Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Στην Τουρκία για Επαφές Γύρω από το Φυσικό Αέριο οι Noble και Delek

Στην Τουρκία φτάνουν αυτή τη βδομάδα οι εταιρείες Noble-Delek για να συναντηθούν με τις τέσσερις μεγαλύτερες τουρκικές εταιρείες ενέργειας ώστε να διερευνήσουν το ενδεχόμενο μεταφοράς του ισραηλινού φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη με αγωγό μεταξύ Ισραήλ - Τουρκίας.
Σύμφωνα με πηγές, τις οποίες επικαλείται τη εφημερίδα Χουριέτ, θα έχουν επαφές με τις τουρκικές εταιρείες Zorlu, Enka, Turcas και Çalık. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα πάρουν πληροφορίες για το σχεδιασμό του προγράμματος, το κόστος, την πιθανότητα πώλησης του αερίου στην τουρκική αγορά και για άλλα τεχνικά ζητήματα.

Επίσης επειδή ο αγωγός θα πρέπει να περάσει από την ΑΟΖ τριών χωρών, θα πρέπει να δουν πώς θα εξασφαλίσουν τις σχετικές άδειες, όπως αναφέρεται. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι από το Ισραήλ προβλέπεται να προκύψουν 10 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Η εφημερίδα Χουριέτ επικαλείται επίσης ειδικούς επί θεμάτων ενέργειας οι οποίοι εκτιμούν ότι για την εξαγωγή του φυσικού αερίου ο πιο οικονομικός τρόπος είναι ο αγωγός μέσω Τουρκίας. Αναφέρουν ότι ο τερματικός για υγροποίηση του αερίου (LNG) θα στοιχίσει 10-15 δις δολάρια ενώ ο αγωγός μέσω Τουρκίας 2-3 δις δολάρια.
Πηγή KΥΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου