Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Βιομηχανία: Πώς Αποτιμά τα Ενεργειακά Μέτρα

Στη φάση αξιολόγησης των μέτρων μείωσης του ενεργειακού κόστους, τα οποία εξήγγειλε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, βρίσκονται οι άνθρωποι της βιομηχανίας.
Με όσες από τις άμεσα ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις επικοινώνησε το Euro2day.gr δεν έλαβε σαφείς απαντήσεις. Άλλες επιχειρήσεις ευνοούνται περισσότερο και άλλες λιγότερο, ανάλογα με το καταναλωτικό τους προφίλ και το ύψος της κατανάλωσης.
Πάντως οι περισσότερες επιχειρήσεις θα αναμένουν την οριστικοποίηση των μέτρων και τις λεπτομέρειες εφαρμογής τους, προκειμένου να διαπιστώσουν αν και πόσο μειώνουν το συνολικό ενεργειακό τους κόστος.

Για παράδειγμα το μέτρο αντιστάθμισης του κόστους για αγορά ρύπων, απασχολεί μόνο τις επιχειρήσεις που επιβαρύνονται με αυτό. Μάλιστα όπως τονίζει εκπρόσωπος βιομηχανίας, με την τιμή του δικαιώματος στα 7 ευρώ με τάσεις ανόδου, η αντιστάθμιση του σχετικού κόστους θα προσφέρει σημαντική ανάσα. Και σε αυτή την περίπτωση πάντως, αναμένεται η δημοσίευση του σχεδίου υπουργικής απόφασης, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο ακολουθεί αντίστοιχους μηχανισμούς που εφαρμόζονται σε άλλες κοινοτικές χώρες.
Όσο για τα συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρικού με ρήτρα διακοψιμότητας, άγνωστο είναι ακόμη πώς θα εφαρμοστούν, καθώς ο ακριβής μηχανισμός αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Επιτροπή. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η «χρηματοδότηση» του μέτρου θα προκύψει από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με συμβατικές μονάδες ή μονάδες ΑΠΕ. Και εδώ είναι το μεγάλο «αγκάθι» για το ΥΠΕΚΑ, καθώς εκτός από την Επιτροπή, θα πρέπει να διαπραγματευθεί και με τους παραγωγούς ΑΠΕ. Για τους τελευταίους αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα η ανακοίνωση των μέτρων που θα αποτελέσουν το new deal, με περικοπές στις ταρίφες, διαγραφή απαιτήσεων έως και τεσσάρων μηνών από το ΛΑΓΗΕ για πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνδυασμό πάντα με επιμήκυνση του χρόνου των συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και της αποπληρωμής των δανείων που έχουν λάβει.
Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου, εκτίμησε ότι τα δύο παραπάνω μέτρα σε συνδυασμό με την παράταση κατά δύο χρόνια του χαρακτηρισμού βιομηχανικού πελάτη ως επιλέγοντα, ώστε να αγοράζει φυσικό αέριο απευθείας από τη ΔΕΠΑ, παρά το ότι καταναλίσκει σχετικά μικρές ποσότητες, θα επιτρέψει την επαναλειτουργία βιομηχανιών όπως η Χαλυβουργική, η οποία ανέστειλε την δραστηριότητά της, θέτοντας σε διαθεσιμότητα 200 εργαζόμενους. Ωστόσο κάτι τέτοιο μένει να αποδειχτεί στην πράξη.

Φυσικό αέριο

Σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, η επιστροφή μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ στους καταναλωτές πελάτες της, από παράγοντες της αγοράς εκτιμάται ότι αποτελεί αντίδωρο στα ισχνά αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης ΔΕΠΑ –Γκαζπρόμ για την τιμή αγοράς του ρώσικου αερίου.
Όπως ανέφερε εχθές ο κ. Παπαγεωργίου, τα κέρδη προ φόρων του ομίλου της ΔΕΠΑ ανέρχονται σε περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ. Με δεδομένο ότι σε αυτά περιλαμβάνονται μερίσματα θυγατρικών (ΔΕΣΦΑ, ΕΠΑ) μένει να διευκρινιστεί η επιστροφή κερδών από ποιο τμήμα της κερδοφορίας θα γίνει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η κερδοφορία από την εμπορική δραστηριότητα της ΔΕΠΑ ανέρχεται σε περίπου 56 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι θεωρείται αρκετά πιθανόν η επιστροφή στους πελάτες της ΔΕΠΑ να προκύψει από μέρος των κερδών της εμπορικής δραστηριότητας.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε εχθές η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, με την απόφαση επιστροφής κερδών, συμφωνεί και ο άλλος μέτοχος της ΔΕΠΑ, δηλαδή τα ΕΛ.ΠΕ., ενώ αυτή τη στιγμή το θέμα μελετάται, καθώς συμφωνήθηκε η διανομή μερίσματος από τα κέρδη της ΔΕΠΑ, να γίνει μετά την αφαίρεση των ποσών που θα επιστραφούν στους πελάτες της. Έτσι και στην περίπτωση αυτή υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το όφελος που θα προκύψει για τη βιομηχανία.

Η διαπραγμάτευση με Ρώσους

Όσο για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την Γκαζπρόμ, τα αποτελέσματα της οποίας θα έχουν επιπτώσεις στο ενεργειακό κόστος, με τα όσα ανέφερε εχθές ο κ. Παπαγεωργίου, γίνεται σαφές ότι η συμφωνία δεκαετούς παράτασης της διακρατικής σύμβασης, θα κλείσει με τιμή που θα κυμαίνεται μεταξύ 395 και 398 δολαρίων τα 1.000 κυβικά μέτρα.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό, ως συγκρίσιμη τιμή ρωσικού αερίου, θα πρέπει να ληφθεί αυτή που διαμορφώνεται στην ηπειρωτική Ευρώπη, για μακροχρόνια συμβόλαια και ανέρχεται σε 393 ευρώ τα 1.000 κυβικά μέτρα.
Ο υπουργός επιχειρηματολόγησε υπέρ του ότι στο μέσο όρο δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι τιμές που διαμορφώνονται στο Ην. Βασίλειο, όπου επικρατούν διαφορετικές συνθήκες, εννοώντας ότι εκεί λειτουργεί ανταγωνισμός και οι τιμές στα hubs είναι χαμηλότερες από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη, με αποτέλεσμα η μέση τιμή πανευρωπαϊκά να διαμορφώνεται στα 380 ευρώ.
Έτσι εφ΄ όσον επικρατήσει η άποψη αυτή στη διαπραγμάτευση με τους Ρώσους, τότε ναι μεν θα διαμορφωθεί μία τιμή καλύτερη από την ισχύουσα, με αναδρομική ισχύ την 1η Ιουνίου 2013, όταν δηλαδή έγινε κατά τον υφυπουργό ανταλλαγή εγγράφων προτάσεων μεταξύ ΔΕΠΑ και Γκαζπρόμ, αλλά σε καμία περίπτωση κοντά στον μέσο όρο της Ευρώπης (380 δολάρια) που φαινόταν ότι είναι ο στόχος της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Πηγή euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου