Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Τουρκικές Εταιρείες Βολιδοσκόπησαν τη Λευκωσία για Μεταφορά Αερίου

Δύο τουρκικές εταιρείες πετρελαίων έχουν παρασκηνιακά βολιδοσκοπήσει την κυπριακή κυβέρνηση για μεταφορά αερίου στην Τουρκία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εκπρόσωποι των δυο εταιρειών, οι οποίοι επισκέφθηκαν χωριστά την Κύπρο, είχαν επαφές στο Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Ενέργειας, θέτοντας τις θέσεις τους, και ενημερώνοντας επιχείρησαν να καταγράψουν τις κυπριακές αντιδράσεις στο σενάριο που παρουσίασαν ενώπιον των αξιωματούχων της Λευκωσίας.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των εταιρειών, που δεν ήταν Τούρκοι υπήκοοι, κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους για μεταφορά με αγωγούς μέσω Κύπρου αερίου για τις ανάγκες της χώρας. Με βάση τις εκτιμήσεις ειδικών, η μεταφορά μέσω του εδάφους της Κύπρου στην Τουρκία είναι πιο οικονομική παρά διά της θαλάσσιας οδού (μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ).


Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, για τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης επί του σεναρίου αυτού ζήτησε να ενημερωθεί και η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να μην αποκλείει αυτή τη διαδρομή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου.

Στις βολιδοσκοπήσεις αυτές από Ισραηλινό αξιωματούχο που επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα την Κύπρο, η κυπριακή κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να εξετάσει ένα τέτοιο σενάριο εάν δεν λυθεί το Κυπριακό. Μάλιστα όταν ρωτήθηκε Κύπριος αξιωματούχος κατά πόσο εννοεί «τελική λύση», απάντησε καταφατικά.

Πάντως, είναι σαφές πως υπάρχει μια έντονη κινητικότητα στο πεδίο της ενέργειας και τούτη προκαλείται και από τα διαδραματιζόμενα στο Κυπριακό.

Η έναρξη της νέας διαδικασίας των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό έχει ενεργοποιήσει τόσο κυβερνήσεις όσο και εταιρείες, που θεωρούν ότι διαμορφώνεται ένα νέο σκηνικό, που θα επηρεάσει, όπως εκτιμούν και τις έρευνες για το φυσικό αέριο, όπως και την αξιοποίησή του.
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι από την Τουρκία μεταδίδεται ότι δυο εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τεμάχια της κυπριακής και της ισραηλινής ΑΟΖ (Noble και Delek), έχουν αρχίσει επαφές με την Άγκυρα για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Τουρκία με αγωγούς. Ε

πίσημα δεν έχει οτιδήποτε ανακοινωθεί, ωστόσο, είναι σαφές από τις πληροφορίες ότι οι συζητήσεις αυτές μεταξύ Άγκυρας και εταιρειών προχωρούν, αναμένοντας και τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Γιλντίζ: Συνδέει αέριο με Κυπριακό

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, με δηλώσεις του έχει διασυνδέσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τις διεργασίες στο φυσικό αέριο.

Ο Γιλντίζ χαρακτήρισε σημαντικές για τον τομέα της ενέργειας τις πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο. Έσπευσε δε να επαναλάβει τη θέση του ότι ο πιο εφικτός τρόπος μεταφοράς του αερίου, είναι με αγωγό μέσω Τουρκίας.

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι αυτή δεν είναι μια απόφαση που θα τη λάβει από μόνος του ο τομέας της ενέργειας, προσθέτοντας ότι όσο υπάρχει πολιτική δυνατότητα τότε και η οικονομική δυνατότητα αποκτά αξία.

«Επομένως αφού εμείς κάνουμε τις τεχνικές μας εργασίες, θα τις υποβάλουμε στον Πρωθυπουργό μας ο οποίος θα τις ανακοινώσει στην κοινή γνώμη ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις», είπε ο Τανέρ Γιλντίζ.
Πηγή Εφημερίδα Φιλελεύθερος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου