Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Ν. Κορέα: Αρχισε η Δοκιμή «Ηλεκτρικού Δρόμου» για τα Δημόσια Λεωφορεία

Μια πόλη της Νότιας Κορέας άρχισε τις δοκιμές ενός "ηλεκτρικού δρόμου" ο οποίος επιτρέπει στα ηλεκτρικά δημόσια λεωφορεία να κινούνται ή να γεμίζουν τις μπαταρίες τους εν κινήσει από υπόγεια καλώδια.
Το Ανώτερο Ινστιτούτο της Κορέας για την Επιστήμη και την Τεχνολογία (KAIST), το οποίο τελειοποίησε το σύστημα, θα θέσει υπό δοκιμή τους τέσσερις επόμενους μήνες μια διαδρομή 24 χλμ. στο Γκούμι, πόλη στο νότιο τμήμα της χώρας, ανακοινώθηκε σήμερα.

Εξοπλισμοί εγκατεστημένοι κάτω από τα λεωφορεία OLEV (OnLine Electric Vehicle) απορροφούν τον ηλεκτρισμό δι' επαγωγής, με ηλεκτρομαγνητικό τρόπο, από καλώδια θαμμένα μερικά εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του δρόμου. Έτσι ο ηλεκτρισμός "απορροφάται" και στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να κινηθεί το όχημα ή για να αποθηκευθεί σε μπαταρίες.
Το σύστημα αυτό επιτρέπει να μειωθεί αισθητά το μέγεθος των μπαταριών των λεωφορείων, σε μόλις το ένα πέμπτο του συνήθους μεγέθους τους.
Το μειονέκτημα είναι προς το παρόν το κόστος του συστήματος: κάθε OLEV κοστίζει περίπου 700 εκατ. γουόν (472.000 ευρώ).
"Η τεχνολογία είναι διαθέσιμη, όμως το ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι η μείωση του κόστους", δήλωσε ο Παρκ Γιονγκ-Χαν, ο οποίος διευθύνει την εταιρεία που κατασκευάζει τα πρωτότυπα OLEV. "Μόλις τα κόστη μειωθούν, πιστεύω πως οι πόλεις θα ενδιαφερθούν γι' αυτό τον τύπο μεταφοράς".
Το σύστημα, το οποίο αναπτύχθηκε από τη δεκαετία του 2000 από την KAIST, έχει ήδη δοκιμαστεί σε μικρή κλίμακα σ' ένα πάρκο και στην πανεπιστημιούπολη του KAIST.
Το πέρασμα των καλωδίων στους δρόμους δεν απαιτεί μεγάλα έργα, επειδή τα καλώδια αυτά που προμηθεύουν την ενέργεια θάβονται σε συγκεκριμένα σημεία, για παράδειγμα στις στάσεις του λεωφορείου.
(από την εφημερίδα "Ημερησία") 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου