Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Μανιάτης: Νέα Αγορά και Αναπτυξιακές Δυνατότητες Δημιουργεί η Αξιοποίηση των Υδρογονανθράκων

Τη νέα αγορά και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που αναδεικνύονται για την Ελλάδα από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, και ιδιαίτερα των υδρογονανθράκων, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ι. Μανιάτης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Αιγαίο και Νοτιανατολική Μεσόγειος: Σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές εκμετάλλευσης Υποθαλάσσιων Ενεργειακών Φυσικών Πόρων».
Δημιουργούνται νέες ειδικότητες, επιστημονικά αντικείμενα, ευκαιρίες απασχόλησης. Δεν είναι ούτε μια επιστήμη που να μην έχει λόγο στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων-από τη νομική και το διεθνές δίκαιο ως τη μηχανική των πετρελαίων και την οικονομία των υδρογονανθράκων-, είπε ο υπουργός Ενέργειας. Διαμορφώνονται, επίσης, ενεργειακές υποδομές -όπως οι αγωγοί- που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιλεξιμότητας και χρηματοδότησης από την ΕΕ, όπως ο αγωγός που θα συνδέει τα κοιτάσματα Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.

Το τελικό διακύβευμα, υπογράμμισε ο κ. Μανιάτης, είναι «πώς θα μετασχηματίσουμε αυτές τις δυνατότητες σε καλύτερη ζωή για τους πολίτες της χώρας». Τόνισε μάλιστα την ευρεία συμφωνία της πολιτικής ηγεσίας να αποτελέσει ο ορυκτός πλούτος βασικό πυλώνα ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, που θα στηρίζεται όχι σε δανεικά, αλλά στην παραγωγή πλούτου. «Μόνον η ενότητα, η διαφάνεια και η στήριξη στις δυνάμεις μας μπορεί να φέρει την ευημερία, την οποία προσδοκά η Ελλάδα βγαίνοντας από την κρίση», κατέληξε.
Ο Χρ. Ροζάκης, ομότιμος καθηγητής και πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφερόμενος στις οριοθετήσεις ΑΟΖ, σημείωσε ότι στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου αυξάνει η ανάγκη για συνεργασία και ότι πολλές φορές δεν φτάνει μια διμερής συμφωνία οριοθέτησης, καθώς συνορεύουσες χώρες που έχουν συμφέρον μπορεί να δημιουργήσουν αντιπαραθέσεις. Πρόσθεσε δε ότι η ιδέα της ευρωπαϊκής παρέμβασης, την οποία μάλιστα η ελληνική Προεδρία θέτει ως προτεραιότητα -θαλάσσια πολιτική και γαλάζια ανάπτυξη- είναι θεάρεστη άποψη, δεδομένου ότι η ΕΕ έχει αυξημένη βαρύτητα και μπορεί να διευκολύνει τις συνεννοήσεις.
Την οικονομική πτυχή της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων ανέπτυξε ο Π. Ρουμελιώτης, αντιπρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς. Ανέφερε τις δυνατότητες κάλυψης των εσωτερικών ενεργειακών αναγκών, οι οποίες θα ενίσχυαν την ανταγωνιστικότητα, δεδομένου ότι το κόστος της ενέργειας επιβαρύνει δυσανάλογα την ελληνική βιομηχανική παραγωγή σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους, τις δυνατότητες εξαγωγών, με ευεργετικές επιπτώσεις στο χρέος, τη δημιουργία υποδομών και νέων δράσεων με αποτέλεσμα τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, καθώς και τις θετικές συνέπειες στο ασφαλιστικό, δεδομένου ότι έχει νομοθετηθεί τα έσοδα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων να πηγαίνουν στο «ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης γενεών».
Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης, αποτελεί συλλογικό έργο, με επιμελητές τον Γρ. Τσάλτα, πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου και τον Χρ. Αναγνώστου διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ι. Πολίτης.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου