Φαίνεται πως η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που οι βιομηχανίες της παραπονιούνται για το ενεργειακό κόστος. Πολλές βιομηχανικές μονάδες της Βρετανίας έχουν φτάσει πλέον σε σημείο να υπολειτουργούν τις ώρες αιχμής, ώστε να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η χαλυβουργία Tata Steel, η οποία την περασμένη εβδομάδα σταματούσε την λειτουργία της κάθε μεσημέρι μεταξύ 4 και 6 η ώρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι μια ημέρα λειτούργησε κατά λάθος για μισή ώρα στην περίοδο αιχμής και αυτό της στοίχισε 1 εκατ. λίρες.
Στα πλαίσια αυτά, πληθαίνουν οι φωνές που καλούν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε να προστατευτεί η βαριά βιομηχανία της χώρας. Ο Τόνι Πέντερ, πρόεδρος της χαλυβουργίας Sheffield Forgemasters, τόνισε ότι «η ανάκαμψη είναι ένα όνειρο μέχρι να εφαρμόσουμε την σωστή ενεργειακή πολιτική. Είμαστε αντιμέτωποι με τριτοκοσμικές καταστάσεις». Η συγκεκριμένη εταιρεία προβλέπεται να διακόψει την παραγωγή της 30 φορές αυτό τον χειμώνα, ώστε να μειώσει τα ενεργειακά της κόστη και να παραμείνει ανταγωνιστική.
Σύμφωνα με τους FT, η κατάσταση οφείλεται στον τρόπο που είναι σχεδιασμένη η αγορά ηλεκτρισμού της Βρετανίας και στις χρεώσεις στην υψηλή τάση. Η χρέωση υπολογίζεται με βάση την κατανάλωση των 100.000 μεγαλύτερων καταναλωτών στις ώρες αιχμής της περιόδου Νοεμβρίου-Φεβρουαρίου. Η χρέωση προκύπτει αναδρομικά και σε αντάλλαγμα οι καταναλωτές χρεώνονται λιγότερα τέλη δικτύου.
Από την πλευρά της, η βρετανική ΡΑΕ υπεραμύνεται του συστήματος, λέγοντας ότι «οι χρεώσεις βασίζονται στην κατανάλωση κατά την διάρκεια των περιόδων αιχμής. Αυτό παρέχει κίνητρα για τους καταναλωτές να αποφεύγουν την κατανάλωση σε αυτές τις περιόδους και έτσι δεν χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις για τα δίκτυα».
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου