Πριν από περίπου ένα χρόνο, μια ομάδα πρατηριούχων από τη Δυτ. Αττική κατήγγειλε στην τοπική διεύθυνση Ασφάλειας την ύπαρξη ενός κυκλώματος συναδέλφων τους υπό πρώην οδηγό βυτιοφόρου, που διέθετε καύσιμα σε τιμές χαμηλότερες από εκείνη με την οποία τα αγόραζαν από τα διυλιστήρια. Πώς το γνώριζαν; Είχαν εμφανισθεί σαν καταναλωτές και σε πολλές περιπτώσεις είχαν εφοδιασθεί με μικρότερη ποσότητα καυσίμου από εκείνη που έγραφε η αντλία.
Οι ίδιοι επαγγελματίες εξεπλάγησαν όταν ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας εγκατέστησε σύστημα εισροών-εκροών, χωρίς όμως να συνδέσει όλες τις δεξαμενές των πρατηρίων του με τις αντλίες. Πράγματι, όταν η αστυνομία ειδοποίησε το υπ. Ανάπτυξης τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη για να καταμετρήσει τις ποσότητες σε τέσσερα πρατήρια συμφερόντων του ίδιου επιχειρηματία στο Χαλάνδρι, στο Ικόνιο του Πειραιά, στη Χαμοστέρνας και στην Αγ. Παρασκευή, οι υπάλληλοι της μετρονομίας βρέθηκαν μπροστά σε ένα περίεργο φαινόμενο: Το σύστημα εισροών-εκροών είχε «ημιεγκατασταθεί», σε απλά ελληνικά είχαν εγκατασταθεί ορισμένα τμήματά του, αλλά δεν είχε «κλείσει» ώστε να αποτελεί ένα κλειστό κύκλωμα που να αποτυπώνει ηλεκτρονικά το ισοζύγιο των ποσοτήτων που εισάγονταν από τα βυτιοφόρα με εκείνες που εξάγονταν από τις αντλίες. «Δεν υπήρχαν ηλεκτρονικές βέργες και οι δεξαμενές ήταν ασύνδετες με τις αντλίες», είπε στην «Κ» υπάλληλος κοντά στην αστυνομική έρευνα.
Το πιο εντυπωσιακό εύρημα, ωστόσο, ήταν το γεγονός ότι ο «εγκαταστάτης» του συστήματος εισροών-εκροών και στα τέσσερα πρατήρια ήταν ο ίδιος. Συγγενής του είχε συλληφθεί πέρυσι σε αντίστοιχη επιχείρηση της αστυνομίας. Κύκλοι του υπ. Ανάπτυξης ανέφεραν πως αν η δικογραφία επιβεβαιώσει την εμπλοκή του «εγκαταστάτη», θα του αφαιρεθεί η άδεια.
Ενημερωμένες οι Αρχές
Οι Αρχές ήταν ενημερωμένες τουλάχιστον δύο χρόνια για τον ρόλο του συγκεκριμένου «επιχειρηματία» της αλυσίδας των πρατηρίων, που φαίνεται ότι «έκλεβε» τον ιδιοκτήτη της πετρελαϊκής εταιρείας, που κατά την αστυνομία «έκλεβε» το Δημόσιο. Τα πρατήρια αυτά έδιναν το πετρέλαιο 6 και 7 λεπτά κάτω από την τιμή αγοράς, που δεν είχε όμως σημασία. Οι εταιρείες πετρελαιοειδών διά του συνδέσμου τους είχαν προειδοποιήσει ότι δεξαμενές έμεναν εκτός συστημάτων εισροών-εκροών, καθώς αρκετοί πρατηριούχοι συνέδεαν ό,τι ήθελαν με τις αντλίες. Πέρυσι, ο αναπλ. υπουργός Ανάπτυξης κ. Στ. Καλογιάννης είχε ζητήσει να γίνει καταγραφή των δεξαμενών –και των «κρυφών»–, χωρίς ωστόσο να γίνει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, με υπεύθυνες δηλώσεις οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι δήλωναν πόσες δεξαμενές είχαν. Το σύστημα έπρεπε να δουλέψει από τις 27/8, αλλά η Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων ήταν έτοιμη μόλις στις 2/12/2013. Από τους πρώτους πρατηριούχους που μπήκαν στη ΓΓΠΣ διαπίστωσαν ότι το ηλεκτρονικό αρχείο του συστήματος, λόγω των ανύπαρκτων τεχνικών προδιαγραφών, μπορούσε να αλλοιωθεί.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 20/02/2014)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου