Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Υπουργείο Ανάπτυξης και Εγχώρια Βιομηχανία Αλουμινίου Υπέρ της Ενίσχυσης των Κινήτρων για Εξοικονόμηση Ενέργειας στις Κατοικίες

Θετικός στη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους, ως ένα μέτρο τόνωσης της εγχώριας βιομηχανίας αλουμινίου εμφανίζεται ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης. Παράλληλα, ευμενής είναι και η υποδοχή του «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» από εκπροσώπους του κλάδου. 


Ειδικότερα, μιλώντας στην προχθεσινή εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, ο κ. Χατζηδάκης αποκάλυψε ότι προτίθεται να προτείνει στην κυβέρνηση την υιοθέτηση φορολογικών κινήτρων, ως μέτρο στήριξης του κατασκευαστικού κλάδου. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το θέμα δεν έχει ακόμη εξεταστεί από την κυβέρνηση. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση του «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον» από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, προσθέτοντας, μάλιστα, πως θα διατεθούν επιπλέον κεφάλαια. Επίσης, προανήγγειλε ότι ο κλάδος των δομικών υλικών θα χαρακτηριστεί ως ένας από τους οκτώ κλάδους – πυλώνες του νέου ΕΣΠΑ, για τον οποίο, μάλιστα, θα υπάρξει ιδιαίτερη χρηματοδότηση.
Αναφορικά με τα φορολογικά κίνητρα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Δεν μιλάω για παραπάνω χρήματα που θα επιβαρύνουν τους λογαριασμούς του υπουργείου Οικονομικών». Ανέφερε, ενδεικτικά, ότι θα μπορούσε να διατεθεί μέρος των κονδυλίων που αφορούν το επίδομα θέρμανσης και τα οποία δεν απορροφώνται από τα νοικοκυριά ή, εναλλακτικά, αυτά να επιλέγουν την φορολογική ελάφρυνση έναντι του επιδόματος θέρμανσης για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους.
Αλλά και ο γενικός διευθυντής της Ελ. Ταφρόγλου της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου εκφράστηκε θετικά για την ως τώρα εφαρμογή του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», μολονότι, όπως, είπε, εμφανίστηκαν στρεβλώσεις το 2013. Εντούτοις τόνισε ότι λειτούργησε σχετικά ικανοποιητικά, ενώ, παράλληλα, υπενθύμισε την πρόταση του κλάδου να μην υπάρχει στο pvc το ίδιο ύψος επιδότησης με το αλουμίνιο.

Ο κ. Ταφρόγλου έθιξε, τέλος, το ακανθώδες θέμα των παράνομων διακινήσεων αλουμινίου, τονίζοντας ότι αποτελούν « μεγάλη πληγή», υπενθυμίζοντας ότι« πρόκειται για προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας είτε από Τουρκία, είτε εισάγονται παράνομα από τα βόρεια σύνορα, δεν πληρούν ποιοτικά στάνταρ και χειροτερεύουν την κατάσταση για το ενεργειακό ισοζύγιο ενός σπιτιού».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου