Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Λακκοτρύπης: Χωρίς Λύση στο Κυπριακό, ο Αγωγός προς την Τουρκία Δεν Είναι Επιλογή

Χωρίς λύση του Κυπριακού η επιλογή της μεταφοράς φυσικού αερίου δεν θεωρείται επιλογή, ξεκαθάρισε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, απαντώντας σε θέσεις που ακούγονται περί μεταφοράς του κυπριακού αερίου μέσω αγωγού στην Τουρκία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ωστόσο ότι σε περίπτωση λύσης "οι προοπτικές ξανοίγονται διάπλατα". "Ήμασταν ξεκάθαροι, ως Κυβέρνηση και κυρίως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς λύση δεν υπάρχει περιθώριο (για έλευση του αγωγού μέσω Τουρκίας). Ούτε και εμείς ως Υπουργείο εξετάζουμε (τέτοια επιλογή). Δεν είναι καν επιλογή μας ο αγωγός προς την Τουρκία", τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας, προσθέτοντας ότι "σε περίπτωση λύσης, βέβαια, οι προοπτικές ξανοίγονται διάπλατα και πλέον είναι θέμα λεπτομερειών στην εμπορική υφή". 
Αναφέρθηκε σε θέσεις που διατυπώνονται, κυρίως εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, ότι η μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου με αγωγό μέσω Τουρκίας είναι ο φθηνότερος τρόπος, για να σημειώσει ότι "εμείς λέμε ως Υπουργείο σε τεχνοκρατικό επίπεδο δεν σημαίνει ότι ο φθηνότερος τρόπος θα είναι και ο πιο συμφέρων τρόπος εκμετάλλευσης για την Κυπριακή Δημοκρατία".

"Αλλά είναι κάτι που δεν έχουμε επιλογή αυτή τη στιγμή ως Υπουργείο. Η τουρκική πλευρά μπορεί να μιλά για τους σχεδιασμούς της όπως θέλει", σημείωσε. Ερωτηθείς, εξάλλου, αν γίνονται βολιδοσκοπήσεις για μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου στην Τουρκία μέσω της Κύπρου, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι δεν είχε οποιαδήποτε κρούση τον τελευταίο καιρό, προσθέτοντας ότι η μοναδική περίπτωση που είναι εις γνώση του είναι οι αναφορές που έγιναν από τον πρώην βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα το περασμένο καλοκαίρι στα πλαίσια ενός συνεδρίου για τους υδρογονάνθρακες στην Κύπρο."Αλλά δεν έχει γίνει οτιδήποτε ουσιαστικό ή οποιαδήποτε συζήτηση ή σε βάθος ανάλυση. Ήταν οι θέσεις του κ. Μπράιζα οι οποίες εκφράστηκαν σε κάποιο συνέδριο που είχε γίνει στην Πάφο", σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με ενδιαφέρον Κινέζων επενδυτών για το ΦΑ, ο κ. Λακκοτρύπης επιβεβαίωσε πληροφορίες για συνάντησή του με κινεζικό κολοσσό που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο θέμα της εκμετάλλευσης των κυπριακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. "Είχαμε όντως μια συνάντηση με μία τεράστια κρατική εταιρεία της Κίνας, αλλά πρέπει να πω ότι τέτοιου είδους συναντήσεις είχαμε όλους τους προηγούμενους 12 μήνες με μεγάλες κινεζικές κρατικές εταιρείες, οι οποίες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο θέμα των γηγενών κοιτασμάτων και στην αξιοποίηση των γηγενών κοιτασμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και σε ό,τι αφορά την ενδιάμεση λύση. 
Η συνάντηση που είχα την περασμένη εβδομάδα αφορούσε και τα δύο, και την ενδιάμεση λύση αλλά και τρόπους συμμετοχής της συγκεκριμένης κινεζικής εταιρείας στις δραστηριότητες στην ΑΟΖ", είπε. Εξήγησε ότι διάφορες κινεζικές εταιρείες ενδιαφέρονται για όλα τα στάδια της αλυσίδας εκμετάλλευσης του ΦΑ όχι μόνο στον τομέα upstream (εξόρυξη φυσικού αερίου), αλλά στον τρόπο εκμετάλλευσης του ΦΑ, συγκεκριμένες λύσεις και μεγάλα έργα υποδομής που θα αναπτυχθούν. 

Από την πλευρά του, ο κ. Περδίκης επανέφερε το θέμα της συζήτησης των ενεργειακών θεμάτων σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου και επανέλαβε την ανάγκη καθιέρωσης Εθνικού Συμβούλιου Ενεργειακής Πολιτικής. Ζήτησε επίσης δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων πάνω στις καθοριστικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και σε σχέση με την ενδιάμεση λύση, αλλά και σε σχέση με τις στρατηγικές κατευθύνσεις για τη διαχείριση των κοιτασμάτων που έχουν εντοπιστεί και θα εντοπιστούν στη συνεχεία στο χώρο της κυπριακής ΑΟΖ. 

Για το θέμα της σύνδεσης Κύπρου με την Τουρκία μέσω αγωγού, ο κ. Περδίκης είπε ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει αυτοί οι σχεδιασμοί περί αγωγού μέσω Τουρκίας να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς που πρέπει να γίνουν για τη λύση του τερματικού, είτε αυτό είναι το τερματικό όπως σχεδιάζεται στο Βασιλικό, είτε είναι στη θάλασσα, είτε με τη χρήση τερματικού στην Αίγυπτο ή στο Ισραήλ. "Δεν θα ήθελα να δω τον κυπριακό λαό να γίνεται το μήλο της έριδος μεταξύ των νέων συσχετισμών δυνάμεων και να έχει τη μοίρα που έχει σήμερα ο ουκρανικός λαός, θα πρέπει να το σκεφτούμε και από οικονομική αλλά και από πολιτική άποψη αν ο αγωγός μέσα από την Τουρκία είναι η καλύτερη λύση", κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου