Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Αποτελεσματικά Μέτρα Ζητούν οι Ενεργοβόρες Βιομηχανίες

Εν αναμονή των μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, που ανακοινώνει σήμερα ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου, οι βιομηχανίες χαρακτηρίζουν ως ψιχία όσες παρεμβάσεις έχουν διαρρεύσει στη δημοσιότητα και δηλώνουν ότι περιμένουν ένα πλήρες πακέτο, άμεσα εφαρμόσιμο, που να αντιμετωπίζει εκ βάθρων το πρόβλημα. Διαφορετικά, τα λουκέτα και οι μετεγκαταστάσεις βιομηχανιών έρχονται...

Η «Ελληνική Χαλυβουργία» ανακοίνωσε χθες τις ομαδικές απολύσεις για 108 εργαζόμενους στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου και η Χαλυβουργική έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα διαθεσιμότητας για 200 άτομα, σχεδόν του συνόλου του προσωπικού. Τον Δεκέμβριο ο τζίρος της ελληνικής βιομηχανίας μειώθηκε 11,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος μειώθηκε εκ νέου τον Ιανουάριο, κατά 4,6% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2013 , όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρισμού, τα οποία πάντως δεν περιλαμβάνουν την ηλεκτρική ενέργεια που εγχέεται εντός δικτύου από τα φωτοβολταϊκά.
Ο υφυπουργός Ενέργειας σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό προανήγγειλε το μέτρο της «διακοψιμότητας», που όμως από μόνη της δεν αρκεί, τονίζουν κύκλοι της βιομηχανίας. Η διακοψιμότητα, που σε πρώτη φάση μπλοκαρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επανέρχεται τροποποιημένη. Αφορά σε μειοδοτικές δημοπρασίες που θα διενεργεί ο ΑΔΜΗΕ για την περικοπή ή διακοπή της ηλεκτροδότησης βιομηχανιών για συγκεκριμένες ώρες έναντι ενός τιμήματος, όταν ο Διαχειριστής κρίνει ότι είναι απαραίτητο για την ευστάθεια του συστήματος. Το μέτρο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα πρέπει και στην τελική του μορφή να εγκριθεί από την Κομισιόν.
«Από μόνον του δεν πρόκειται να αποφέρει παρά μία μείωση της τιμής κατά 3-4 ευρώ/MWh, τη στιγμή που το συνολικό κόστος ρεύματος για τις μεγάλες βιομηχανίες θα πρέπει να κατέβει από τα 60 στα 30 ευρώ/MWh για να είναι ανταγωνιστικές π.χ. με τις αντίστοιχες ιταλικές», σχολίασε στέλεχος μεγάλης βιομηχανικής μονάδας. Πρόσθεσε ότι κατ' ελάχιστον πρέπει να συνοδεύεται από άλλα μέτρα, όπως η έναρξη της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με τη ΔΕΗ για τη μείωση των τιμολογίων, η αντιστάθμιση των ρύπων και το πάγωμα του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ), για να έλθει το κόστος ηλεκτρισμού στην Ελλάδα σε πραγματικά ανταγωνιστικά επίπεδα.
Οι ίδιες οι βιομηχανίες υπολογίζουν σε 60 εκατ. ευρώ το κόστος του ενεργειακού πακέτου που χρειάζεται για να επιβιώσουν ογδόντα μεγάλες μεταποιητικές μονάδες (εκτός της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» και της «ΛΑΡΚΟ»). «Περιμένουμε την κυβέρνηση να αποφασίσει: Θέλει βιομηχανία ή γκαρσόνια. Δεν θέλουμε Πόντιους Πιλάτους. Περιμένουμε τη θέση που θα πάρει, ως βασικός μέτοχος της ΔΕΗ στις 28 Φεβρουαρίου, στη γενική συνέλευση της επιχείρησης για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον», δήλωσε στέλεχος της βιομηχανίας, υπογραμμίζοντας ότι η εξέλιξη στο ζήτημα αυτό αποτελεί πρόκριμα για όλες τις βιομηχανίες.
Φυσικό αέριο Ο κ. Παπαγεωργίου, στη συνέντευξή του, δήλωσε κατ' αρχήν ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία με τη Gazprom για την τιμή του φυσικού αερίου και ότι το ποσοστό μείωσης διαμορφώνεται με βάση την υπόλοιπη Ευρώπη και τις γειτονικές χώρες και ότι η νέα τιμή θα περάσει αμέσως στην αγορά. Για τη διακοψιμότητα πρόσθεσε ότι το νέο σχέδιο με τις δημοπρασίες έχει εγκριθεί από την Κομισιόν, ότι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της υψηλής και τη μέσης τάσης θα επωφεληθούν σε υψηλό ποσοστό και ότι το κόστος του μέτρου θα το πληρώσουν οι ηλεκτροπαραγωγοί. Επίσης δήλωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται και άλλα μέτρα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες δέκα ημέρες.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμα και σε συνάντηση που είχε προχθές με τη διοίκηση της Χαλυβουργικής. «Συζητήσαμε μέτρα και πρόγραμμα που θα υλοποιηθούν, είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν στη λειτουργία της εταιρείας σύντομα αν μειωθεί το κόστος», είπε. Πάντως, χθες, ανώτατο στέλεχος της Χαλυβουργικής φέρεται να χαρακτήρισε τα μέτρα ως «ψίχουλα», κατά την ομιλία του στους εργαζόμενους της εταιρείας που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Οι βιομηχανίες θεωρούν ως καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση του κόστους την επιβάρυνση λόγω ρύπων, δηλαδή το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής CO 2 που επιβαρύνει τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Διεκδικούν, όπως το επιτρέπει άλλωστε η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, την αντιστάθμιση του κόστους αυτού, με συγκεκριμένα μέτρα, που σύμφωνα με υπολογισμούς το κόστος τους δεν ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ (με την τρέχουσα τιμή των ρύπων).
Σχετική πρόταση έχει καταθέσει εδώ και μήνες η ΡΑΕ στο υπουργείο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις. Εξάλλου, ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει από την Ε.Ε. να συμπεριληφθεί και η ελληνική χαλυβουργία στους κλάδους που μπορούν να τύχουν ευεργετικής αντιμετώπισης στο ζήτημα των ρύπων. Οι χαλυβουργίες δεν περιλαμβάνονται στην αρχική λίστα της Ε.Ε. με τις βιομηχανίες για τις οποίες επιτρέπεται η αντιστάθμιση κόστους, όμως μπορεί μία χώρα-μέλος για ειδικούς λόγους να το διεκδικήσει.
Η διοίκηση της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο άφησε ως μόνο «παράθυρο» για την ακύρωση του σχεδίου των ομαδικών απολύσεων τη δρομολόγηση ουσιαστικών μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Μεγάλη πτώση Μείωση 6,4% σημείωσε το 2013 ο τζίρος στη βιομηχανία, ύστερα και από τη σημαντική πτώση 11,8% που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο. Στη μεταποίηση, ο τζίρος μειώθηκε πέρσι 6,6%, ενώ μόνο τον Δεκέμβριο μειώθηκε 12%. Εν τω μεταξύ νέα πτώση 7,5% κατέγραψαν τον Δεκέμβριο οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία, με τα στοιχεία να εκπέμπουν και δυσοίωνα μηνύματα για τη δυναμική των εξαγωγών.
(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 20/02/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου