Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Νέα Πρόσκληση του ΥΠΕΚΑ για Προτάσεις Χρηματοδότησης Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων

Νέα πρόσκληση για υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης από το ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) έργων που αφορούν στην κατασκευή και αναβάθμιση εγκαταστάσεων διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στις Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τους εγκεκριμένους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς Διαχείρισης Αποβλήτων υπέγραψε ουπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης.


Σχετικά με τη νέα πρόσκληση, ο υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε:

«Δίνουμε έμφαση στη χρηματοδότηση έργων διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων από το ΕΠΠΕΡΑΑ, ειδικά για έργα ΣΔΙΤ. Ειδικοί στόχοι του προγράμματος παραμένουν η συμβολή στην κάλυψη των αναγκών της χώρας σε υποδομές διαχείρισης στερεών αποβλήτων, σύμφωνα με τα απαραίτητα νέα έργα των εγκεκριμένων Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Αποβλήτων και η συμβολή στην επίτευξη των εθνικών στόχων για διαχείριση βιοαποδομήσιμου κλάσματος αστικών στερεών αποβλήτων και ανακύκλωσης».

Στους δείκτες παρακολούθησης των προτάσεων περιλαμβάνονται ο αριθμός των έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται κατά τη λειτουργία, οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται κατά την κατασκευή/υλοποίηση της πράξης, ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός, η ποσότητα των αστικών στερεών αποβλήτων που ανακυκλώνονται και που διατίθενται σε ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ.

Η συνολική δημόσια δαπάνη που διατίθεται στην παρούσα πρόσκληση ανέρχεται στο ποσό των 45 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αφορά επιλέξιμη δαπάνη ποσοστού 40 έως 60% της μέσης εκτιμώμενης τρέχουσας αξίας του επενδυτικού κόστους. Ως ημερομηνία λήξης της επιλεξιμότητας δαπανών και ολοκλήρωσης των προτεινόμενων πράξεων ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2015. Με την παρούσα πρόσκληση μπορούν να χρηματοδοτηθούν Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, υπηρεσίες συμβούλου για την τεχνική υποστήριξη του Δικαιούχου, η απόκτηση γης και οι συνδέσεις των έργων με δίκτυα οργανισμών κοινής ωφέλειας.

Βασικό κριτήριο επιλογής των αναδόχων ορίζεται το συνολικό κόστος για τη συνολική διάρκεια ζωής του έργου (μελέτη, κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση), τηρουμένων των βασικών προϋποθέσεων λειτουργίας της εγκατάστασης. Με τη λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων θα πρέπει να επιτυγχάνεται η εκπλήρωση των υποχρεώσεων για την εκτροπή από διάθεση σε χώρο ταφής του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των αστικών αποβλήτων, η αξιοποίηση χρήσιμων πρώτων υλών με επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση απορριμμάτων, η αξιοποίηση παραγόμενων υλικών ή και ενέργειας (κομποστοποίηση, βιοαέριθο κλπ). Προϋπόθεση για ένταξη του κάθε προτεινόμενου έργου, είναι να υπάρχει η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ για υπαγωγή στο νόμο 3389/2005 και εν εξελίξει διαγωνισμός".

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου