Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Την Άμεση Αναθεώρηση του Δείκτη Brent Ζητά η Vitol

Την άμεση και δραστική αναθεώρηση του δείκτη Brent ως σημείου αναφοράς για τη διεθνή αγορά εμπορευμάτων, ζητεί η Vitol. Ειδικότερα, ο Ιαν Τέιλορ, διευθύνων σύμβουλος της Vitol, της μεγαλύτερης εταιρείας του κόσμου στις συναλλαγές σε πετρέλαιο, ζητεί άμεση αναμόρφωση του σχετικού δείκτη.
Ο δείκτης Brent χρησιμοποιείται για την εμπορία άνω του 50% των προμηθειών του αργού σε διεθνή κλίμακα. Η παρέμβαση είναι μία από τις τελευταίες για το ίδιο θέμα, καθώς το Brent θεωρείται ότι πλέον έχει απολέσει την αξιοπιστία του ως σημείο αναφοράς.

Η φθορά του και το ότι κατέστη λιγότερο αντιπροσωπευτικός, όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της Vitol, έχει να κάνει με το ότι τα διαθέσιμα σε πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας μειώνονται και ολοένα και περισσότερα φορτία κατευθύνονται στην Ασία.
Ειδικότερα, ο κ. Taylor, μιλώντας στο International Petroleum Week στο Λονδίνο, υπογράμμισε ότι: «Ως κλάδος έχουμε ένα σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε», και πρόσθεσε ότι ο Brent θα πρέπει να διευρυνθεί ώστε να περιλαμβάνει βαθμίδες από τη Δυτική Αφρική, το Καζακστάν, την Αλγερία, τη Ρωσία, ενδεχομένως, ακόμη και στις ΗΠΑ.

Ας σημειωθεί ότι ο δείκτης Brent χρησιμοποιείται από μία σειρά «παίκτες» της αγοράς πετρελαίου, από διυλιστήρια πετρελαίου μέχρι hedge funds. Επίσης, ορίζει τα δισεκατομμύρια των δολαρίων των συναλλαγών σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, δικαιώματα προαίρεσης και άλλα παράγωγα.

Όμως, η παραγωγή των φυσικών ροών αργού που συνθέτουν το «καλάθι Brent» - οι ποικιλίες Brent, Forties, Oseberg και Ekofisk - έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αυτό απειλεί την αξιοπιστία του δείκτη λόγω της πιθανής εκτίναξης των τιμών όταν η παραγωγή διακόπτεται.
Αλλά και το Platts, το κορυφαίο πρακτορείο τιμών αναφοράς στον κόσμο, παραδέχεται, από την πλευρά του, ότι ενδέχεται να χρειαστούν αλλαγές στο δείκτη αναφοράς Brent, αλλά όχι αμέσως. Τον Ιανουάριο, τα φορτία από τις τέσσερεις ποικιλίες που συνθέτουν Brent μειώθηκαν σε 930.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Energy Aspects, πέφτοντας κάτω από το επίπεδο των 1,1 εκατ. βαρελιών την ημέρα τον ίδιο μήνα πριν από τρία χρόνια.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου