Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Συμφωνία Βαγδάτης-Κούρδων για τις Εξαγωγές Πετρελαίου

Το ιρακινό Κουρδιστάν συμφώνησε να εξάγει αργό πετρέλαιο μέσω της κρατικής εταιρίας SOMO, στα πλαίσια μιας συμφωνίας με την κεντρική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Χουσείν αλ-Σαριστάνι.
Ο Σαριστάνι είναι παράλληλα ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος στην ενέργεια και πρωθυπουργός της ημιαυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ταξίδεψε στη Βαγδάτη, όπου είχε σειρά επαφών με την κεντρική κυβέρνηση και σύμφωνα με τις πληροφορίες, ολοκλήρωσε συμφωνία σχετικά με το επίμαχο θέμα των εξαγωγών πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι η Βαγδάτη επιθυμεί διακαώς να περνάνε όλες οι εξαγωγές μέσω της κρατικής SOMO, ενώ οι Κούρδοι μέχρι στιγμής εξήγαγαν μόνοι τους πετρέλαιο προς την Τουρκία.
«Μετά από πολύωρες συναντήσεις, συμφωνήσαμε ώστε τα αδέρφια μας στην περιοχή να εκπροσωπούνται από την SOMO», τόνισε ο Σαριστάνι. «Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου», πρόσθεσε.
Πάντως, παραμένει εκκρεμές το ζήτημα των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου, καθώς το Κουρδιστάν δικαιούται το 17% των χρημάτων, αλλά δηλώνει ότι λαμβάνει λιγότερα χρήματα στην πράξη.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου