Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Το Φυσικό Αέριο Μπορεί να Μετατρέψει τους Κύπριους σε «Νορβηγούς της Μεσογείου»

Θεωρητικά ικανά να μετατρέψουν τους Κυπρίους σε «Νορβηγούς της Μεσογείου», είναι τα αποθέματα φυσικού αερίου που εκτιμάται ότι υπάρχουν στα κυπριακά ύδατα, σχολιάζει η Daily Telegraph αναφερόμενη σε εκτιμήσεις αξιωματούχων περί συγκέντρωσης έως και 60 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου. 

Ο έμπειρος επικεφαλής διεθνών επιχειρηματικών ειδήσεων της βρετανικής εφημερίδας, Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ αναφέρει παράλληλα ότι η Κύπρος έχει επιβεβαιώσει την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων παρά τις προειδοποιήσεις από την Τουρκία, η οποία απειλεί με στρατιωτική βία σε περίπτωση που η Λευκωσία προχωρήσει σε εξόρυξη του φυσικού αερίου πριν την επίτευξη συμφωνίας για επανένωση. Ο Βρετανός συντάκτης επικαλείται δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη ότι «όλος ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει το δικαίωμα επί των αποκλειστικών της οικονομικών πόρων». 
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην παρενόχληση του νορβηγικού σεισμογραφικού Princess από τουρκική φρεγάτα και παραθέτει δήλωση του κ. Κασουλίδη ότι «είμαστε ακόμα πολύ μακριά από μια διπλωματία κανονιοφόρων, ακόμα και για την Τουρκία». Στη δήλωση του κ. Κασουλίδη που επικαλείται η εφημερίδα τονίζεται πως «όμιλοι όπως η Noble Energy, η ENI και η Total δεν θα επένδυαν δισεκατομμύρια σε ερευνητικές εργασίες αν πίστευαν πραγματικά ότι η Τουρκία θα τους σταματούσε».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, αναφέρει η Daily Telegraph, η Noble Energy έχει ήδη βρει 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου σε ένα τεμάχιο του κοιτάσματος Αφροδίτη. Όπως σχολιάζεται, ο εντοπισμός των κοιτασμάτων έχει ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο στην περιοχή, με την Κύπρο να πραγματοποιεί διπλωματικό ελιγμό, συσφίγγοντας τη σχέση της με το Ισραήλ και υποβάλλοντας αίτηση ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, που θα της επιτρέψει να αξιοποιήσει πόρους του ΝΑΤΟ. «Είμαστε στην πρώτη γραμμή μίας άστατης περιοχής και αναβαθμίζουμε την ευθύνη μας. Έχουμε κάνει έναν αριθμό πραγμάτων που δεν είναι στη δημόσια σφαίρα», αναφέρει δήλωση που αποδίδεται στον κ. Κασουλίδη.
Ευλογία ή κατάρα το φυσικό αέριο για το Κυπριακό; Ο κ. Έβανς-Πρίτσαρντ γράφει πως στη θεωρία τα κοιτάσματα θα μπορούσαν να αποδειχθούν καταλύτης για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. «Η Τουρκία χρειάζεται πολύ το αέριο της περιοχής για να απελευθερωθεί από τον κλοιό της Ρωσίας. Ένας αγωγός προς την Τουρκία θα βοηθούσε στην αποκατάσταση των διαταραχθέντων σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Ιερουσαλήμ και θα σταθεροποιούσε την περιοχή, με κάποιους διπλωμάτες να προτείνουν την ιδέα μίας μεγάλης συμφωνίας που θα διευθετούσε πολλές διενέξεις με τη μία», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Παράλληλα, όμως, προειδοποιεί το δημοσίευμα, η αξιοποίηση του αερίου θα μπορούσε εξίσου να προκαλέσει συρράξεις.
Ο Ρεμ Κόρτεβεγκ από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης δηλώνει ότι αν δεν τύχει σωστής διαχείρισης, το κυπριακό αέριο θα μπορούσε να σκληρύνει τις πολιτικές διαφωνίες. Πώς η Κύπρος μπορεί να φέρει το αέριο της στην αγορά Η ανταπόκριση συνεχίζει με την παρατήρηση ότι ο μεγάλος άγνωστος παράγοντας είναι πώς η Κύπρος μπορεί να φέρει το αέριό της στην αγορά. Σημειώνεται ότι προκρίνεται η λύση της μονάδας υγροποιημένου αερίου κόστους 10 δισ. δολαρίων, ώστε να αποφευχθεί η εξάρτηση από έναν φθηνότερο αγωγό, κόστους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσω της Τουρκίας. «Αλλά η Κύπρος δεν έχει βρει ακόμα αρκετό βεβαιωμένο αέριο, ώστε να δικαιολογείται η επένδυση. Το ελάχιστο όριο για μονάδες LNG είναι έξι τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια», σημειώνεται.
Το δημοσίευμα κλείνει αναφέροντας πως είτε πρέπει να βρεθούν περισσότερα κοιτάσματα ή να υπάρξει συνεργασία με το Ισραήλ. Σημειώνεται δε πως ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν έχει αποκλειστεί ο αγωγός μέσω της Τουρκίας παράλληλα με το υγροποιημένο αέριο, αλλά αυτό θα απαιτούσε πολύ μεγάλες ποσότητες αερίου. Καταλήγοντας, ο Βρετανός συντάκτης σχολιάζει πως θεωρεί δυνατό στοίχημα ότι καμία μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία δεν θα ρίξει κονδύλια στην τελική φάση αξιοποίησης του αερίου όσο τα τουρκικά πολεμικά περιπολούν θυμωμένα.

Πηγή Eφημερίδα Φιλελεύθερος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου