Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Αυξητικές Τάσεις στη Χρήση Άνθρακα της Γερμανίας

Η απόφαση της κυβέρνησης Μέρκελ να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια έχει πρωτοφανείς επιπτώσεις στην ενεργειακή πολιτική της χώρας, η οποία προς το παρόν στρέφεται στον άνθρακα για να καλύψει τις ανάγκες της.
Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε αρνητικές αντιδράσεις σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης, η οποία είχε πιστέψει τις πολιτικές εξαγγελίες περί πράσινης ενέργειας και ευρείας ανάπτυξης των ΑΠΕ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2013, η Γερμανία κατανάλωσε περισσότερο άνθρακα από κάθε άλλη χρονιά μετά το 1990, με βάση τα στοιχεία των τοπικών συνδέσμων. Η χρήση συμβατικών λιγνιτικών μονάδων κρίνεται απαραίτητη διότι λειτουργούν ως μονάδες βάσης και στηρίζουν την παραγωγή τις ημέρες εκείνες που οι ΑΠΕ δεν καταφέρνουν να επιτύχουν υψηλές επιδόσεις παραγωγής.
Για αυτό τον λόγο, οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής έχουν οδηγηθεί σε επανέναρξη της εξόρυξης άνθρακα σε διάφορες περιοχές της χώρας, προκαλώντας την αντίδραση των κατοίκων. Οι πολίτες περιοχών, όπως το Γιανσβάλντε, δηλώνουν αποφασισμένοι να πολεμήσουν τους σχεδιασμούς αυτούς προκειμένου να διατηρήσουν το τοπικό περιβάλλον ανέπαφο.
Όπως και να χει το θέμα, είναι σίγουρα ειρωνικό το γεγονός ότι η πράσινη ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας οδήγησε εκ παρατροπής σε «ανάσταση» του άνθρακα, ενώ η κυβέρνηση αναζητεί πλέον μακροπρόθεσμες λύσεις που θα επιτρέψουν την σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου