Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ο Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας Κύπρου Χαιρετίζει την Απόφαση του Υπουργικού για τα Αντισταθμιστικά Μέτρα

Ο Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας Κύπρου συγχαίρει την Κυβέρνηση για την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την έγκριση της νέας μεθοδολογίας των αντισταθμιστικών μέτρων προς τις γειτνιάζουσες Κοινότητες/Δήμους από τις εγκαταστάσεις μεγάλων εμπορικών συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με εξαίρεση τα φωτοβολταϊκά.

« Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε ξεχωριστά τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Γιώργο Λακκοτρύπη για τις ενέργειες που έκανε όλο αυτό το διάστημα και την επίλυση του μακροχρόνιου αυτού προβλήματος», αναφέρει σε επιστολή του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Άκης Έλληνας.
Με βάση το νέο πλαίσιο που τέθηκε σε ισχύ, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ως αρμόδια αρχή θα έχει την αρμοδιότητα του υπολογισμού και της καταβολής του ποσού που αναλογεί στις γειτνιάζουσες Κοινότητες.
Στα αντισταθμιστικά μέτρα περιλαμβάνονται έργα κοινής ωφελείας, όπως πχ δημιουργία και βελτίωση πλατειών, αιθουσών πολλαπλών χρήσεων, δημιουργία και βελτίωση σημείων αναφοράς, πολιτιστικά και άλλα μουσεία, εκπαιδευτικά, επιστημονικά ή/και τεχνολογικά εργαστήρια, δημιουργία και βελτίωση πεζοδρομίων και δρόμων, αναβάθμιση εκδηλώσεων κ.ά.
Παράλληλα, χαιρετίζεται η εμπλοκή του Υπουργείου Εσωτερικών, μέσω των Επαρχιακών Διοικήσεων, στην άσκηση ελέγχου προς τις γειτνιάζουσες Κοινότητες αναφορικά με τον τρόπο αξιοποίησης των εσόδων που θα λαμβάνουν ως αντισταθμιστικά οφέλη.
Όπως αναφέρεται, μέχρι το τέλος του 2013 για τα πέντε αιολικά πάρκα (Ορείτες, Αλέξιγρος, Αγία Άννα, Κόσιη και Καμπί) που βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία εγκατεστημένης ισχύος 146,7 MW το πόσο των αντισταθμιστικών μέτρων ξεπερνά το 1,6 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο θα μοιραστούν αρκετές Κοινότητες των επαρχιών Πάφου, Λάρνακας και Λευκωσίας που τόσο πολύ τα έχουν ανάγκη.
Μετά την καταβολή των συσσωρευμένων, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα καταβάλλει δύο φορές το χρόνο σε κάθε γειτνιάζουσα Κοινότητα το ποσό που της αντιστοιχεί από τα μελλοντικά αντισταθμιστικά οφέλη.
Ο κ. Έλληνας τονίζει τη δέσμευση του Συνδέσμου μέχρι το 2015 – 2016 να υλοποιήσει άλλα 140 MW από αιολική ενέργεια, με άμεση κατασκευή το 2014 όλων των έτοιμων έργων (περίπου 70 MW).
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου