Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Εξοικονόμηση 150 Εκατ. Ευρώ Ετησίως Από τα Μέτρα του ΥΠΕΚΑ για την Ελάφρυνση του Ενεργειακού Κόστους στη Βιομηχανία

Σε 150 εκατ. ευρώ ετησίως εκτιμά το ΥΠΕΚΑ την εξοικονόμηση των μέτρων που έχει δρομολογήσει για την ανακούφιση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας. Σε αυτά δεν υπολογίζεται το όφελος που αναμένεται να προκύψει από την έκπτωση της τιμής φυσικού αερίου από την Gazprom, με την οποία η συμφωνία οδεύει προς θετική κατάληξη.
Ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης και ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου έδωσαν σήμερα μία πρώτη εικόνα των μέτρων που πρόκειται να ανακοινωθούν ως την ερχόμενη Τετάρτη.

Πιο συγκεκριμένα, την ερχόμενη Δευτέρα θα δοθεί προς δημόσια διαβούλευση η υπουργική απόφαση για το μηχανισμό αντιστάθμισης του κόστους αγοράς δικαιωμάτων ρύπων, προς τελική διαμόρφωση είναι η υπουργική απόφαση για την εξίσωση του ΕΤΜΕΑΡ της μέσης τάσης με την υψηλή, ενώ θα παραταθεί για δύο χρόνια η δυνατότητα να παραμείνουν στην κατηγορία των επιλεγέντων πελατών όσες βιομηχανίες έχασαν αυτό το δικαίωμα, λόγω μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας. Επίσης, τη Δευτέρα και την Τρίτη έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις στην Αθήνα με κλιμάκιο της Κομισιόν και της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας, προκειμένου να συμφωνηθεί και το μέτρο της διακοψιμότητας.
Αύριο, εξάλλου, στη διυπουργική συνάντηση, ΥΠΕΚΑ, ΥΠΑΝ και υπουργείου Οικονομικών, το ΥΠΕΚΑ θα εισηγηθεί να εξακολουθήσουν να ισχύσουν και να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τα φορολογικά κίνητρα για το πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον.
Συμφωνία με Gazprom
Απομακρύνεται οριστικά πλέον το ενδεχόμενο διαιτησίας με την Gazprom, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπαγεωργίου, έχει υπάρξει συμφωνία σε όλα τα ζητήματα κι αυτό που απομένει είναι η έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου. Στοιχεία για τις νέες ποσότητες που θα υπάγονται στη ρήτρα take orpay δεν δόθηκαν, ωστόσο, έγινε γνωστό ότι η νέα συμφωνία θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουνίου 2013. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη νέα τιμή φαίνεται ότι θα κινείται λίγο κάτω από τα 400 δολ./1000 κ.μ. με το ΥΠΕΚΑ να υπενθυμίζει ότι σήμερα ο μέσος όρος που ισχύει για την ηπειρωτική Ευρώπη για τις μακροχρόνιες συμβάσεις κινείται στα 393 δολ./1000 κ.μ. Να σημειωθεί ότι η νέα συμφωνία θα ισχύσει ως το 2026.
Ενεργειακή βιομηχανία
Ο κ. Μανιάτης έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, αναφέροντας ότι έχει σταλεί στις 10 Φεβρουαρίου επιστολή προς τον Επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτιγκερ, με την οποία ζητείται, ενόψει των συζητήσεων που γίνονται με τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπλασης, η στήριξη του, ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον, στο οποίο ως τώρα έχουν υποβάλει αιτήσεις συμμετοχής 187.000 νοικοκυριά. Το πρόγραμμα αυτό θεωρείται ότι εμπεριέχει δράσεις που στηρίζουν την ελληνική βιομηχανία. Προς τούτο μάλιστα το ΥΠΕΚΑ θα εισηγηθεί αύριο και την ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων, προκειμένου να ενταθεί ένα νοικοκυριό σε αυτό.
Επίσης, ο κ. Μανιάτης ανακοίνωσε ότι μελετάται η αξιοποίηση εναπομείναντος ποσού περίπου 35 εκατ. ευρώ από το προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης, για ρυθμίσεις που θα συμβάλουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας. Μέχρι σήμερα από τα αρχικά 40 εκατ. ευρώ έχουν αξιοποιηθεί λιγότερα από 5 εκατ. ευρώ.
Για το θέμα του μηχανισμού αντιστάθμισης του κόστους αγοράς δικαιωμάτων ρύπων αναφέρθηκε ότι αντιμετωπίζεται ως προτιμητέο μέτρο από την Κομισιόν για τη στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας. Στην Ελλάδα η ρύθμιση που θα ανακοινωθεί εκτιμάται ότι θα απαιτήσει περίπου 20 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά του ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε καταρχήν ότι η κατάργηση από πέρυσι το Σεπτέμβριο του margin 10% επί του μεταβλητού κόστους, η κατάργηση, επίσης, από τον Ιούνιο του cost recovery, σε συνδυασμό με την κατάργηση από 1/1/2014 και του κανόνα 30% είναι μέτρα που καταλήγουν στην περιστολή του ηλεκτροπαραγωγικού κόστους, από την οποία προσδοκάται να υπάρξει όφελος όχι μόνον για τη βιομηχανία, αλλά και την οικιακή κατανάλωση.
Σύντομα, όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου, θα ανακοινωθούν και οι δημοπρασίες ισχύος τύπου ΝΟΜΕ, στις οποίες θα αποκτήσει δυνατότητα συμμετοχής και η βιομηχανία. Ο ίδιος ανέφερε ότι θα ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με παράλληλα κατάργηση όλων των ΑΔΙ.
Το θέμα της διακοψιμότητας αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν, η οποία, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου «έχει αντιληφθεί γιατί χρειαζόμαστε αυτό το μέτρο». Το κόστος της διακοψιμότητας κατά πάσα πιθανότητα θα το επωμισθούν οι ηλεκτροπαραγωγοί, οι οποίοι, πάντως, έχουν εκφράσει ως τώρα τις επιφυλάξεις τους.
Ακόμη, ανακοινώθηκε ότι ένα μέρος από τα κέρδη της ΔΕΠΑ θα περάσει εν είδει έκπτωσης σε όλους τους πελάτες του φυσικού αερίου. Κι αυτό το ζήτημα βρίσκεται υπό επεξεργασία με τη ΔΕΠΑ, χωρίς να έχει αποφασισθεί ακόμη από ποιο κομμάτι της δραστηριότητας της θα γίνει χρήση κερδών.
ΔΕΗ-Αλουμίνιον
Στις 28 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η νέα έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ για το θέμα της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος που προμηθεύεται η Αλουμίνιον. Για το θέμα αυτό υπάρχει σε εξέλιξη μελέτη της ΡΑΕ που αφορά στο κοστολογικό έλεγχο της ΔΕΗ, με το ΥΠΕΚΑ να κρατά αποστάσεις από τη θέση της Δημόσιας Επιχείρησης.
New deal για ΑΠΕ
Το νομοσχέδιο που θα αφορά στο new deal για τις ΑΠΕ έγινε γνωστό ότι θα κατατεθεί προς δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη Δευτέρα το αργότερο, περιλαμβάνοντας μακροχρόνιες ρυθμίσεις, ενόψει και της νέας ενεργειακής στρατηγικής που θα εκπονηθεί.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου