Κύπρος δεν έχει κοινοποιήσει μέχρι σήμερα στην Επιτροπή κανένα μέτρο μεταφοράς.

Η Επιτροπή εξετάζει επίσης την κατάσταση όσον αφορά τη μεταφορά της οδηγίας σε άλλα κράτη μέλη, τα οποία δεν την έχουν ακόμη ενημερώσει για πλήρη μεταφορά της κοινοτικής νομοθεσίας στο εθνικό τους δίκαιο. Συνεπώς, ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες παραπομπές στο Δικαστήριο τους προσεχείς μήνες.

Η οδηγία για τα πετρελαϊκά αποθέματα απαιτεί από τα κράτη μέλη να διατηρούν ένα επίπεδο αποθεμάτων αργού πετρελαίου και/ή προϊόντων πετρελαίου που να αντιστοιχεί σε 90 τουλάχιστον ημέρες μέσων ημερήσιων καθαρών εισαγωγών ή 61 ημέρες μέσης ημερήσιας εσωτερικής κατανάλωσης, ανάλογα με το ποιο από τα δύο είναι μεγαλύτερο.

Η οδηγία εναρμονίζει το κοινοτικό σύστημα διατήρησης αποθεμάτων πετρελαίου με τις τρέχουσες διεθνείς πρακτικές και ενισχύει την ικανότητα της ΕΕ να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα αποθέματα, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται οι αρνητικές επιπτώσεις στους καταναλωτές σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου