Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Σε Τροχιά Ανάπτυξης η Ρωσική Novatek με Όχημα το LNG

Η Novatek είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική παραγωγός φυσικού αερίου της Ρωσίας και πλέον βλέπει την θέση της στην εγχώρια αγορά να ισχυροποιείται, μετά την άρση του μονοπωλίου της Gazpromστις εξαγωγές LNG.
Η εταιρεία έχει ιστορία 19 ετών, στα οποία κατάφερε βήμα-βήμα να εξασφαλίσει όχι μόνο τον έλεγχο ορισμένων σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και τις ευλογίες του Κρεμλίνου, που άλλωστε αποτελούν προϋπόθεση για οποιοδήποτε επιχειρηματικό σχέδιο στη Ρωσία.

Στα τέλη του 2013, ο πρόεδρος Πούτιν αποφάσισε να επιτρέψει στη Novatekκαι στη Rosneft να προχωρήσουν ανεμπόδιστα με την εξαγωγή LNG, πράγμα που σημαίνει ότι η πρώτη θα είναι πλέον σε θέση να υλοποιήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα στη χερσόνησο Γιαμάλ, ύψους 27 δις. δολαρίων.
Το σχέδιο προχωράει από κοινού με την Total και την κινεζική CNPC, ενώ περιλαμβάνει την υλοποίηση 200 γεωτρήσεων, μονάδων επεξεργασίας και υγροποίησης του φυσικού αερίου. Για την εξαγωγή του LNG θα χρησιμοποιηθούν ειδικευμένα παγοθραυστικά πλοία, τα οποία θα είναι σε θέση να μετακινούνται στην θάλασσα της Αρκτικής σε όλη τη διάρκεια του έτους, όπως τονίζει η Novatek.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η έναρξη των εξαγωγών θα γίνει το 2017 με ποσότητες 16,5 εκατ. τόνων ετησίως, εκ των οποίων το 70% έχει ήδη συμβολαιοποιηθεί. Η εταιρεία όμως έχει στα σχέδιά της και δεύτερη μονάδαLNG στην χερσόνησο Γκιντάν, η οποία θα διπλασιάσει τις εξαγωγές μετά το 2020.
Σύμφωνα με τη στρατηγική του Κρεμλίνου, η Novatek θα αποτελέσει το όχημα ώστε να αποκτήσει η Ρωσία μια ευρύτερη παρουσία στην παγκόσμια αγορά τουLNG και να διπλασιάσει το μερίδιό της στο 10% ως το 2020.
Τέλος, σημειώνεται ότι σήμερα η Ρωσία διαθέτει μόλις ένα σταθμό υγροποίησηςLNG, στη νήσο Σαχαλίνη, ο οποίος ανήκει στην Gazprom και την Shell. ΗGazprom φιλοδοξεί να κατασκευάσει και νέα μονάδα στο Βλαδιβοστόκ με χωρητικότητα 15 εκατ. τόνων ετησίως, γεγονός που επίσης αποδεικνύει την έμφαση που δίνει πλέον η Μόσχα στη συγκεκριμένη αγορά.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου