Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

ΙΕΑ: Ρεκόρ 16μήνου τον Ιούλιο για τις Τιμές του Αμερικανικού Αργού

Ρεκόρ 16μήνου σημείωσαν τα συμβόλαια futures του αμερικανικού αργού τον Ιούλιο, όπως αναφέρει η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για τον μήνα Αύγουστο, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα. Η μεγάλη αυτή αύξηση της τιμής του WTI μείωσε στο ελάχιστο τη διαφορά της με την τιμή του Brent, χάρη στην αύξηση απόσυρσης αργού και προϊόντων διύλισης στις ΗΠΑ. Οι διακοπές στην παραγωγή σε Λιβύη και Ιράκ αύξησαν την τιμή του Brent σε επίπεδα ρεκόρ για το τελευταίο τετράμηνο.
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί, σύμφωνα με τον Οργανισμό, με αυξημένους ρυθμούς το 2014, κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε σχέση με τα 0,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2013. Η πρόβλεψη για την αύξηση της ζήτησης για το 2014 έχει περικοπεί κατά 0,1 εκατ. βαρέλια, λόγω της πρόβλεψης του ΔΝΤ για μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ η εκτίμηση για το 2013 παραμένει εν γένει αμετάβλητη.

Η παγκόσμια παραγωγή αργού εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά 575 χιλ. βαρέλια την ημέρα σε επίπεδο μηνός τον Ιούλιο, κυρίως χάρη στην αύξηση παραγωγής στις χώρες εκτός OPEC. Η μεγάλη αύξηση παραγωγής στην Βόρειο Αμερική αναμένεται να αυξήσει την συνολική παραγωγή αργού στις χώρες εκτός OPEC για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε επίπεδο έτους. Έτσι, η παραγωγή τους αναμένεται να φτάσει το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα 55,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Η παραγωγή αργού στις χώρες του OPEC σημείωσε, τον Ιούλιο, μικρή μείωση, κατά 165 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, σε μηναίο επίπεδο, φτάνοντας τα 30,41 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω διακοπών στην παραγωγή της Λιβύης και του Ιράκ και παρά την αύξηση της σαουδαραβικής παραγωγής. Το πρόγραμμα ποσοστώσεων του πετρελαϊκού καρτέλ για το τρίτο τρίμηνο του 2013 αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 200 χιλ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως, λόγω των προβλέψεων για μεγαλύτερη ζήτηση το τρίμηνο αυτό.
Η παγκόσμια ζήτηση αργού για διύλιση, ο ΙΕΑ αναφέρει ότι αυτή αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 3,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο, σημειώνοντας την μεγαλύτερη καταγεγραμμένη άνοδο στα χρονικά, ενώ αναμένεται να αυξηθεί και τον Ιούλιο, λίγο πριν τις φθινοπωρινές εργασίες συντήρησης. Τον Ιούνιο, οι διυλιστικές ροές έφτασαν τα 77,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σχεδόν κατά 2 εκατ. βαρέλια ψηλότερα σε σχέση με το περασμένο έτος. Οι παγκόσμιες ροές έφτασαν τα 74,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το δεύτερο τρίμηνο του 2013, ενώ το τρίτο τρίμηνο του έτους προβλέπεται, σύμφωνα με την έκθεση, να φτάσουν τα 77,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Τέλος, τα βιομηχανικά αποθέματα στις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν εποχικά κατά 11,9 εκατ. βαρέλια τον Ιούνιο, φτάνοντας τα 2.663 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα πετρελαϊκών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 33,6 εκατ. βαρέλια, ισοφαρίζοντας την μεγάλη μείωση στα αποθέματα αργού. Τα αποθέματα διυλισμένων προϊόντων κάλυπταν, στα τέλη Ιουνίου, 30,5 ημέρες μελλοντικής ζήτησης, αυξημένα κατά 0,8 ημέρες σε σχέση με ένα μήνα πριν.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου