Το 2024-25 αναμένεται να γίνουν τελικά οι πρώτες εξαγωγές φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Κύπρου, με βάση τα νέα δεδομένα, όπως δήλωσε ο κ. Χαράλαμπος Έλληνας, πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ.
Ο κ. Έλληνας μίλησε στην ιστοσελίδαNatural Gas Europe σχετικά με τις προοπτικές των κυπριακών εξαγωγών μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά το Ισραήλ και την Τουρκία.
Παραδέχτηκε ότι ο αρχικός προγραμματισμός για την δημιουργία σταθμού LNGστο Βασιλικό το 2016 θα πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς το αέριο στο Οικόπεδο 12 δεν επαρκεί για να τον στηρίξει. Παράλληλα, η κυρίαρχη στάση αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ είναι να προτιμηθεί η Τουρκία και οι γειτονικές του χώρες για την εξαγωγή του αερίου των κοιτασμάτων Ταμάρ και Λεβιάθαν, άρα ούτε από εκεί δεν μπορεί να προέλθει η υπόλοιπη απαραίτητη ποσότητα αερίου, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Σε περίπτωση που ο αγωγός Λεβιάθαν-Τουρκίας δεν μπορεί να κατασκευαστεί, τότε οι Ισραηλινοί θα επιλέξουν την λύση τουCNG, όπως προεξοφλεί ο ίδιος.
«Αν θα προχωρούσαμε στο άμεσο μέλλον, θα χρειαζόμασταν αέριο από το Λεβιάθαν, αλλά αυτό ίσως δεν αποτελεί προτεραιότητα στο Ισραήλ αυτή τη στιγμή: Η Delek και η Noble δημοσίευσαν τα σχέδιά τους για την ανάπτυξη του Λεβιάθαν και αυτά περιλαμβάνουν την Κύπρο σε μεταγενέστερο στάδιο. Φαίνεται πως υπάρχει μια υψηλότερη προτεραιότητα για εξαγωγή αερίου προς την Τουρκία, παρά προς την Κύπρο», τόνισε ο κ. Έλληνας.
Το γεγονός αυτό οδηγεί, σύμφωνα με τον ίδιο, σε τετραετή καθυστέρηση των κυπριακών σχεδιασμών όσον αφορά τις εξαγωγές, καθώς θα πρέπει αυτές να βασιστούν στις όποιες ανακαλύψεις κάνει η Eni και η Total εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Οι γεωτρήσεις τους πρόκειται να ξεκινήσουν στα τέλη του φετινού έτους, οπότε η Κύπρος θα γνωρίζει από το 2017 και μετά τι περιέχουν τα εν λόγω οικόπεδα.
Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Έλληνας εκτιμά ότι η Κύπρος θα μπορέσει να εξάγει αέριο από το 2024-25. «Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να κινηθούμε πιο έντονα προς το Ισραήλ και να χρησιμοποιήσουμε την καλή πολιτική μας σχέση για να τους πείσουμε ότι το να στείλουν αέριο στην Κύπρο θα είναι επωφελές για όλους», υπογράμμισε.
Αντίστοιχα, ο κ. Έλληνας αναφέρθηκε και στην ενδιάμεση λύση που προβλέπει εισαγωγή αερίου στην Κύπρο για μια περίοδο 7-10 ετών: «Υπάρχουν αρκετές τοπικές αγορές στη Μεσόγειο που θα μπορούσαν να απορροφήσουν το αέριο που έχουμε στο Αφροδίτη και αυτό θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα, αλλά πιστεύω ότι κλείνουμε την πόρτα διότι μόλις ανακοινώσαμε διαγωνισμό για την ενδιάμεση λύση... Αν ο διαγωνισμός πετύχει, τότε θα δεσμευτούμε για εισαγωγές για τα επόμενα 7-10 χρόνια και αν αυτό συμβεί, τότε η οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη που προβλέπει είσοδο ξένου αερίου στην Κύπρο δεν θα είναι εφικτή».
Τέλος, αναφορικά με την τιμή του φυσικού αερίου, ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ τόνισε ότι «αν η τιμή είναι 10 δολάρια ανά εκατ. btu μετά το 2020 στην Ευρώπη, τότε αυτό είναι πρόκληση για εμάς, διότι με ένα κόστος παραγωγής 8-9 δολάρια, τα περιθώρια είναι μικροσκοπικά. Οπότε, όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά», κατέληξε.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου